Mavi kart anayasası hakkında soru

erdemZ_14

Femtopat
Daha fazla  
Herkese selamlar!
Ben sizden bir anayasa maddesini yorumlamanızı isteyeceğim şimdiden teşekkür ederim.

"Türkiye'de Mavi Kart, doğumla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup ancak çıkma izni alarak Türk vatandaşlığından ayrılan kişilere ve üçüncü dereceye kadar olan altsoylarına verilen resmi bir kimlik belgesidir."

Bu maddede bahsi geçen "Türk vatandaşlığından ayrılan kişilere ve üçüncü dereceye kadar olan altsoylarına..." şu ifadede ne kastedilmeye çalışılıyor yani 3. dereceye kadar altsoylarından kasıtları nedir, lütfen aydınlatabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim asıl anlayamadığım şey misal ben vatanadaşlıktan çıkmak istesem annemin ya da babamın doğuştan vatandaşlık sahibi olmaları mı gerekir?

Bu mavi kart mevzusu; çifte vatandaşlığı olup da diğer ülke imkanlarından daha fazla yararlanmak isteyenlerin; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkması, fakat tekrar vatandaşlığa dönme ihtimaline karşı "mavi kart" kütüğüne kaydolması durumu. Bu tekrar vatandaşlık alma işlemi de vatandaşlıktan çıkan kişinin 3 alt soyuna kadar devam ediyor. Sonrası istese de dönemiyor gibi bir anlamı ve kullanimı mevcut.

Bu mavi kart mevzusu; çifte vatandaşlığı olup da diğer ülke imkanlarından daha fazla yararlanmak isteyenlerin; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkması, fakat tekrar vatandaşlığa dönme ihtimaline karşı "mavi kart" kütüğüne kaydolması durumu. Bu tekrar vatandaşlık alma işlemi de vatandaşlıktan çıkan kişinin 3 alt soyuna kadar devam ediyor. Sonrası istese de dönemiyor gibi bir anlamı ve kullanimı mevcut.

Ben kendi durumumu izah edebilir miyim hemen kısa bir şekilde?
Benim durumum şöyle; benim hem annem hem de babam sonradan Türkiye'ye gelip vatandaşlık sahibi olmuşlar zamanında ardından ben Türkiye'de doğmuşum ve de ben doğduğum esnada ikisinin de vatandaşlığı varmış ve de ben doğuştan Türkiye'de bulunduğum için bana zaten vatandaşlık çıkmıştı doğar doğmaz.
Şimdi ki asıl soruma gelecek olursam benim vatandaşlıktan çıkma yetkim ve de mavi kart alma yetkim var mıdır? Çünkü bir yerde (kurumsal olmayan bir yerde gördüm bunu) anne veyahut baba sonradan vatandaş olmuşsa çocukları mavi karta geçemez gibi bir ifade görmüştüm, doğruluğundan emin olamadım o yüzden sordum.
NOT: Farklı bir ülke vatandaşlığım da var tabii.

Ben kendi durumumu izah edebilir miyim hemen kısa bir şekilde?
Benim durumum şöyle; benim hem annem hem de babam sonradan Türkiye'ye gelip vatandaşlık sahibi olmuşlar zamanında ardından ben Türkiye'de doğmuşum ve de ben doğdum esnada ikisinin de vatandaşlığı varmış ve de ben doğuştan Türkiye'de bulunduğum için bana zaten vatandaşlık çıkmıştı doğar doğmaz.
Şimdi ki asıl soruma gelecek olursam benim vatandaşlıktan çıkma yetkim ve de mavi kart alma yektim var mıdır? Çünkü bir yerde (kurumsal olmayan bir yerde gördüm bunu) anne veyahut baba sonradan vatandaş olmuşsa çocukları mavi karta geçemez gibi bir ifade görmüştüm, doğruluğundan emin olamadım o yüzden sordum.
NOT: Farklı bir ülke vatandaşlığım da var tabii.

Bilgim dahilinde değil. Yazılan maddeler üzerine yorum yapmıştım. Ama en sağlıklı cevabı almak için "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü"ne bireysel başvuru yapmanız, iyi olur gibi.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı