Masaüstü bilgisayarda overclock yapmak zararlı mı?

EmHaN_06

Picopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
3060 rtx 12gb Ryzen7 5700x3d 32gb ram
Merhaba, geçtiğimiz günlerde masaüstü bilgisayarıma overclock yaptım ve oyunlarda FPS değerim +20 arttı. CPU sıcaklığına gelirsek 60'tan 68'e çıktı. GPU değerim aynı şekilde 73 Derece'de kaldı. Bu işlemi yaptıktan sonra bilgisayarda donma ve çökme gibi bir sorunla karşılaşmadım. İleriki zamanlarda GPU veya CPU'da sorun yaşanabilir mi?

Sistem:
Ekran kartı: RTX 3060.
İşlemci: Ryzen 7 5700x3D.
32 GB RAM.
Anakart: ASUS Prime B550-M
Soğutucu: Game Master W240-K 240mm.
Güç kaynağı: Thermaltake TR2 s 750 watt Power Supply.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, şu anki sıcaklık değerlerin (CPU 68°C, GPU 73°C) gayet makul, donma-çökme de yaşamamışsın, sistem stabil. Yani kısa vadede bir risk görünmüyor. Ama uzun vadede overclock her zaman donanım ömrünü bir miktar azaltır, çünkü voltaj ve ısı sürekli yüksek olur. Kaliteli soğutma ve PSU'n var, bu avantaj. Yine de BIOS ayarlarını çok abartmadan, voltaj sınırlarını zorlamadan devam edersen sorun yaşamazsın. Kontrollü overclock = düşük risk.

@FimToaster Yanlış bilgi veriyorsun hala disslike atıyorsun komikmiş :D Overclock her türlü zararlı bir işlem. Overclock ne kadar doğru yapılırsa yapılsın, sistem üzerinde mutlaka bir zarar bırakır.
"Overclock her türlü zararlıdır" demek yanlış. Doğru yapılırsa performans artışı sağlarken donanım ömründe ciddi bir etki yaratmaz. Ancak dikkatsiz ve aşırı overclock kesinlikle zarar verir.
Eğer teknik bilginiz yoksa, overclock yapmayın. Ama "her overclock zararlıdır" diye genelleme yapmak da doğru değil. Bilgi paylaşalım, korku değil. 😊

"Overclock her türlü zararlıdır" demek yanlış. Doğru yapılırsa performans artışı sağlarken donanım ömründe ciddi bir etki yaratmaz. Ancak dikkatsiz ve aşırı overclock kesinlikle zarar verir.
Eğer teknik bilginiz yoksa, overclock yapmayın. Ama "her overclock zararlıdır" diye genelleme yapmak da doğru değil. Bilgi paylaşalım, korku değil. 😊
Kendinle çelişiyorsun şuan. Ben ciddi bir hasar verir vs. demedim ki? En doğru şekilde yapsan bile zarar verecektir diyorum. Hissedilmeyecek derecede zarar verebilir. Sende bunu doğrulamışsın ikinci cümlende.

Kendinle çelişiyorsun şuan. Ben ciddi bir hasar verir vs. demedim ki? En doğru şekilde yapsan bile zarar verecektir diyorum. Hissedilmeyecek derecede zarar verebilir. Sende bunu doğrulamışsın ikinci cümlende.
"Her overclock zarar verir" demek, 'spor yapmak kasları yorar, o yüzden sağlığa zararlıdır' demeye benzer.
Bu mantıkla bakarsan:
“Yemek yemek metabolizmayı yorar, o yüzden yememeliyiz.”
“Arabayı çalıştırmak motoru yıpratır, o yüzden kullanmamalıyız.”

SOA dışına çıkmayan bir overclock'un nasıl 'ölçülebilir zarar' verdiğini hangi test metodolojisiyle kanıtlayabilirsiniz?

7-10 yıllık design lifetime kriterlerini aşan hangi veriye dayanarak konuşuyorsunuz?

Ripple toleransı <%5 olan bir VRM tasarımında, LLC ayarlı overclock'un neden zararlı olduğunu açıklayabilir misiniz?"

Benim çeliştiğim bir durum yok. Ciddi bir etkisi olmaz yani dikkate alınmaz, kayda değer değildir, tolerans limitleri içindedir vs artık nasıl demek istersen.
Spekülatif bir şeyler yazmayı bırakıp verilerle cevap verebilir misiniz? Şu an sadece komik oluyorsunuz :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı