Başta aklımda Marvel's Spider-Man Remastered oyununa inceleme yazmak vardı, sonra Miles Morales için yazayım demiştim. Yani sırayla ilerleme düşüncesindeydim. İlk oyunu yaklaşık bir buçuk ay önce bitirmiştim. Miles Morales'i ise 3 gün önce bitirdim. Hem daha taze iken hem de zaten hemen hemen aynı oyunlar oldukları için (Miles Morales'e ara oyun diyebiliriz.) bu fikirden vazgeçtim. Zaten bu oyun hakkında ne düşünüyorsam ilk oyun için de genellikle aynı şeyleri düşünüyorum. Artık hikayenin başlangıcını özet geçerek başlayayım, keyifli okumalar diliyorum.
Hikaye - Karakterler
Miles Morales, ilk oyunda bir örümcek tarafından ısırılmasının ardından tahmin edebileceğiniz gibi örümcek adam haline bürünür. Finalde örümcek adama dönüşmenin verdiği yetenekleri keşfeder ve oyun biter. 2. oyun olan Marvel's Spider-Man: Miles Morales'te ise daha gelişmiş, daha tecrübeli bir Miles görürüz. İşte burada ne şanstır ki Peter Parker'ın tatile gitmesi gerekir, gitmeden de şehri Miles'a emanet eder. Böylece kısa bir süreliğine New York'un ve insanların güvenliğinden Miles Morales sorumlu olacaktır. Sonrasında bir dizi olaylar gelişir, bir iki kötü adam vardır. Onları yenmeye çalışırız falan. Oyunun hikayesi gerçekten o kadar sıradan ki klişe desem klişe hikayelere ayıp etmiş olacağım. Klişe hikayelerle de bir derdim yok bu arada. "Bu çok klişe, kötü hikaye" falan deyip ayrım yapan biri değilim ben. Serinin ilk oyununun da klişe bir hikayesi vardı ama karakterleri falan derli topluydu, güzel işlenmişti yani. Spider-Man olmanın verdiği hissi verebiliyordu. Bu oyundaki karakterler ise bomboş. Kötüsü iyisi fark etmiyor, bomboş. Hikaye sunumu, ara sahneler ve karakter modellemeleri falan yani iyi. Ortalamanın üstündeler, çok da abartılacak bir tarafları yok.
Miles Morales
Ana karakter için ayrı alt başlık açayım dedim. Miles Morales, sırf para koparalım diye eklenmiş bir karakter olduğunu o kadar belli ediyor ki azda olsa tiksindim. Geliştiriciler, muhtemelen ilk oyunu çıkardıktan sonra ikinci bir oyun veya ara oyun daha çıkarıp Miles'ı koymayı planlamışlardır. Farklı bir karakterin macerasını anlatırız, biraz daha devam ettiririz, sonra 50 dolara oyunu satışa koyarız. Ne mükemmel oldu ya değil mi? Ellerinde bu evrene ait Miles Morales gibi bir karakter varken fırsatı değerlendirelim demişler.
Oynanış - Açık Dünya - Görsellik
Karakter kontrolü ve dövüş biraz daha akıcı geldi bana, öyle "Bu ne yenilik be" denilebilecek teknik veya içerik gelişimi yok, sadece bunlar bana biraz daha iyi geldi açıkçası. Dövüşler için ufak tefek birkaç mekanik eklenmiş, Miles teknolojik unsurlarla iç içe bir karakter olduğundan Venom yumruğu gibi şok saldırılarına sahip. Diğer hareketler, mekanikler falan ilk oyunun aynısı. Bunu eksi olarak söylemiyorum ama şimdi söyleyeceğim şey oyunun bir eksisi. Bu oyundaki yetenek ağacı direkt çöp, çok işlevsiz. Açtığın yetenekler kullanışlı değil, bu yetenekleri doğru düzgün kullanma ihtiyacı da zaten hiç olmuyor. Onun dışında savaşmak keyifli diyebilirim. İlk oyunda da keyifliydi, ikisinin de öyle muhteşem bir combat sistemi yok belki ama gayet iyi iş çıkarılmış diyebilirim.
Açık dünyadan bahsetmeye başlayayım. İlk oyunun aksine karşımızda karı ağırlamakta olan bir şehir görüyoruz. Karlarla kaplı şehirdeki mekanlar, manzaralar vs. gerçekten güzel görünüyorlar. Tabii ki bir The Last of Us 2 veya Red Dead Redemption 2'deki gibi bir manzara beklemeyin, onlar başka bir seviye.
Şehirde ağlarla gezip tozmak, uçup kaçmak ilk oyundaki gibi çok keyifli, bu oyunu taşıyan asıl şey de o zaten. Resmen örümcek adamsınız. Bunun yanı sıra açık dünyadaki içerikler ise ilk oyundaki gibi rezalet, tamamen toplanabilirler üzerine kurulu görevler var yine. Hepsi sadece zaman kaybından ibaret. Dünyada dolaşması bu kadar keyifli olan bir oyunda keşke tek yükü mekaniklere vermemiş olup yan içeriklere de yükü dağıtsalarmış. Ama yok Insomniac yapar mı öyle hiç, yakın zamanda çıkış yapacak Marvel's Wolverine adlı oyunu da büyük ihtimalle bu yönden zayıf hatta rezalet olacak. Benden demesi.
Optimizasyon
Bu konuda PC sürümlerini optimize eden kişilerin başarısını kutluyorum. Çok iyi halletmişler gerçekten! İşin şakası bir yana akıcı bir şekilde oynadım da gereksiz işlemci kullanımı, bazı yerlerde ekran kartı kullanımının düşmesi, ayarları en yükseğe alınca sapıtmalar vs. oyun birçok yönden sorunlu aslında. Performansı sistemden sisteme ciddi farklılıklar gösterebilecek türden bir oyun.
Genel Değerlendirme
Kısaca parayı cebe atalım diye çıkartılmış bir oyun olduğunu düşünüyorum, elbette ortalamanın üstünde bir yapım. Fakat 50 dolarlık bir fiyatı kesinlikle hak etmiyor. Hikayesi çok sıradan olsa da tamamen göz ardı edilecek kadar da kötü değil, ucundan takip edilebilir sürükleyici bir hikaye sunmayı başarıyor. Yan içerikler çok zayıf, şehirde örümcek adama yakışır bir şekilde dolaşmak ise çok keyifli. İlk oyun için de aynı şeyleri söyleyebilirim. Hikayesi ve karakterleri daha iyiydi sadece, ayrıca daha dolu bir içeriğe sahip olduğundan (her ne kadar rezalet olsa da) fiyatının karşılığını verebilir. Son olarak seri hakkında diyeceğim şey şu: Galiba hiçbir zaman Insomniac'ın Spider-Man oyunlarının neden bu kadar abartıldığına anlam veremeyeceğim. Spider-Man 2'yi oynamadım daha ama bakalım bu dediğimi onun için de diyecek miyim. İncelemeyi burada bitiriyorum, herkese iyi sosyaller diliyorum.
Oyuna verdiğim puan:
Son düzenleme: