Masaüstünden laptopa geçilir mi?

fBruhMoment

Hectopat
Katılım
2 Kasım 2019
Mesajlar
70
Biraz uzun bir yazı olacak fakat olabildiğince paragraflara ayırarak ve (elimden geldiğince) kısa kesmeye çalışarak okunabilirliği artırmaya çalışacağım.

Öncelikle kendimden, yaşantımdan ve finansal açıdan durumumdan bahsetmek istiyorum. İstanbul’da yaşıyorum ve Üniversite 2.sınıf öğrencisiyim. Evden adımımı dışarıya attığımda üniversite kampüsüne varmam en az 1 saat 30 dakikamı alıyor. Tabii sabah saatlerinde dersim olacağı zaman ihtiyaçlarımı gidermek ve kahvaltı etmek için ekstra 1 saat 15 dakika eklediğimde 2 saat 45 dakika gibi bir süre yapıyor, dönüş yolunda akşam yoğunluğu vs. kattığınızda günün sonunda sadece okula gitmek ve gelmek bana 5 saat civarı bir süreye mâl oluyor. Bu sürenin meseleye etkisine yazının ilerleyen kısımlarında tekrar değineceğim.

Finansal açıdan, geçtiğimiz yıllarda zor şartlarda biriktirdiğim birikimlerim ile kendime işimi çok iyi gören, çok beğendiğim ve muhtemelen 2-3 yıl boyunca daha bir sorun çıkarmadan işimi görmeye devam edebilecek bir bilgisayar topladım. Kısaca bahsetmek gerekirse: AOC 24" 144Hz 1ms monitör, AMD RYZEN 5 1600 AF, SAPHIRE RX 580 8GB, CORSAIR (2x8) 16 GB 3000MHz RAM, CORSAIR iCUE 465X Beyaz kasa... Kısacası çok beğendiğim bir sistemim var halihazırda. Fakat bazı durumlardan dolayı şu aralar bir şekilde masaüstü sistemimi 2.el olarak satıp yerine gaming laptop almayı düşünüyorum.

Birazcık araştırma yapan birisi bile masaüstünün laptopa göre bariz bir şekilde üstün olduğunu bilir. Özellikle çok hareket etmeyen kişiler için masaüstü hem ucuzdur hem daha iyi performans verir. Ben kendim de okul dışında hiç hareket etmeyen birisiyim. Fakat gelin görün ki yukarıda bahsettiğim o 4-5 saatlik süre her şeyi değiştiriyor. Nasıl mı, şöyle ki ben ders seçimleri olduğu vakit dersleri olabildiğince sıkıştırmaya çalıştım. Çünkü bu kadar vaktim ulaşımda heba oluyorsa, o gün okula gelmemin bir anlamı olmalı. İyi bir ders yükünü aradan çıkarmalıyım ki değsin. Bu şekilde kendime haftanın 3 günü fiziksel olarak okulda bulunmam gereken ve 1 günü de online olarak katılabileceğim bir program oluşturdum.

Şöyle bir sorun var ki sabah vakitlerinde olan dersim ile öğleden sonra olan dersimin arasında 3 saat gibi koca bir boşluk var. Ve benim bu boşluğu bir şekilde doldurmam lazım. Şu ana kadar hep kütüphaneye gidip ders çalışarak ve öğle yemeği gibi ihtiyaçları aradan çıkartarak bu süreyi doldurmaya çalıştım, çalışıyorum. Fakat burada biraz yardıma ihtiyacım var gibi, özellikle son günlerde aklıma çok takılıyor: "laptop sahibi olsaydım onu okula getirip bu boş vakitlerde oyun oynayarak vaktin hızlı geçmesini sağlayabilirdim."

Burada artık finansal durumumdan da bahsetsem iyi olacak, elimdeki masaüstü sistemi en az 13000tl, ortalama 16000-17000 tl olacak şekilde bir paraya satabileceğimi düşünüyorum. (Tek tek her bir parçanın sahibinde satıldığı en düşük fiyata ve en düşük fiyatıyla en yüksek fiyatının ortalamasına bakarak çıkardım bu sayıları) Ek olarak 7000 TL gibi bir meblağ da kendi birikimim olarak var.

Dolayısıyla biraz piyasaya bakındım ve gözüme Monster'in 17-18bin TL'lik oyuncu laptoplarını kestirdim. Bunlardan bir tanesine sahip olmam durumunda hayatımda ne değişir ve buna değer mi diye düşünüyorum. Bu konuyu açma sebebim de bu, acaba buna cidden değer mi?

Bu değişim sonunda tahmini olarak şu avantajlara sahip olacağım: Okulda bulunduğum günlerde 3 saatlik bir süreyi kolayca geçirebileceğim. İnternetteki sitelerde kontrol ettiğim kadarıyla bu Monster'in bahsettiğim laptopları, benim şu anki sistemime nazaran +%10-+%15 daha fazla performans verecek. [Ama burada bir şeyi de belirtmeliyim: açıkçası kendim çok Paradox oyunları tüketen birisiyim, onun dışında çok oyun oynamam ve şu anki bilgisayarım beni oyun performansı konusunda çok rahat tatmin ediyor.]

Bu değişim sonunda tahmini olarak şu dezavantajlara sahip olabilirim: İlk olarak, sırf okulda geçireceğim 3 saatlik süre biraz daha hızlı geçsin diye attan inip eşeğe binmeye değer mi bilemiyorum. Ek olarak bu laptopların malzeme kalitesinden ve ısınmasından şikayetçi herkes. Evde kullanırken büyük ihtimalle ekstra bir notebook soğutucusu yardımı ile kullanacağım. Ayrıca halihazırda 24" ekran kullanıyorum ve buna alıştım, bir anda 15.6" ekran çok küçük gelmez mi? Ayriyeten, bu laptopun güvenliğini sağlamak meselesi de var. Küçük olduğundan çaldırma ihtimali de artıyor. Dikkatli olmak lazım.

Bahsetmek istediğim bir diğer konu da: meselenin bir de yatırım boyutu var. Şu anda bahsettiğim 7000 TL'den burada bahsetmek istemediğim yatırım enstrümanları ile (yatırım tavsiyesine girmesini istemiyorum, kanunen yasak bu biliyorsunuz) bu yaz sonuna kadar dolar bazında %20 civarında getiri almayı planlıyorum. Ama sonuçta bu bir plan, daha doğrusu temenni. Yatırım dünyasında ne olacağı belli olmaz. Dolayısıyla bu laptop olayını ertelemenin bana finansal açıdan getirisi olabilir. Tabii bunu bu birikimimin hepsini laptop uğruna harcayacağımı varsayarak yazıyorum. 2.elde iyi bir fiyat teklifi alırsam gerek bile kalmayabilir ama bilemiyorum.

Yazıyı buraya kadar okuyan herkes benim de en başta düşündüğüm gibi "Bro sen deli misin ya, kal masaüstüne mis gibi; niye bozuyorsun ki rahatını. Okulda da birazcık sıkılver ne olacak ki? Hem bu kadar parayı heba etmeye değer mi, sırf sıkılmayacağım diye?" diyorsunuzdur. Ki haklısınız da. Fakat işin bir de gelecek boyutu var; ve bu, bütün meseleyi değiştiriyor;
- İlk olarak, muhtemelen 2023 yılının yaz aylarında Ankara’ya staj yapmaya gideceğim, bunun 1-2 ay arası süreceğini tahmin ediyorum. Kendim bilgisayar delisi bir insan olduğumdan bu süreçte bir bilgisayara kesinlikle ihtiyacım olacak.
- İkinci olarak, bu staj sürecinin sonrasında okuldaki son yılıma gireceğim ve bir yandan tez yazmakla uğraşırken bir yandan da (henüz kesin değil ama umuyorum ki) Ankara’da savunma sanayii şirketlerinin uzun dönem stajyer programlarına katılmayı düşünüyorum. (Boş olduğunuz günlerde oraya gidip 1-2 gün çalışıyorsunuz ve bunu bütün sene yapıyorsunuz; bu programların en önemli özelliği iş bulma imkanı sağlamasıdır, mezun olduktan sonra direkt firmada işe girebilme imkanı vs.) Hem tez yazma süreci hem de bu uzun dönem staj süreci düşünüldüğünde hareketliliğimin inanılmaz artacağı bir dönem olacak gibi görünüyor.
- Üçüncü olarak, detay vermek istemiyorum fakat eğitim hayatımın bir noktasında yurtta kalmaya başlamam gerekebilir. Bu bir olasılık fakat dikkate almak durumunda olduğum bir olasılık. Aniden böyle bir şey gerekirse masaüstü bilgisayarı nasıl elden çıkarabilirim ki?

