Çözüldü Masaüstü sistem toplarken nelere dikkat edilmelidir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

siNno

Centipat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Herkese selamlar, şu anki sistemin yaklaşık 12 yıllık ve neredeyse hiçbir şeyi doğru düzgün çalıştıramıyor ve oynadığım oyunlardan zevk almamı engelliyor. Bende bir kararla mayıs haziran aylarında okulların kapanmasına yakın bir sistem toplamaya karar verdim ancak şu anki bilgisayarımı ben küçükken aldığımız için neredeyse bilgisayar hakkında hiçbir bilgim yok (bazı basit bilgiler hariç), ondan dolayı sizin yardımınıza ihtiyacım var. Kısaca sorularım şunlar:

-Bilgisayar içindeki parçalar nedir ve ne işe yarar?
-Bilgisayar toplarken nelere dikkat etmeliyim?
-Ya da bilgisayar toplamak yerine hazır sistemlere bakıp onları mı kendime göre şekillendirmeliyim?
-Ve uzun vadede rahat bir şekilde oyun oynayabileceğim bir bilgisayar almak ne kadar tutar?

Not: Yakın çevremde bilgisayarlardan anlayan birisi neredeyse yok o yüzden biraz detaylı yazarsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Anlatayım Technopat için de rehber olur; buyurunuz:
Bir bilgisayarın amacı görüntü ve ses işlemek ve matematiksel işlemler yapmaktır.
Bunun için parçalar kendi görevlerine göre farklılaşıyor.
- Matematik işlemlerini yapmak için işlemciler (CPU ve GPU) var.
-- CPU: Central Processing Unit yani Merkezi İşlem Birimi demek. Bu parça programları çalıştırır (kodu işler) ve veriyi alır, işler ve sonucu bulur. Aynı zamanda ilgili yerlere doğru bilginin gitmesini sağlar. Mesela ses sinyalini ses kartına göndermek gibi. Yapısı itibarıyla her türlü işlemi yapabilir ve aynı anda farklı işlemleri yürütebilir. Aynı zamanda saniyedeki işlem hızı yüksektir.
-- GPU: Graphical Processin Unit yani Grafik, Görsel İşlem Birimi. Bu da CPU gibi milyonlarca transistörden oluşur ama belirli işlerde uzmanlaşmıştır (hızı belirli hesaplar için iyidir, CPU gibi her şeyde çok hızlı değildir).
- Hafıza. Bilgisayardaki işlerin yapımı için gerekli verileri tutmakta kullanılır.
-- RAM: Random Access Memory yani Rasgele Erişimli Hafıza. Aynı anda çok sayıda yazma ve okuma için uygundur. Mesela Word açıyorsun, sürücüdeki (HDD, SSD) Word.exe programı okunur, kodlar (program) çalışmaya başlar ve RAM'e yazılmaya başlar. Neden? Çünkü açtığına göre kullanacaksın Word'ü, o zaman RAM'e yazılır. RAM'ın olayı, bilgisayardaki en hızlı okuma/yazma yeri olmasıdır. Çalışan her program canlı (kullanılan) parçasını RAM'de tutar ki sana hızlı cevap verebilirsin (çünkü kullanıyorsun).
İşletim sistemi RAM'i gözler ve hem dolu hem de boş tutmaya çalışır. Şimdi: "Bu da ne demek?" diyeceksin, haklısın. Dolu tutmaya çalışır zira programların hızlı çalışmasını istersin. Boş tutmaya çalışır ki şişmesin. Mesela Word açık ama onu aşağıya indirdin, bir diğer açık olan Firefox'u açtın. sistem, Word'ü bir sonraki en hızlı hafıza aracı olan SSD'ye yazar ve yeni işler için RAM'de alan açar. Firefox ile işin bitti, tekrar Word penceresini açtın, diske yazdığı veriyi tekrar RAM'e taşır ki Word hızlı çalışsın. Word'ü kapayınca da RAM'deki verisini siler.
Bu yüzden yüksek RAM iyidir. Ne kadar geniş olursa, aynı anda o kadar veri tutabilir çünkü. Aynı anda açık her şeyi tutarsa her şey anlık hazır olur.
-- VRAM, Video RAM yani ekran kartının RAM'i. Ekran kartında o kadar yoğun veri o kadar hesap yapılır ki, GPU'nun kendi RAM'i olur. Aynı zamanda çok hızlı olması istenir. Bu yüzden mesela RAM'i DDR4 bir sistemde çoğu zaman DDR5'li bir GPU olur.
Bazı ekran kartları sistemin RAM'ini de kullanabilir şekilde yapılır. Kendinde 2GB VRAM vardır örneğin ama 2GB da sistemin RAM'i ni kullanır. Buna paylaşımlı ekran kartı diyoruz. Intel HD Graphics serisi kartlar böyledir mesela.
Geldik HDD/SSD'ye:
Veriyi anlık kullanmak RAM'in işi demiştik. Uzun zaman saklamak için de HDD/SSD kullanılır. Sürücülerin olayı elektrik kesilse de bilgiyi tutmasıdır. Bu yönüyle RAM'den ayrılırlar.
Alanları çok daha geniştir ama okuma ve yazma hızları RAM'e göre düşüktür. HDD bir önceki nesildir, günümüzde SSD yaygın. SSD'de fiziksel hareketli parça yok, elektronik olarak çalışıyor. Bu yüzden daha az elektrik tüketir ve çalışırken darbeye daha dayanıklı. HDD'lerde 5400/7200 devir çeviren diskler var. O hızda dönen bir şeye vurursan tabii ki zarar görmesi normal.
Şimdi veriyi disklerden aldık, RAM'e attık. Word'den gidelim. Word çalışınca ne olacak? Bir pencere gelecek değil mi? İşte CPU programı çalıştırır, görüntünün ne olacağını belirler (pencerenin sağında x olacak, o x Word'ü kapamaya yarayacak gibi). Bu görsel kısmı yollar sistemdeki görüntü oluşturma donanımına: yani GPU'ya. Aynı anda Word: "Ben hata olursa şu dosyadaki sesi çalacağım." der. Hah, o da ses kartının verisi işte.
Yani CPU neyi nereye yollayacağını bilir ve eşgüdümü sağlar. Word'deki dosyanı kayıt edeceğin zamanda hangi disk'e yazacağını sorar ve ilgili diske yazar veriyi.
Şimdi bunların hepsini yapan ana program da: İşletim sistemi (İS), yani Windows, linuks. Bu yüzden biz en önce işletim sistemi kuruyoruz bilgisayara.
Sürücüler:
İS, ilk kurulumda donanımların tümünü tanımlıyor ve sürücülerini kuruyor. Sürücüler, İS için önemli zira o donanımın neyi nasıl alıp, işleyip, yollayacağını söylüyor İS'ye. "Bu bu bu işleri bu donanım alır, bu şekilde alır, işletim sistemi ile şöyle konuşur." gibi bilgiler yani sürücüler.
Ana kart:
Şimdi bu donanımların hepsini takacak yer lazım bize. O da ana kart. Ses kartı, ekran kartı vs. derken en büyük karta takıyoruz her şeyi. Elektriği de ana karta veriyoruz, o veriyi dağıttığı gibi elektriği de dağıtıyor her şeye.
BIOS:
Basic Input Output Sistem yani Temel Giriş Çıkış Bileşkesi demek. Bileşke, sistemin Türkçesi. Mesela işletim bileşkesi deyince daha iyi anlıyoruz zira İşletim Sisteminden daha iyi anlamamızı sağlıyor bileşke kelimesi bize. Bileşke zira "çok parçalı ya da aynı anda çalışan birden fazla bileşen" anlamını bileşke ile daha net anlıyoruz.
Mesela fren bileşkesi: fren yapmak için bir arada çalışan bileşenlerin tümü.
Bunu önemsiyorum zira Türkçesini bilirseniz, kafanız çok daha çözer her şeyi. Sistem deyin ama Türkçesini de mutlaka öğrenin.
(devam edecek)

Geldik HDD/SSD'ye:
Veriyi anlık kullanmak RAM'in işi demiştik. Uzun zaman saklamak için de HDD/SSD kullanılır. Sürücülerin olayı elektrik kesilse de bilgiyi tutmasıdır. Bu yönüyle RAM'den ayrılırlar.
Alanları çok daha geniştir ama okuma ve yazma hızları RAM'e göre düşüktür. HDD bir önceki nesildir, günümüzde SSD yaygın. SSD'de fiziksel hareketli parça yok, elektronik olarak çalışıyor. Bu yüzden daha az elektrik tüketir ve çalışırken darbeye daha dayanıklı. HDD'lerde 5400/7200 devir çeviren diskler var. O hızda dönen bir şeye vurursan tabii ki zarar görmesi normal.
Şimdi veriyi disklerden aldık, RAM'e attık. Word'den gidelim. Word çalışınca ne olacak? Bir pencere gelecek değil mi? İşte CPU programı çalıştırır, görüntünün ne olacağını belirler (pencerenin sağında x olacak, o x Word'ü kapamaya yarayacak gibi). Bu görsel kısmı yollar sistemdeki görüntü oluşturma donanımına: yani GPU'ya. Aynı anda Word: "Ben hata olursa şu dosyadaki sesi çalacağım." der. Hah, o da ses kartının verisi işte.
Yani CPU neyi nereye yollayacağını bilir ve eşgüdümü sağlar. Word'deki dosyanı kayıt edeceğin zamanda hangi disk'e yazacağını sorar ve ilgili diske yazar veriyi.
Şimdi bunların hepsini yapan ana program da: İşletim sistemi (İS), yani Windows, linuks. Bu yüzden biz en önce işletim sistemi kuruyoruz bilgisayara.
Sürücüler:
İS, ilk kurulumda donanımların tümünü tanımlıyor ve sürücülerini kuruyor. Sürücüler, İS için önemli zira o donanımın neyi nasıl alıp, işleyip, yollayacağını söylüyor İS'ye. "Bu bu bu işleri bu donanım alır, bu şekilde alır, işletim sistemi ile şöyle konuşur." gibi bilgiler yani sürücüler.
Ana kart:
Şimdi bu donanımların hepsini takacak yer lazım bize. O da ana kart. Ses kartı, ekran kartı vs. derken en büyük karta takıyoruz her şeyi. Elektriği de ana karta veriyoruz, o veriyi dağıttığı gibi elektriği de dağıtıyor her şeye.
BIOS:
Basic Input Output Sistem yani Temel Giriş Çıkış Bileşkesi demek. Bileşke, sistemin Türkçesi. Mesela işletim bileşkesi deyince daha iyi anlıyoruz zira İşletim Sisteminden daha iyi anlamamızı sağlıyor bileşke kelimesi bize. Bileşke zira "çok parçalı ya da aynı anda çalışan birden fazla bileşen" anlamını bileşke ile daha net anlıyoruz.
Bunu önemsiyorum zira Türkçesini bilirseniz, kafanız çok daha çözer her şeyi. Sistem deyin ama Türkçesini de mutlaka öğrenin.
(devam edecek)
BIOS'da kalmıştık.
Temel giriş çıkış bileşkesi İS'den önce çalışır ve her açılışta donanımı tarar: "Şu, şu, şu var, a-ha klavye yok ben İS yüklenmeden bunu ekrana yazayım çünkü sonra sorun çıkar." der mesela.
Ya da RAM bulamazsa: "Ulen bu sistem RAM'siz nasıl çalışacak? Ben en iyisi düdük çalayım!" der :)
Temel giriş çıkış kontrolü tamamsa başlar İS'yi yüklemeye.
Bu yüzden sorun çıktığında önce BIOS'a gidip bakıyoruz, BIOS görüyor mu diye. Hata/bozukluk varsa ilk BIOS görür çünkü. O görecek ki gerisi gelsin :)
Isı yönetimi
Çalışan her parça ısı üretir. Çalışan her şey belirli bir ısı aralığında çalışmak için üretilir sanayi ürünlerinde. Fanlar bu ısıyı kontrol etmek için en pratik yol. Zira basit, az parçalı ve hava bedava.
Üfleyerek yetmezse soğutma, ısı çekicileri ve dağıtıcıları devreye girer. CPU üzerindeki büyük metal parça, işlemcinin ısısını üzerine çeker. Sen o büyük parçaya üflersin çünkü o parçanın çok büyük yüzey alanı vardır. Doğrudan CPU üzerine üflesen 5x5 cm alana üfleyeceksin.
Ama bu parçada mavi yüzeylerin arasından yani çok daha büyük bir alandan ısı alıyor hava.
Şimdi işlemcinin üstü düz, bu parçanın da alt düz. Şimdi biz ısıyı alttan çekmesi için ne istiyoruz?
Tam öpsün bunlar birbirini ki ısı yukarı rahat çıksın.
İşte o da termal (yani "ısıl") macunun işi. İki parça birbirini öpünce bile arada boşluk varsa macun o boşluğu dolduruyor. Isı daha iyi yukarı geçiyor kısacası.
SAPA-heatsink-2.jpg

Geldik HDD/SSD'ye:
Sürücüler:
Ana kart:
BIOS:
(devam edecek)

BIOS'da kalmıştık.
Temel giriş çıkış bileşkesi İS'den önce çalışır ve her açılışta donanımı tarar: "Şu, şu, şu var, a-ha klavye yok ben İS yüklenmeden bunu ekrana yazayım çünkü sonra sorun çıkar." der mesela.
Ya da RAM bulamazsa: "Ulen bu sistem RAM'siz nasıl çalışacak? Ben en iyisi düdük çalayım!" der :)
Temel giriş çıkış kontrolü tamamsa başlar İS'yi yüklemeye.
Bu yüzden sorun çıktığında önce BIOS'a gidip bakıyoruz, BIOS görüyor mu diye. Hata/bozukluk varsa ilk BIOS görür çünkü. O görecek ki gerisi gelsin :)
Isı yönetimi
Çalışan her parça ısı üretir. Çalışan her şey belirli bir ısı aralığında çalışmak için üretilir sanayi ürünlerinde. Fanlar bu ısıyı kontrol etmek için en pratik yol. Zira basit, az parçalı ve hava bedava.
Üfleyerek yetmezse soğutma, ısı çekicileri ve dağıtıcıları devreye girer. CPU üzerindeki büyük metal parça, işlemcinin ısısını üzerine çeker. Sen o büyük parçaya üflersin çünkü o parçanın çok büyük yüzey alanı vardır. Doğrudan CPU üzerine üflesen 5x5 cm alana üfleyeceksin.
Ama bu parçada mavi yüzeylerin arasından yani çok daha büyük bir alandan ısı alıyor hava.
Şimdi işlemcinin üstü düz, bu parçanın da alt düz. Şimdi biz ısıyı alttan çekmesi için ne istiyoruz?
Tam öpsün bunlar birbirini ki ısı yukarı rahat çıksın.
İşte o da termal (yani "ısıl") macunun işi. İki parça birbirini öpünce bile arada boşluk varsa macun o boşluğu dolduruyor. Isı daha iyi yukarı geçiyor kısacası.
SAPA-heatsink-2.jpg
Bilgisayar toplarken neye dikkat edeceğiz?
Uyumluluk.
Mesela sen AM5 girişli bir işlemci alacaksın. Anakartından o işlemcinin yuvası olsun ki takabilesin.
Mesela m2 diskler daha hızlı, onu alacaksın, ana kartında m2 yuvası olmalı.
Bunun dışında diğer uyumluluk sorunları çözülmüş durumda. BIOS ve Windows standartları oturduğu için artık, bilinen her marka, bir PC sisteminde sorunsuz ve diğer her şeyle uyumlu çalışır.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Sistemin DDR5 olmasına ve bence işlemci olarak AMD olmasına dikkat edin marka olarak Rampage Izoly Frisby tarzında kötü markalar tercih etmeyin. Parça parça toplamak genelde daha ucuz oluyor tabii bütçeden bütçeye değişebiliyor. Uzun vadede rahat bir şekilde oyun oynamak için bence 35 40k gibi bir bütçenin olması lazım. O bütçede 7800XT sistemler var.

Bu kanaldaki tum videoları yala yut. RTX 4060 sistemler var tam emin değilim ama 23-24 bir TL arasından başlıyor. Yaza kadar amd 9000 ve nvidia 5000 serisi tam çıkar, fiyatlar oturur doğru karar vermişsin yaza doğru almakla.

Sistemin DDR5 olmasına ve bence işlemci olarak AMD olmasına dikkat edin marka olarak Rampage Izoly Frisby tarzında kötü markalar tercih etmeyin. Parça parça toplamak genelde daha ucuz oluyor tabii bütçeden bütçeye değişebiliyor. Uzun vadede rahat bir şekilde oyun oynamak için bence 35 40k gibi bir bütçenin olması lazım. O bütçede 7800XT sistemler var.

Bu kanaldaki tum videoları yala yut. RTX 4060 sistemler var tam emin değilim ama 23-24 bir TL arasından başlıyor. Yaza kadar AMD 9000 ve NVIDIA 5000 serisi tam çıkar, fiyatlar oturur doğru karar vermişsin yaza doğru almakla.

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Bütçe olarak 40-50k aralığında duruma göre biraz daha üstüne çıkabileceğimi düşünüyorum bu da gayet yeterli sanırım değil mi?

-Bilgisayar içindeki parçalar nedir ve ne işe yarar?
Buna diyecek cevabım yok ama ekran kartı ve işlemci oyunları daha hızlı oynamanı ekrana görüntü gitmesini sağlar. RAM ise bilgisayarının daha hızlı olmasını ve çoklu görev yaparken sorun yaratmamasına yarar.
-Bilgisayar toplarken nelere dikkat etmeliyim?
Ekran kartının yeni olmasına (RTX 3000 serisi veya onun üstü olabilir AMD de çok bir bilgim yok) RAM'in 16 GB üstü olması ve DDR5 olması (RAM'i oynayacağın oyunlara göre seç ama min 16 GB) anakartın alacağın işlemciyi RAM'leri ve ekran kartını desteklemesi işlemcinin i5 10. nesil üstü olması (AMD konusunda bilgim yok)
-Ya da bilgisayar toplamak yerine hazır sistemlere bakıp onları mı kendime göre şekillendirmeliyim? Eğer ilk defa toplayacaksan biraz zor o yüzden hazır bilgisayarlara bakabilirsin hem kuruluma kolay hem de F/P oluyor.
-Ve uzun vadede rahat bir şekilde oyun oynayabileceğim bir bilgisayar almak ne kadar tutar?
35 40 bin TL arası (daha ucuzada hazır sistem bulabilirsin)

Hazır sistem almak senin için çok daha uygun. Zahmetsiz, bozma yanlış yapma derdi yok. Ayrıca fiyat olarak bazen daha uygun bazen aynı toplama ile aynı fiyata. Çok üst segmentlerde fiyat farkı çıkıyor. 40.000TL'ye kadar hazır sistemler toplamaya nazaran çok daha uyguna gelir.

tebilon
itopya
pckolik
gaming.gen
incehesap
sinerji
gamegaraj
gencergaming
Vatan Bilgisayar (Nadiren iyi sistemi uygun fiyata satıyorlar)
gibi sitelerden rahatlıkla ve güvenle alışveriş yapabilirsin.

DDR5 bir sistem kuracaksın. Bütçene göre değişmekle beraber orta sınıf bir sistem:

DDR5 Anakart - Ryzen 5 7500f ya da 8400 işlemci - RX 7700 / 4060 ekran kartı
16GB DDR5 RAM - LianLi-Vento-FSP-MSI gibi markaların kasa/PSU bileşeni - SSD DRAM'li olursa iyi olmazsa da ne denk gelirse

Öncelikle bilgisayarı toplayacaksanız parçaların birbiri ile uyumlu olup olmadığından emin olun. Bu konuda bilginizin olmadığını söylediniz bu yüzden size tavsiyem hazır sistemlere göz atabilirsiniz. Hazır sistemlerde bilgisayar ile uyumlu olacak şekilde kolayca parça değişimi yapılabiliyor. Size önerim efebatiin arkadaşımın da dediği gibi AMD işlemcisi ve DDR5 olmasına dikkat edin. Her ne kadar takip etmesem de İntel'in büyük sorunlar yaşadığını duydum.

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Bütçe olarak 40-50k aralığında duruma göre biraz daha üstüne çıkabileceğimi düşünüyorum bu da gayet yeterli sanırım değil mi?

Evet yeterli. Oynadığın oyuna göre bir sistem al. Mesela hikayeli oyun oynuyorsan bu bütçede 7900XT sistem toplayabiliyorsun veya ağırlıklı olarak CS tarzı oyunlar oynayacağım dersen de 7800XT 7800x3D bir sistem alabilirsin.

Kasa hava akısı iyi olmalı, toz filtre vs
Sıvı sogutma 360mm destek olursa iyi olur.
PSU PC'nin kalbidir, iyi olmalı
Bunlar farklı PC toplasanızda demirbastır.
Bunlar iyi olursa isı ve güç sorunu ortadan kalkar.
Diğerleri bütçeye vs göre vs.

Evet yeterli. Oynadığın oyuna göre bir sistem al. Mesela hikayeli oyun oynuyorsan bu bütçede 7900XT sistem toplayabiliyorsun veya ağırlıklı olarak CS tarzı oyunlar oynayacağım dersen de 7800XT 7800x3D bir sistem alabilirsin.

Şu anda ağırlıklı olarak Valorant, CS 2 gibi FPS oyunları oynuyorum ama hikayeli oyunları da gerçekten oynamak istiyorum bu iki oyun türünüde oynayabileceğim bir bilgisayar toplayabilir miyim belirttiğim bütçemde?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı