Manuel RAM ayari yaptiktan sonra CPU %100 olmaya basladı

Baddie

Hectopat
Daha fazla  
2x8 farkli marka RAM'ler vardi manuel ayar yaptim ve CPU surekli oynuyor. Yani sadece Brave falan acikken bile %9 %17 %20 falan oluyor surekli kendi kendine. Windows 11 gectim ama ondan once de oluyordu. RAM'i 32'ye cikarttim. Corsair Vengeance aldim şu an. 2993 MHz de 1.410v da kullanıyorum ve bu sorun neden kaynaklanabilir? Nasıl cozebilirim bunu? Ayrica RAM'lerim 3600MHz ama anakart OC ile 3200 destekliyor XMP acsam 3600MHz de sorun yaratirmi veya bu sorun cozulur mu?

R5 5600.
RX6600.
BIOSTAR B450M-H
Aigo 650W PSU.
2x16 RAM.

RAM ile doğrudan ilgisi olduğunu zannetmiyorum işlemci kullanımının. Bahsettiğin durum daha çok PBO (Precision Boost Overdrive) gibi duruyor. Normal bir davranış aslında ve işlemci performansını ihtiyaç durumunda anlık olarak yükseltmeye yarıyor, arka planda çalışan görünmez hizmetler ve uygulamalar sebebiyle böyle yan etkileri de olabiliyor. Başlıkta bahsettiğin %100 kullanım hangi durumlarda oluyor?

Bir de ek olarak belleklerin şu anda aynı model ve 2 adet, doğru mu anladım? O hâlde mümkün olan en üst XMP profilini kullanabilirsin. Anakart açısından 3600 MHz desteklenmediği için stabil çalışmayabilir, o yüzden varsa 3200 MHz profilini kullanman daha stabil olur.

RAM ile doğrudan ilgisi olduğunu zannetmiyorum işlemci kullanımının. Bahsettiğin durum daha çok PBO (Precision Boost OverDrive) gibi duruyor. Normal bir davranış aslında ve işlemci performansını ihtiyaç durumunda anlık olarak yükseltmeye yarıyor, arka planda çalışan görünmez hizmetler ve uygulamalar sebebiyle böyle yan etkileri de olabiliyor. Başlıkta bahsettiğin %100 kullanım hangi durumlarda oluyor?

Bir de ek olarak belleklerin şu anda aynı model ve 2 adet, doğru mu anladım? O hâlde mümkün olan en üst XMP profilini kullanabilirsin. Anakart açısından 3600 MHz desteklenmediği için stabil çalışmayabilir, o yüzden varsa 3200 MHz profilini kullanman daha stabil olur.

Hocam PBO ayarı uzun zamandir açık ama Assetto Corsa modlu sunucuda genelde %60'larda geziyordu. Şu anda da %60lards geziyor zaten assettoda ama ara sira bir bakiyorum %100'e firlamis sonra bir daha bakiyorum 68 olmuş geri. RAM'ler 2x16 Corsair ayni marka model 3600MHz XMP profili var ama ben yeni XMP profili olusturamiyor muyum? Ayrica sistemim buz gibi calisiyor bence cunku grafik paketli ve modlu sunucularda %100 GPU kullaniminda bile GPU da CPU da 68i gecmiyor Radeon softwareda. Ayrica oyunlara girerken oluyor %100 ve bu yuzden PC bir anda donuyor Brave'de video duruyor falan kendi kendine.

Son düzenleme:
Yine de PBO'yu kapatıp deneyebilirsin, en azından bununla ilgisi olup olmadığı kesinleşir. Ek olarak RAM voltajını 1.35-1.37 aralığında kullanman daha sağlıklı, 1.41 çok yüksek. XMP yoksa RAM hızını ve timing ayarlarını manuel yapman gerekebilir. Belleğin tam modelini verebilirsen (üstündeki etikette yazan) yardımcı olmaya çalışırım. İngilizce biliyorsan buradaki kaynağı baz alarak da ilerleyebilirsin.

Yine de PBO'yu kapatıp deneyebilirsin, en azından bununla ilgisi olup olmadığı kesinleşir. Ek olarak RAM voltajını 1.35-1.37 aralığında kullanman daha sağlıklı, 1.41 çok yüksek. XMP yoksa RAM hızını ve timing ayarlarını manuel yapman gerekebilir. Belleğin tam modelini verebilirsen (üstündeki etikette yazan) yardımcı olmaya çalışırım. İngilizce biliyorsan buradaki kaynağı baz alarak da ilerleyebilirsin.

Fotoğraf atayim hocam direkt.

Corsair Vengeance LPX. Ayrica CPU Zden baktim Samsung çipi var.

PBO kapattım hala aynı hocam.

Dosya Ekleri

• IMG_0464.jpeg
    IMG_0464.jpeg
    20,6 KB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı