Memurluk mu mühendislik mi?

Öncelikle merhaba,
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim ancak “demode” olarak tanımladığınız mühendislik ve memurluk kavramına katılmıyorum.
Ben şu anda hem memuriyet görevimi sürdürüyor hem de aktif olarak mühendislik alanında projeler geliştiriyorum. Dolayısıyla her iki tarafın dinamiklerini de yakından deneyimliyorum.
Mühendislik, her geçen gün kendini yenileyen, üretime ve teknolojiye yön veren bir alan. Evet, istihdam süreci zaman zaman zorlayıcı olabilir; ancak bu, mesleğin değerini veya geleceğini yok saymak anlamına gelmez.
Piyasa koşullarının, sektör taleplerinin ve iş dünyasındaki dönüşümün farkındayız. Fakat bu farkındalık, bizi meslekleri küçümsemeye değil, daha donanımlı olmaya yönlendirmeli.
Her mesleğin kendi içinde zorlukları ve riskleri vardır; önemli olan kişinin neye tutku duyduğu ve hangi alanda uzun vadeli katkı sunmak istediğidir.
Saygılar.

Neyden bahsediyorsunuz bilmiyorum ama Türkiye'de yaşamadığınız belli ya da ölü takliti yapıyorsunuz. Yeni mezun mühendis maaşı 35k beğenmezsen çık git modunda artık daire kiraları 45 bin tlden başlıyor memur desen o da 50k alıyor bu adam evlenmeyecek mi bu adamın özeli olmayacak mı bu adam çocuğuna nasıl bakacak vs. vs. ayrıca şuanda hizmet sektörü ön plana çıkmış durumda doğuda inşaatlarda işçi yevmiyeleri mühendis maaşını geçmiş durumda. bunuda geçtim yapay zeka denen alan zaten atom bombası gibi birşey film mi istersin müzik mi istersin en kral algoritmayı mı istersin hepsini yapıyor. Büyük firmalar yazılımcı yerine artık yapay zeka otonomları kuruyor. Binlerce yazılımcı bilişimci işçi çıkarılıyor burada yazdıklarımı dinlemiyorsanız az çıkın dışarıda dolaşın neyin ne olduğunu görün hatta onuda beceremiyorsanız elinizde internet var haber siteleri var girin bakın. Hemen hemen tüm mühendislik dalları ve yazılım sektörü çıkmaza girmiş durumda ve diğer hukuk olsun tıp olsun bunlarda tehdit altında..

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Görüyorum ki bu konuda ciddi bir öfkeniz ve genel bir umutsuzluğunuz var. Fakat yine de, karşılıklı fikir alışverişi yaptığımız bir platformda üsluba dikkat etmenin önemli olduğunu düşünüyorum.
Ben Türkiye'de yaşıyorum. Evet, hayat pahalı, mühendis maaşları birçok yerde beklentinin altında kalabiliyor. Ama bu, mühendisliğin değerini veya geleceğini silmez. Mühendislik sadece "kağıt üzeri meslek" değil, çözüm üretme, geliştirme ve sürekli kendini yenileme mesleğidir. Bu işin özünü anlamayanlar, hep "35k beğenmeyen mühendis" klişesine sarılır. Halbuki konunun özü para değil, karşılığı olan emeğin ve yetkinliğin yok sayılmasıdır.
Ayrıca herkesin yazılımcı, inşaatçı, ya da yurt dışına kaçan mühendis olmasını istemek de bir bakıma "çözüm değil, kaçış" önerisidir. Memurluk diyorsun, evet o da zor. Mühendislik diyorsun, o da zor. Ama çözüm bu meslekleri değersiz göstermek değil, sistemi iyileştirmek ve bireylerin üretim potansiyelini artıracak ortamlar yaratmaktır.
Sürekli “mühendislik bitti”, “yapay zekâ aldı götürdü”, “herkes reyoncu olacak” gibi genellemelerle yorum yapıyorsunuz. Profilinizdeki neredeyse tüm yorumlar bu temada. Bu yaklaşım ne yapıcı ne de gerçekçi.
Yapay zekâ dediniz... O sistemleri geliştiren, kodlayan, algoritmayı kuran yine mühendisler. Yani sizce “bitmiş” olan bu meslek, hâlâ geleceği yazıyor. Bu çelişkiyi nasıl açıklarsınız?
Yapay zekâ sistemlerini geliştiren, algoritmaları kuran, donanımını tasarlayan, entegrasyonunu yapanlar yine mühendisler. Bir sistem bir şeyleri değiştiriyorsa, onun kontrolünü elinde tutan kişiler de hâlâ mühendislik disiplinlerinden çıkıyor. “yapay zekâ mesleğimizi elimizden alacak” demek yerine “yapay zekâyı biz nasıl geliştirebiliriz” sorusunu sormak daha üretken olmaz mı?
Ayrıca sürekli kötü örnekler üzerinden genelleme yapmak sağlıklı değil. Evet, piyasada sorunlar var. Ama bu, tüm mühendislerin LCW'de çalışacağı anlamına gelmiyor. Türkiye'deki tüm teknolojik gelişmelerin, savunma sanayinin, altyapı projelerinin, haberleşme sistemlerinin arkasında mühendisler var.
Son olarak, her mezun mühendis LCW'de çalışacaksa bu ülkenin barajlarını, uçaklarını, uydularını, savunma sistemlerini kim tasarlıyor merak ediyorum. Çünkü ben onlardan bazılarının içinde doğrudan yer alıyorum.
Eleştirinizi anlıyorum, belki yaşadığınız kişisel tecrübeler sizi böyle bir noktaya getirmiş olabilir. Ama bu platformda birbirimize cesaret vermek, çözüm önermek daha yapıcı olur. Saygılı bir dil kullanarak karşılıklı gelişim sağlayabiliriz.

Saygılar.

Hangi tarafı kendinize daha uygun görüyorsanız onu seçin. Mühendislik sürekli aktif olmayı ve kendinizi geliştirmenizi gerektirir. Memurluk ise sabah 9 akşam 5 çalışacağınız, çoğu zaman rahat edeceğiniz, sabit bir hayatı beraberinde getirir. Mühendislikte kendinizi geliştirdiğiniz zaman alacağınız maaşlar çok yukarılara çıkabiliyor. Memurlukta hep yerinizde sayarsınız, size maddi olarak rahat bir hayat getirmez. Uzun lafın kısası bu tamamen sizin kişiliğinize bağlı bir seçim. Ben mühendislik mezunuyum, kendi mesleğimi bir süre yapıp ticarete geçtim. Çünkü bana uygun olan buydu. Sizde kendinize uygun olanı bulmaya çalışın.

Yorumunuz için teşekkür ederim, gerçekten çok dengeli ve yönlendirici bir bakış açısı.
Ben de benzer bir ikilemdeydim ve bu süre boyunca (temmuza kadar devam edecek) memur olarak görev yaptım. Ancak zamanla kendimi daha çok üretmenin, geliştirme yapmanın ve teknolojik altyapı kurmanın içinde buldum. Bu yüzden mühendisliği tam zamanlı olarak seçme kararı aldım ve bu yüzden 2025 Temmuz ayında görevimden ayrılacağım.
Şu anda kendimi gömülü sistemler ve elektrik makineleri üzerine geliştiriyorum. Özellikle bldc motor tasarımı ve üretimi alanında aktif olarak çalışıyor, teorik bilgimi sahada pratiğe dökerek ürün geliştirmeye odaklanıyorum. Gerek akademik kaynaklardan gerekse gerçek uygulamalardan beslendiğim bir süreçteyim.
Kısacası, ben mühendislik yolunu seçtim çünkü sürekli öğrenmeyi, üretmeyi ve sistem kurmayı seviyorum. Herkesin yolculuğu farklı; önemli olan kendi potansiyelini en iyi şekilde değerlendirebileceği alanı bulmak.
Tekrar teşekkür ederim, umarım bu mesajım benzer kararsızlık yaşayan arkadaşlara da fikir verir.

Saygılar.

Seçtiğiniz yol çok güzel bir yol, hayırlı olsun. Umarım alanınızda başarılı bir mühendis olup büyük başarılara imza atarsınız. Başarılar dilerim.

Seçtiğiniz yol çok güzel bir yol, hayırlı olsun. Umarım alanınızda başarılı bir mühendis olup büyük başarılara imza atarsınız. Başarılar dilerim.

Çok teşekkür ederim, iyi akşamlar ve iyi sosyaller dilerim.

Memur mühendislik en rahatı. Kamudaki mühendisliklere girebilirsen hem iş yoğunluğun az hem de maaşları gayet iyi. Olmazsa da düz masa başı memur olacağına özel sektörde mühendis ol. Yurtdışında da önü açık, yurtiçinde de. Teknoloji devrindeyiz mühendisliğin altın çağları.

O yüzden üniversiteye gitmeden direk LCW'ye girdim hocam ben

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…