Bütün bunları göz önüne aldığımda, günün sonunda benim bir laptopa ihtiyacım olduğuna karar verdim. Çünkü mobiliteye ihtiyacım olacak. Fakat zamanlamasına karar veremiyorum, sizce bu değişimi ne zaman yapmak daha mantıklı? Piyasa ve fiyatlar mümkünken şimdiden yapmak mı (malum burada her şeyin fiyatı çok hızlı değişiyor) yoksa en azından 2023 ilk baharına kadar (1 yıl) beklemek mi; ne yapmalı?

Ayriyeten, direkt 2.el bir laptop alıp hem masaüstü hem laptop olarak gitmeyi de düşündüm fakat pek içime sinmedi, zira bu bütçeye iyi bir şey gelmez. MAC iş bilgisayarlarına baktığımda da külüstür olanları 5000 TL'ye satıyorlar fakat onda temel bilgisayar işlerinin dışında bir şey yapabileceğimi sanmıyorum. Mühendislik uygulamalarını da kaldırmaz, oyun da çalıştırmaz :D

Son olarak, halihazırda evimizde 1000/1000 GigaBit İnternet altyapısı bulunuyor. Dolayısıyla GeForce Now – Gameplus+ servisi ile oyunları sistem gereksinimi kaygısı olmadan oynayabilirim. Bu servisi şu ana kadar hiç denemedim, 1000/1000 de olsa ping anlamında sorun çıkartıyor mu bilmiyorum. Unutmadan, bu duruma tek bir istisna var ki; sistemin Paradox oyunlarını kaldırması gerekiyor çünkü ben bu oyunları modluyorum aynı zamanda (oyun dosyalarını değiştirerek diğer oyuncuların farklı bir oyun deneyimi elde etmelerini sağlıyorum) Ayriyeten, biliyorsunuz ki GeForce Now, uzaktan erişim masaüstü gibi davranıp kolayca dosya transferi yapmanıza izin vermiyor. Dolayısıyla bu bir sorun. Ve bir de şu var ki, benim bu bilgisayarı mobil olarak kullanacağım yerlerdeki internet kalitesi muhtemelen iyi olmayacak, dolayısıyla bu seçenek de gidiyor gibi.

Her neyse, buraya kadar okuyanınız olduysa tebrik ediyorum ve önerilerinizi bekliyorum. Yerimde olsaydınız ne yapardınız? Açıkçası ben 1 yıl beklemeyi düşünüyorum çünkü mobiliteye ihtiyacımın olacağı dönem o zamanlarda başlayacak ama bir yandan da fiyatların daha da çıldırması ihtimali beni endişelendiriyor.
 
Cok uzundu o yuzden okumadim 😀. Ama basliga yorum yapmak gerekirse evinizden uzakta okuyorsaniz veya fazla seyahat eden biriyseniz laptop asiri kullanisli. Yazida gozume sicaklik mevzusu carpti. Bende monster kullanicisiyim ama sogutucuya ihtiyacim olmadi kendi fani gayet yeterli geldi.
 
Biraz uzun bir yazı olacak fakat olabildiğince paragraflara ayırarak ve (elimden geldiğince) kısa kesmeye çalışarak okunabilirliği artırmaya çalışacağım.

Öncelikle kendimden, yaşantımdan ve finansal açıdan durumumdan bahsetmek istiyorum. İstanbul’da yaşıyorum ve Üniversite 2.sınıf öğrencisiyim. Evden adımımı dışarıya attığımda üniversite kampüsüne varmam en az 1 saat 30 dakikamı alıyor. Tabii sabah saatlerinde dersim olacağı zaman ihtiyaçlarımı gidermek ve kahvaltı etmek için ekstra 1 saat 15 dakika eklediğimde 2 saat 45 dakika gibi bir süre yapıyor, dönüş yolunda akşam yoğunluğu vs. kattığınızda günün sonunda sadece okula gitmek ve gelmek bana 5 saat civarı bir süreye mâl oluyor. Bu sürenin meseleye etkisine yazının ilerleyen kısımlarında tekrar değineceğim.

Finansal açıdan, geçtiğimiz yıllarda zor şartlarda biriktirdiğim birikimlerim ile kendime işimi çok iyi gören, çok beğendiğim ve muhtemelen 2-3 yıl boyunca daha bir sorun çıkarmadan işimi görmeye devam edebilecek bir bilgisayar topladım. Kısaca bahsetmek gerekirse: AOC 24" 144Hz 1ms monitör, AMD RYZEN 5 1600 AF, SAPHIRE RX 580 8GB, CORSAIR (2x8) 16 GB 3000MHz RAM, CORSAIR iCUE 465X Beyaz kasa... Kısacası çok beğendiğim bir sistemim var halihazırda. Fakat bazı durumlardan dolayı şu aralar bir şekilde masaüstü sistemimi 2.el olarak satıp yerine gaming laptop almayı düşünüyorum.

Birazcık araştırma yapan birisi bile masaüstünün laptopa göre bariz bir şekilde üstün olduğunu bilir. Özellikle çok hareket etmeyen kişiler için masaüstü hem ucuzdur hem daha iyi performans verir. Ben kendim de okul dışında hiç hareket etmeyen birisiyim. Fakat gelin görün ki yukarıda bahsettiğim o 4-5 saatlik süre her şeyi değiştiriyor. Nasıl mı, şöyle ki ben ders seçimleri olduğu vakit dersleri olabildiğince sıkıştırmaya çalıştım. Çünkü bu kadar vaktim ulaşımda heba oluyorsa, o gün okula gelmemin bir anlamı olmalı. İyi bir ders yükünü aradan çıkarmalıyım ki değsin. Bu şekilde kendime haftanın 3 günü fiziksel olarak okulda bulunmam gereken ve 1 günü de online olarak katılabileceğim bir program oluşturdum.

Şöyle bir sorun var ki sabah vakitlerinde olan dersim ile öğleden sonra olan dersimin arasında 3 saat gibi koca bir boşluk var. Ve benim bu boşluğu bir şekilde doldurmam lazım. Şu ana kadar hep kütüphaneye gidip ders çalışarak ve öğle yemeği gibi ihtiyaçları aradan çıkartarak bu süreyi doldurmaya çalıştım, çalışıyorum. Fakat burada biraz yardıma ihtiyacım var gibi, özellikle son günlerde aklıma çok takılıyor: "laptop sahibi olsaydım onu okula getirip bu boş vakitlerde oyun oynayarak vaktin hızlı geçmesini sağlayabilirdim."

Burada artık finansal durumumdan da bahsetsem iyi olacak, elimdeki masaüstü sistemi en az 13000tl, ortalama 16000-17000 tl olacak şekilde bir paraya satabileceğimi düşünüyorum. (Tek tek her bir parçanın sahibinde satıldığı en düşük fiyata ve en düşük fiyatıyla en yüksek fiyatının ortalamasına bakarak çıkardım bu sayıları) Ek olarak 7000 TL gibi bir meblağ da kendi birikimim olarak var.

Dolayısıyla biraz piyasaya bakındım ve gözüme Monster'in 17-18bin TL'lik oyuncu laptoplarını kestirdim. Bunlardan bir tanesine sahip olmam durumunda hayatımda ne değişir ve buna değer mi diye düşünüyorum. Bu konuyu açma sebebim de bu, acaba buna cidden değer mi?

Bu değişim sonunda tahmini olarak şu avantajlara sahip olacağım: Okulda bulunduğum günlerde 3 saatlik bir süreyi kolayca geçirebileceğim. İnternetteki sitelerde kontrol ettiğim kadarıyla bu Monster'in bahsettiğim laptopları, benim şu anki sistemime nazaran +%10-+%15 daha fazla performans verecek. [Ama burada bir şeyi de belirtmeliyim: açıkçası kendim çok Paradox oyunları tüketen birisiyim, onun dışında çok oyun oynamam ve şu anki bilgisayarım beni oyun performansı konusunda çok rahat tatmin ediyor.]

Bu değişim sonunda tahmini olarak şu dezavantajlara sahip olabilirim: İlk olarak, sırf okulda geçireceğim 3 saatlik süre biraz daha hızlı geçsin diye attan inip eşeğe binmeye değer mi bilemiyorum. Ek olarak bu laptopların malzeme kalitesinden ve ısınmasından şikayetçi herkes. Evde kullanırken büyük ihtimalle ekstra bir notebook soğutucusu yardımı ile kullanacağım. Ayrıca halihazırda 24" ekran kullanıyorum ve buna alıştım, bir anda 15.6" ekran çok küçük gelmez mi? Ayriyeten, bu laptopun güvenliğini sağlamak meselesi de var. Küçük olduğundan çaldırma ihtimali de artıyor. Dikkatli olmak lazım.

Bahsetmek istediğim bir diğer konu da: meselenin bir de yatırım boyutu var. Şu anda bahsettiğim 7000 TL'den burada bahsetmek istemediğim yatırım enstrümanları ile (yatırım tavsiyesine girmesini istemiyorum, kanunen yasak bu biliyorsunuz) bu yaz sonuna kadar dolar bazında %20 civarında getiri almayı planlıyorum. Ama sonuçta bu bir plan, daha doğrusu temenni. Yatırım dünyasında ne olacağı belli olmaz. Dolayısıyla bu laptop olayını ertelemenin bana finansal açıdan getirisi olabilir. Tabii bunu bu birikimimin hepsini laptop uğruna harcayacağımı varsayarak yazıyorum. 2.elde iyi bir fiyat teklifi alırsam gerek bile kalmayabilir ama bilemiyorum.

Yazıyı buraya kadar okuyan herkes benim de en başta düşündüğüm gibi "Bro sen deli misin ya, kal masaüstüne mis gibi; niye bozuyorsun ki rahatını. Okulda da birazcık sıkılver ne olacak ki? Hem bu kadar parayı heba etmeye değer mi, sırf sıkılmayacağım diye?" diyorsunuzdur. Ki haklısınız da. Fakat işin bir de gelecek boyutu var; ve bu, bütün meseleyi değiştiriyor;
- İlk olarak, muhtemelen 2023 yılının yaz aylarında Ankara’ya staj yapmaya gideceğim, bunun 1-2 ay arası süreceğini tahmin ediyorum. Kendim bilgisayar delisi bir insan olduğumdan bu süreçte bir bilgisayara kesinlikle ihtiyacım olacak.
- İkinci olarak, bu staj sürecinin sonrasında okuldaki son yılıma gireceğim ve bir yandan tez yazmakla uğraşırken bir yandan da (henüz kesin değil ama umuyorum ki) Ankara’da savunma sanayii şirketlerinin uzun dönem stajyer programlarına katılmayı düşünüyorum. (Boş olduğunuz günlerde oraya gidip 1-2 gün çalışıyorsunuz ve bunu bütün sene yapıyorsunuz; bu programların en önemli özelliği iş bulma imkanı sağlamasıdır, mezun olduktan sonra direkt firmada işe girebilme imkanı vs.) Hem tez yazma süreci hem de bu uzun dönem staj süreci düşünüldüğünde hareketliliğimin inanılmaz artacağı bir dönem olacak gibi görünüyor.
- Üçüncü olarak, detay vermek istemiyorum fakat eğitim hayatımın bir noktasında yurtta kalmaya başlamam gerekebilir. Bu bir olasılık fakat dikkate almak durumunda olduğum bir olasılık. Aniden böyle bir şey gerekirse masaüstü bilgisayarı nasıl elden çıkarabilirim ki?

Bütün bunları göz önüne aldığımda, günün sonunda benim bir laptopa ihtiyacım olduğuna karar verdim. Çünkü mobiliteye ihtiyacım olacak. Fakat zamanlamasına karar veremiyorum, sizce bu değişimi ne zaman yapmak daha mantıklı? Piyasa ve fiyatlar mümkünken şimdiden yapmak mı (malum burada her şeyin fiyatı çok hızlı değişiyor) yoksa en azından 2023 ilk baharına kadar (1 yıl) beklemek mi; ne yapmalı?

Ayriyeten, direkt 2.el bir laptop alıp hem masaüstü hem laptop olarak gitmeyi de düşündüm fakat pek içime sinmedi, zira bu bütçeye iyi bir şey gelmez. MAC iş bilgisayarlarına baktığımda da külüstür olanları 5000 TL'ye satıyorlar fakat onda temel bilgisayar işlerinin dışında bir şey yapabileceğimi sanmıyorum. Mühendislik uygulamalarını da kaldırmaz, oyun da çalıştırmaz :D

Son olarak, halihazırda evimizde 1000/1000 GigaBit İnternet altyapısı bulunuyor. Dolayısıyla GeForce Now – Gameplus+ servisi ile oyunları sistem gereksinimi kaygısı olmadan oynayabilirim. Bu servisi şu ana kadar hiç denemedim, 1000/1000 de olsa ping anlamında sorun çıkartıyor mu bilmiyorum. Unutmadan, bu duruma tek bir istisna var ki; sistemin Paradox oyunlarını kaldırması gerekiyor çünkü ben bu oyunları modluyorum aynı zamanda (oyun dosyalarını değiştirerek diğer oyuncuların farklı bir oyun deneyimi elde etmelerini sağlıyorum) Ayriyeten, biliyorsunuz ki GeForce Now, uzaktan erişim masaüstü gibi davranıp kolayca dosya transferi yapmanıza izin vermiyor. Dolayısıyla bu bir sorun. Ve bir de şu var ki, benim bu bilgisayarı mobil olarak kullanacağım yerlerdeki internet kalitesi muhtemelen iyi olmayacak, dolayısıyla bu seçenek de gidiyor gibi.

Her neyse, buraya kadar okuyanınız olduysa tebrik ediyorum ve önerilerinizi bekliyorum. Yerimde olsaydınız ne yapardınız? Açıkçası ben 1 yıl beklemeyi düşünüyorum çünkü mobiliteye ihtiyacımın olacağı dönem o zamanlarda başlayacak ama bir yandan da fiyatların daha da çıldırması ihtimali beni endişelendiriyor.
Laptop Yakışır hocam bide GamingLaptop olursa daha iyi.
 
Senin laptoba ihtiyacın var. Geçmen mantıksız olmaz. Ama bazıları sırf masaüstü yer kaplıyor veya daha çok seviyor diye gidip laptop alıyor.

8'den fazla laptop kullandım ve 5 tanesi oldukça üstr düzeydi. Ama muhakka bir sıkıntıları olabiliyordu. Masaüstü topladım sıfır kusur. İstediğim parçayı da değiştirebiliyorum zamanla. Masaüstü candır.
 
ma 16000-17000 tl olacak şekilde bir paraya satabileceğimi düşünüyorum. (Tek tek her bir parçanın sahibinde satıldığı en düşük fiyata ve en düşük fiyatıyla en yüksek fiyatının ortalamasına
Yazdığın her durum için laptop sana lazım olur yurtta kalma ihtimalin, uzakta staj yapabilme ihtimalin. Ayrıca dışarı bir ortamda laptopta oynanan 1-2 saatlik oyun ne kadar zevk verir orası muamma fakat evden uzak olma ihtimalin yüksekse laptop tercih edebilirsin, belirttiğin fiyat bandındaki laptoplar da rahatlıkla işini görür sadece Monster değil Lenovo gibi markaları da tercih edebilirsin.

Eğer karar verirde laptop alırsan evde olduğun zamanda büyük yerine küçük ekranda oyun oynamak, fan sesini yakından ve bazen biraz fazla duymak rahatsız edebilir sonuçta 7 günün 3 gününde evde olmuyormuşsun. Evinden ayrılacağın vakit belliyse yakın bir vakitte alman daha iyi olabilir.

Ekstrem bir durum olmazsa fiyatlar bir süre daha bu civarda devam eder bence. (belki 1-2 ay, daha az veya daha fazla)
 

Geri
Yukarı