Memory Management ve Page Fault In Nonpaged Area hatası

İşletim sistemi
Windows 10

LxAnder191

Decapat
Daha fazla  
RAM
XPG 3200 MHz 8x2 RAM
SSD veya HDD modeli
Adata 710 Legend 1TB
Ekran kartı
RTX 3060
Anakart
ASUS Prime B450 mk II
İşlemci
Ryzen 5 5600
Selamlar, temmuz ağustos aylarından bu yana mavi ekran hataları alıyorum. Bir ara minidumplarla, MemTest86'larla vb. bayağı test ettim; RAM'ler sorun göstermedi. Bu aralar ve dün "Memory Management"tan dolayı ve "PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA" vererek çöküyor. Dün Windows bellek tanılama ile yaptığımda bellek sorunları bulundu dedi. Sonra kasayı açıp tek tek denediğimde RAM'lerin B1 slotunda RAM1'in hatalı gözüktüğünü gördüm hem de biraz zor kilitleniyor. A1 slotunda RAM1 normaldi, "Sanırım slot bozuk." dedim fakat ondan sonra RAM2'yi A1'e taktım normal gösterdi, B1'e taktım orada da normal gösterdi. RAM2 için B1 slotunda takılı iken MemTest86 çalıştırdım, bir sorun bulamadı. Sonrasında ise iki belleği takıp bellekleri 2133 MHz'ye ve voltu 1.25'e çekip Windows bellek tanılama yaptım, orada da sorun göstermedi. Ben de oyunlarda denedim, bir sorun yoktu; bunlar dün yaptıklarımdı. Bugün tekrar bilgisayarı kapattım, "MEMORY_MANAGEMENT" hatası verdi ve iki bellek de takılı iken şu an MemTest86'yı başlattım, 10 dk. oldu, bir hata bulamadı. Şu anlık bilgisayarda Memtest çalıştığı için minidumpu atamıyorum, konuyu açtıktan bir süre sonra atabilirim. Dün gün içinde bellekleri çıkartıp içeride toz kontrolü vb. de yaptım zorlama olmadan ve SSD'yi de çıkartıp taktım. Sorun ne anlayamıyorum, kaç aydır geçti sanıyorum geliyor, yardımlarınızı bekliyorum.

Hocam durum oldukça spesifik. MemTest86'nın bazen temiz çıkıp Windows bellek tanılama'nın hata bulması, sorunun sadece 'bozuk hücre' değil, aynı zamanda voltaj/frekans kararsızlığı olduğunu gösteriyor. RAM1'in B1 slotuna zor girmesi ise fiziksel bir temassızlık veya slottaki pinlerde mikroskobik bir yamulma ihtimalini doğuruyor .
XMP (DOCP ve frekans kontorlü yapın:
RAM'lerin 3200 MHz'de hata verip 2133 MHz'de (temel hız) hata vermemesi, işlemcinin bellek kontrolcüsünün veya RAM çiplerinin o hızda stabil kalamadığını gösterir. BIOS üzerinden DOCP kapatıp manuel olarak 3000 MHz ve 1.35v vererek deneme yap hocam. Bazen 3200 MHz bu ikili için 'ağır' gelebiliyor.

Fiziksel temizlik (silgi metodu): RAM1 madem B1 slotuna zor giriyor, o RAM'in altın uçlarını yumuşak bir pelikan silgi ile hafifçe silip statik elektriğini ve parmak izini temizle. Slota takarken her iki tarafın da 'tık' sesini verdiğinden ve tırnakların tam oturduğundan emin ol.

SSD ve page fault ilişkisi: PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA hatası bazen sadece RAM değil, disk (SSD) kaynaklı da olabilir. Sanal bellek dosyası bozuk bir sektör üzerine yazılıyorsa bu hatayı tetikler. CrystalDiskInfo ile Adata Legend 710'un sağlığına ve özellikle 'critical warning' kısmına bak hocam.

Minidump analizi şart: Memtest bitsin, dump dosyalarını mutlaka paylaş. Hangi sürücünün (SYS dosyası) bu hatayı tetiklediğini görürsek; sorun donanımsal mı yoksa çakışan bir sürücü mü anında anlarız.

RAM1 ve B1 slotu ikilisi şu an en büyük şüpheli. Eğer 2133 MHz'de sorun yaşamıyorsan, kademeli olarak frekans artırarak (2666 -> 3000) stabiliteyi bulmaya çalışalım. Dump dosyalarını bekliyorum hocam."

Minidump - Google Drive bu da minidump dosyaları şu an ayarladım.

2133 MHz'de bilgisayarı 1.30 saat önce bilgisayarı kapatınca tekrar MEMORY_MANAGEMENT hatası aldım B1 slotunun altını silgi ile silmeyi deneyebilirim Memtest'te 1 Pass'ı sorunsuz geçince dump dosyalarını paylaşayım dedim baştan yapmam gerekecek ama minidumplar önemli diye düşündüm. CrystalDiskInfo ise iyi gösteriyor şu anda tekrar 2133 MHz'de Memtest'i başlatıyorum DOCP kapalı ve şu an için ayarlar 2133+1.25v olarak girili ve hocam bir soru daha, USB'den Memtest'i başlatıyorum fakat USB'yi çıkartana kadar Memtest ekranı gelmiyor böyle olması normal mi? Cevabınız için teşekkürler.

Dosya Ekleri

• 1766237264837.png
    68 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
Minidump - Google Drive bu da minidump dosyaları şu an ayarladım.

Hataların ntoskrnl.exe gibi sistem dosyalarında yoğunlaşması ve senin voltajı 1.25v a çekmen doğrudan kararsızlık yaratıyor. XPG RAM'ler 3200 MHz için 1.35 v ister, 1.25v ile sistemi açsa bile yük altında bu hataları çakması normal.
BIOS'tan voltajı 1.35 v a çekmeyi deneyin, frekansı da test amaçlı 3000 MHz'e sabitle. 3200 MHz'deki o agresiflik bazen B450 anakartlarda bu hatalara yol açabiliyor.
RAM1 madem o slota zor giriyor, altın uçlarını yumuşak bir silgiyle iyice silip statik elektriğini al. B1 slotunun içini de toz kalmayacak şekilde temizle.
Page_fault hatası SSD kaynaklı da olabilir. CrystalDiskInfo ile Adata Legend 710'un sağlığını kontrol edin.
BIOS'ta ise anakartın BIOS güncel mi ASUS Prime B450M K II için bellek uyumluluğunu düzelten yeni sürümler vardır. Güncelleyin.

o zaman şuan dediğiniz şekilde yapıp tekrar memtesti başlatayım mı hocam bir de crystaldiskinfoda %99 şeklinde iyi yazıyor

O zaman şu an dediğiniz şekilde yapıp tekrar Memtest'i başlatayım mı hocam bir de CrystalDiskInfo'da %99 şeklinde iyi yazıyor.

En temel ayarlarda bile hala MEMORY_MANAGEMENT hatası alıyorsanız durum artık sadece frekans hızı değil doğrudan bir iletişim veya donanım sorununa işaret ediyor. USB mevzusu da pek normal değil sistem açılışta USB'yi bırakmakta zorlanıyor olabilir.
Aynen öyle yap hocam hiç vakit kaybetme. 1.25v o RAM'ler için cidden çok düşük, sistemin kararsız kalması çok normal. BIOS'tan voltajı 1.35 v yap, frekansı da garantiye almak için 3000MHz'ya da 2666 MHz'e çekip Memtest'i öyle başlatın.

Bir de şu B1 slotu madem sıkıntılı görünüyor, işi sağlama alalım RAM'leri tek tek dene önce sadece A1 slotuna tek bir RAM takıp öyle bir test edin eğer tek RAM'le tertemiz geçerse o zaman B1 slotunun fiziksel bir sorunu olduğu kesinleşir.

Şu silgi olayını da sakın es geçmeyin, bazen çok basit bir oksitlenme bile böyle saçma hatalar verdirir. RAM uçlarını silgiyle güzelce temizleyin, üzerinde toz parça kalmasın sonra slota iyice oturduğundan emin olana kadar bastır.
USB meselesi harbi garipmiş, normalde öyle yapmaz. BIOS'taki USB ayarları ya da boot sırası bir saçmalıyor olabilir ama çok takılma, test başlıyorsa sıkıntı yok. Ama imkanın varsa başka bir USB ile denemekte fayda var.

Tamamdır şu an dediğiniz gibi yapıp tekrardan MemTest86'yı başlatıyorum zaten 1-2 saat evde olmayacağım o yüzden önce ikili olarak deneyeceğim hata olur ise B1dekini çıkarıp A1 ile deneyeceğim şimdi silgi ile hallediyorum.

Hocam 3 saat sonunda bitti ve hiç hata bulamadı, sadece RAM may be vulnerable to high Frequency row hammer bit flips yazdı. BIOS'tan 3000MHz ve 1.35v ile ayarlı şekilde yaptım fakat sormak istediğim şeyler var BIOS ana menüsünde RAM'ler 2666MHz olarak gözüküyor ve SATA information yazmıyor, fakat AI tweakere geldiğimde Memory 3000MHz ve voltage 1.350v yazıyor. İkinci olarak ise MemTest86'da RAM'lerim 1.2v olarak gözüküyordu ne yaparsam yapayım değişmedi DOCP profil açıp yine girdim fakat tık yok fotoğrafları bırakıyorum ve şimdi ne yapmalıyım SSD de sağlık iyi gözüküyordu şu an kafam çok karışık.

Dosya Ekleri

• IMG_0547.jpeg
    118,9 KB · Görüntüleme: 0
  • IMG_0548.jpeg
    129,9 KB · Görüntüleme: 0
  • IMG_0549.jpeg
    69,2 KB · Görüntüleme: 1
  • IMG_0552.jpeg
    103,8 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…