Mavi ekran hatası

İşletim sistemi
Windows 11

Klipston

Kilopat
Katılım
8 Ekim 2016
Mesajlar
251
Çözümler
4
RAM
Adata XPG Spectrix 2x8 GB CL16
SSD veya HDD modeli
Crucial P5 Plus 1 TB
Ekran kartı
MSI RTX 2080 DUKE
Anakart
MSI Z690 EDGE WiFi-DDR4
İşlemci
İ7-12700KF
Herkese merhaba;

Sistemimde oyun içi satın alım sırasında mavi ekran aldım.

Mavi ekran sonrasında oluşan minidump dosyası.

Olay görüntüleyicisinde aşağıdaki görseldeki hataları aldım.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran görüntüsü 2022-10-30 233005.png
    Ekran görüntüsü 2022-10-30 233005.png
    27,6 KB · Görüntüleme: 37
  • Ekran görüntüsü 2022-10-30 233019.png
    Ekran görüntüsü 2022-10-30 233019.png
    70,4 KB · Görüntüleme: 39
BIOS güncelleyin ilk olarak.

Corsair, MSI Afterburner, yazılımını kaldırın.

İntel HAXM diye bir yazılım kurulu ise kaldırın.

İçini temizleyin:
C:\WINDOWS\temp\

DDU rehberini uygulayıp güncel sürücünüzü sitesinden kurun.
 
Yardımlarınız için teşekkür ederim. P5 Plus ürününü 1-2 ay önce aldım. Herhangi bir bad sector veya başka bir hata görmedim. BIOS en son sürüme güncelledim. Intel HAXM kaldırdım. Temp klasörü içindekileri sildim. DDU ile en son sürücüler kuruldu.

Mavi hatayı son 1 ayda sadece 2 kere aldım. Çok nadir gerçekleştiği için sorunun ne olduğunu anlayamıyorum. Bazıları Kaspersky antivirüsünden olabileceğini söylemiş. Ayrıca ekran kartımda undervolt var. Fakat bundan önceki 6 ayda hiçbir sorun yaşamadım. Sorunun bundan kaynaklı olabileceğini sanmıyorum. Bir önceki aldığım mavi ekran ise masaüstünde iken bir uygulamayı kapatmaya çalıştığım an yaşamıştım.

Ayrıca son zamanlarda Corsair yazılımını kurmuştum. Armoury Crate yazılımı ile çakışıyordu. Mavi ekranları bu uygulamayı kurduktan sonra aldığım için sorunun bu yazılımdan kaynaklanma ihtimali yok değil. Bu yazılımıda kaldırdım.

Bir daha mavi ekran alırsam yukarıdaki linke yenilerini eklerim.

Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Bir daha mavi ekran alırsam yukarıdaki linke yenilerini eklerim.
Yenileri eklemeyin. Yeni olarak paylaşın sorun olduğunda bildirin. Söylediklerimi eksiksiz ettiyseniz azalacaktır. Undervolt vb. işlemler mavi ekranlara neden olabilir etkisi yok demeniz yanlış olur. Donanıma bir müdehale sonuçta.
 
Undervolt tabii ki etki edebilir. Fakat GPU yük altında undervoltlu 6 aydır hiçbir sorunla karşılaşmamışken masaüstünde GPU boşta iken mavi ekran yememin pek olası olmadığını düşünüyorum. Tabii GPU bozuk değilse. :)

Düzenleme : Son zamanlarda bir algılanıp bir algılanmayan HDD sorunu yaşıyordum. Sistem bazen boot ekranında HDD bozulduğundan dolayı takılı kalıyordu. Acaba mavi ekranı bu HDD arızası mı veriyordu?

Tabii çok şükür son 1 aydır hiç mavi ekran almıyorum.
 
Son düzenleme:
Merhaba HDD'nizin durumundan emin olmak için HD Tune ile quick scan kapalı iken error scan yapıp daha sonra Hard Disk Sentinel ile disk sağlığınızı kontrol edebilrisiniz.

İşin garip tarafı da burada. Hard Disk Sentinel, HD Tune Pro ve seatools programları HDD'nin mükemmel durumda olduğunu söylüyor. Quick scan kapalı bir şekilde de hiçbir bad sector bulunamadı. Şu an HDD kartında bir arıza veya oksitlenme kaynaklı problem olduğunu düşünüyoruz.
 
Düzenleme : Son zamanlarda bir algılanıp bir algılanmayan HDD sorunu yaşıyordum. Sistem bazen boot ekranında HDD bozulduğundan dolayı takılı kalıyordu. Acaba mavi ekranı bu HDD arızası mı veriyordu?
BSOD hatasında ilgili bir hata görmemiştim, Boot esnasında hangi hatayı vermekte? BIOS ayarları bootable ayarları doğru değilse veya donanım düzgün yapılandırılmadıysa bu problemler olabilir.
Disk sağlığı güzel gözüktüğüne göre bu sebeplerden algılama sorunu yaşayabilirsiniz. Donanımsal incelenmeden fazla bir şey diyemeyiz. Tekrar sorun yaşarsanız görsel veri paylaşın hata ve BIOS ayarları hakkında.
Farlı slota kabloyu takmayı deneyebilirsinizuygun olmayan bir slota takıldıysa kısmi değişkenlik sağlayacaktır.
 
BSoD hatasında ilgili bir hata görmemiştim, boot esnasında hangi hatayı vermekte? BIOS ayarları bootable ayarları doğru değilse veya donanım düzgün yapılandırılmadıysa bu problemler olabilir.
Disk sağlığı güzel gözüktüğüne göre bu sebeplerden algılama sorunu yaşayabilirsiniz. Donanımsal incelenmeden fazla bir şey diyemeyiz. Tekrar sorun yaşarsanız görsel veri paylaşın hata ve BIOS ayarları hakkında.
Farlı slota kabloyu takmayı deneyebilirsinizuygun olmayan bir slota takıldıysa kısmı değişkenlik sağlayacaktır.

HDD anakartta 8. porta takılı. Anakart kitapçığında M2_4 slotu kullanıldığı taktirde 8. SATA portunun devre dışı kalacağı söyleniyor. Sistemde sadece M2_1 ve M2_2 slotları kullanıldığından böyle bir sorun olacağını düşünmüyorum. Zaten sorun son zamanlarda ortaya çıktığından dolayı HDD bozulduğunu varsayıyorum. Sistem boot ekranında bir hata vermiyor. Sadece siyah ekranda takılı kalıyor ve EZ Debug LED boot ışığı beyaz renkte yanık kalıyor. Açıkçası sistemin normalde boot süresi kısa olduğu için o kadar uzun süre boot ekranında beklemeden sistemi düğmeden zorla kapatıp tekrar açtığımda sorun düzeliyordu. Şu an bozuk HDD sistemden çıkardıktan sonra bu sorunu hiç yaşamadım. Galiba HDD sisteme yanıt vermiyor ve anakart HDD'den yanıt beklediği için sistem boot ekranında takılı kalıyordu. BIOS ekranından bu bekleme süresinin kaç saniye olduğuna baksam iyi olur. Bu sorunu daha net açıklayabilir.
 

Geri
Yukarı