Memory Fast boot nedir?

BirKimse

Hectopat
Daha fazla  
MSI anakart BIOS'ta OC menüsüne girince Memory Fast boot diye bir yazı vardı ve Auto'daydı. Ben de enabled yaptım direkt. Bu ayar nedir ve nasıl olmalı?

MSI anakart BIOS'ta OC menüsüne girince Memory Fast boot diye bir yazı vardı ve Auto'daydı. Ben de enabled yaptım direkt. Bu ayar nedir ve nasıl olmalı?
Training süreci olabilir. Auto kalsın bence. Gerekirse yapmasını sağlar.

Yapay Zeka'ya sorsanız güzelce açıklardı. Kendim on saat anlatmak istemedim.
Memory timing training, bilgisayar RAM'inin zamanlama değerlerini optimize etmek için uygulanan bir süreçtir. Bu süreç, bellek modüllerinin verileri nasıl depolayıp işlediğini etkileyen zamanlama ayarlarının (timing) ince ayarını yapmayı içerir. Doğru ayarlar, bellek performansını artırabilir ve sistemin genel hızını yükseltebilir.

ana zamanlama değerleri​

RAM'in zamanlamaları genellikle aşağıdaki gibi temel değerlerden oluşur:

1. CAS latency (CL): Verinin RAM'den okunması için geçen süre. Daha düşük değerler, daha hızlı okuma anlamına gelir.
  2. tRCD (row address to column address delay): Satır adresi ile sütun adresi arasındaki gecikme süresi.
  3. tRP (row precharge time): Yeni bir satıra geçiş yapmadan önce mevcut satırın boşaltılması için gereken süre.
  4. tıraş (row active time): Bir satırın etkin kalması gereken minimum süre.

subtiming​

Ana zamanlamaların yanında, RAM'in alt zamanlamaları (subtimings) da önemli rol oynar. Bu değerler, bellek performansını etkileyebilir ve daha ayrıntılı ayarlamalar yapmayı gerektirir.

Memory timing training süreci​

1. varsayılan ayarlar: Başlangıçta RAM'in varsayılan zamanlama değerleri ile başlamak.
  2. ayarlamalar: Zamanlama değerlerini tek tek değiştirerek sistemin tepkisini gözlemlemek.
  3. stabilite testi: Her değişiklik sonrası sistemin stabilitesini test etmek için çeşitli yazılımlar kullanmak.
  4. performans ölçümü: Farklı ayarların sistem performansına etkisini ölçmek için benchmark testleri yapmak.
  5. optimizasyon: En iyi performansı sağlayan değerleri belirleyip uygulamak.
Memory timing training, özellikle oyun bilgisayarları ve yüksek performans gerektiren uygulamalar kullanan kullanıcılar için önemlidir. Ancak, bu süreç dikkatli bir şekilde yürütülmelidir; yanlış ayarlar sistemin kararsız hale gelmesine yol açabilir.

Sisteminin her açılışta değer denemesi ve stabilizasyon denemesi yapması diye özetlenebilir.

Teşekkürler kusura bakmayın zahmet oldu.
Çözüm olarak raporladım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı