Mavi Ekran Sonrası SSD Görmeme Problemi

byxmaxs

Hectopat
Merhabalar.

Yazılım ile uğraşan biriyim. Kısa zaman önce bir sistem topladım. Tabiri caiz ise kesenin ağzını biraz açtım sağlam kasmayan donma problemleri yaşamak istemediğim bir sistem olsun istedim. Kurulum yaptıktan sonra ekran kartında problem olduğunu anladık. Bir üst model ekran kartı ile değişim yaptım. Önceki ekran kartında PSU'dan harici güç alacağı bir port bulunmuyordu. Yeni aldığımda PSU'dan harici bir giriş ile ekran kartını besliyorum. Bilgisayarımdaki PSU kasayla beraber gelen 450W bir PSU. Aşağıda bilgilerini vereceğim parçalar sistemde takılı.

Gelelim problemime. Problemim şu. Yaklaşık 2 aydır bilgisayarıma 3 günde bir düzenli olarak format atmak zorunda kalıyorum. Nedeni ise bilgisayarımı bir kaç saat açık tuttuğumda (kullanımda veya boştayken) masaüstünün donması. Sistem donmasına rağmen mouse hareket ettirebiliyorum veya klavye üzerinde bulunan NUM LOCK, CAPS LOCK tuşlarına bastığımda bastığım tuşun lambası yanıp sönüyor. Tam bir donma söz konusu değil yani. Ama bir süre sonra (Windows işletim sisteminde) mavi ekran hatası alıp resetliyor kendini. Bilgisayar tekrar açıldığında sistemin kurulu olduğu disk olan SSD diskini bilgisayar tanımıyor. Yani disk hiç bağlı değilmiş gibi. Mecburen bilgisayara giden tüm elektiriği kesiyorum. Yaklaşık 3 dk bekledikten sonra takıyorum. SSD diskini görmeye başlıyor. BIOS üzerinde herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Lisanslı Windows 10 Pro işletim sistemi kurulu sistemde.

Problemin güç kaynağından olduğunu düşünüyoruz. Sanki voltajı düşük kalıyor gibi. Çünkü ilk ekran kartında harici besleyici gereksinimi bulunmuyordu. Parçaları bir B2B firmasından ayrı ayrı satın aldığım için arızalı parçanın kendisini götürmem gerekiyor. Bu problemle daha önce karşılaşmış birisi var mı? Hangi yolları izlememi tavsiye edersiniz. PSU değişikliği önerir misiniz? Önerirseniz hangi marka olmalı veya sistem özelliklerine göre alacağım PSU kaç Watt olmalı?

Not 1: Sistemi bir benchmark testine tabi tuttum. Fakat hepsini iyi sonuçlarla geçti. Herhangi bir ısınma vs. olmadı.
Not 2: Bilgisayar kasasında parmaklarımı dolaştırdığımda kasada kaçak olduğunu hissedebiliyorum. Parmaklarımı sürtünce Star Wars'taki ışın kılıçlarının sesi kafamda canlanıyor 😁

Sistem özellikleri:
  • Anakart: ASUS H81M-KRev X.0x
  • İşlemci: Intel i5 4460 Socket 1150 LGA
  • RAM1: DDR3 KINGSTON PC3-12800(800MHZ) 9905471-073.A00LF
  • RAM2: DDR3 KINGSTON PC3-12800(800MHZ) HP698651-154-KEF
  • EKRAN KARTI: Sapphire RX560 PULSE GDDR5 4GB 128Bit AMD Radeon DX12 Ekran Kartı
  • HDD: Seagate Barracuda 500GB ST500DM009
  • SSD: 120 Gb Hi-level Ssd30ult/120g 2,5" 550-530 Mb/s

Sistem özellikleri ekran görüntüsü:

09bb36543535195ea169eb8bdb63f976.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,
Öncelikle uzun mesajınızı sonuna kadar okudum :D
Forumda bugün de bir arkadaşa aynı öneriyi yaptım. Windows güncellemesinden sonra benzer hataları alan kullanıcılar oldu. Bu hatayı çözmek için öncelikle BIOS güncellemesi yapmalısınız. Bazı parçalar eski-yeni fark etmeden BIOS uyumsuzluğu çıkartabiliyorlar. SSD görmeme olayı da maalesef bu hatalardan yeni revaçta olmaya başlayan birisi. BIOS güncellemesi yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatacaksınız. Bundan sonra clear CMOS yapmalısınız. Bilgi aşağıda.
BIOS Sıfırlama Rehberi

BIOS güncellemesini takiben google üzerinde Intel chipset driver olarak aratın ve karşınıza çıkan en güncel sürücüyü indirip yükleyin.
Intel Power Management yazılımının da güncel olduğundan emin olun.

Aşağıdaki yönergeleri uygulamanızı şiddetle öneriyorum.
SSD için yapılacak tüm ayarlar
Temel Sistem Bakım ve Performans Optimizasyonu Yönergesi

Parçalarınız daima %100 yük çekmediklerinden güç kaynağının tamamen yetersiz kaldığını düşünmesem de tam yük altında sınırda olacak ya da yetersiz kalabilecektir. Bu nedenle güç kaynağınızı ilk fırsatta kaliteli bir versiyonu ile değiştirmelisiniz. En az 500W 80+ PSU yeterli olacak olsa da ben size FSP marka Hyrdo serisinden 600W 80+ ürününü öneriyorum. Ömürlük yatırım olur mevcut sisteminiz için.

Eğer kasada elektrik hissediyorsanız bu size topraklama hattında bir problem olduğunu gösterir ki parçalar için çok riskli bir durumdur. Bilgisayarınızı bağladığınız prizde topraklamanın mevcut olduğunu (nötrleme değil) teyit etmelisiniz. Ayrıca bilgisayarınızın bağlı bulunduğu prizden başka bir cihaz için yük çekmemenizi öneriyorum.

Verdiğiniz değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. SSD önceki notebookumdan çıkma. Onu belirtmeyi unutmuşum. Dediğiniz gibi HDD ye windows kurulumu yapıp test edeceğim. Sonuç alıp almadığımı burdan sizlerle paylaşırım.

@207061 Dediğinizi uygulamaya gelecek hafta başlıyacağım. Durum ile ilgili bir gelişme meydana geldi mi sizleri bilgilendireceğim. Aslında bilgisayarı ilk aldığımda BIOS güncellemesi yaptım ve ASUS hali hazırda yeni bir BIOS güncellemesi yayımlamamış. Fakat ben CMOS Sıfırlama işlemini yapmadım. Tekrar güncelleme yapmam problem yaratabilir mi ? Değerli bilgilendirmeleriniz için sizlere teşekkür ederim.
@Recep Baltaş Markalar konusunda hiç bir fikrim yok. Donanımsal bilgim sök tak formatladan ibaret. Bu yüzden benden daha bilgili olduğunu düşündüğüm bir arkadaşım vasıtası ile bu sistemi topladım. Bu arada SSDyi kendisi aldırtmadı zaten ben daha önce manavdan elma alır gibi satın almıştım. Sizinde değerli görüşlerinizi ve bilgilerinizi aktardığınız için sizede teşekkür ederim. Farklı bir bilgilendirmeniz veya öneriniz bulunuyosa bilgi hazneme katmak isterim.. Bir daha ki alışverişlerimde bu konuda dediklerinize dikkat edeceğim.

@Recep Baltaş teşekkürler. Dediklerinizi dikkate alacağım.
Merhaba,
@207061 Dediklerinizi eksiksiz uyguladım. İşlemleri tamamladıktan sonra bilgisayarımı teste tabii tutup zorladım. Daha sonra aynı testi uzun süreli tutup sabaha kadar bilgisayarımı açık bırakıp uyudum. Uyandığımda bilgisayar BIOS ekranındaydı ve SSD disk yine gözükmüyordu. Sanırım @Recep Baltaş 'ın da dediği gibi problem SSD!de. Bir sabit disk bulup işletim sistemimi oraya kurup deneyeceğim. Sonucu tekrar burada paylaşacağım.
Teşekkürler. İyi Sosyaller.

Tekrar merhaba, problem ilginç bir şekilde en son mesajı attığım tarihten itibaren tekrarlanmadı fakat şöyle bir durum ile karşılaşıyorum. Logitech K270 Kablosuz Klavye + Mouse set satın aldım. Oyun oynarken klavyem de tuşlarda tepkime kayıpları oluyor. Tepkime süreleri bayağı uzun. Mesela W tuşuna bastığımda bunu 2 saniye sonra da algılayabiliyor veya hiç algılamıyor. Klavyenin gücünü kesip tekrar açtığımda bir süre bekleyip algılayabiliyor. Mouse da aynı şekilde.

Bundan önce HP'nin bir klavye mouse setini kullanıyordum. Onda da böyle problem oluyordu. Sorunun klavyeden kaynaklı olabileceğini düşünüp iade ettim. Fakat bunda da aynı şey oluyor. Problem PSU'dan kaynaklı olabilir mi? Anakartımın 2 adet USB çıkışı bulunuyor bunların ikisi de USB3.0. Front panelde 2.0 portlar bulunuyor. Onda denemedim. Bugün deneyip USB3.0'dan kaynaklanıp kaynaklanmadığını bildireceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı