Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Görüyorum ki bu konuda ciddi bir öfkeniz ve genel bir umutsuzluğunuz var. Fakat yine de, karşılıklı fikir alışverişi yaptığımız bir platformda üsluba dikkat etmenin önemli olduğunu düşünüyorum.
Ben Türkiye'de yaşıyorum. Evet, hayat pahalı, mühendis maaşları birçok yerde beklentinin altında kalabiliyor. Ama bu, mühendisliğin değerini veya geleceğini silmez. Mühendislik sadece "kağıt üzeri meslek" değil, çözüm üretme, geliştirme ve sürekli kendini yenileme mesleğidir. Bu işin özünü anlamayanlar, hep "35k beğenmeyen mühendis" klişesine sarılır. Halbuki konunun özü para değil, karşılığı olan emeğin ve yetkinliğin yok sayılmasıdır.
Ayrıca herkesin yazılımcı, inşaatçı, ya da yurt dışına kaçan mühendis olmasını istemek de bir bakıma "çözüm değil, kaçış" önerisidir. Memurluk diyorsun, evet o da zor. Mühendislik diyorsun, o da zor. Ama çözüm bu meslekleri değersiz göstermek değil, sistemi iyileştirmek ve bireylerin üretim potansiyelini artıracak ortamlar yaratmaktır.
Sürekli “mühendislik bitti”, “yapay zekâ aldı götürdü”, “herkes reyoncu olacak” gibi genellemelerle yorum yapıyorsunuz. Profilinizdeki neredeyse tüm yorumlar bu temada. Bu yaklaşım ne yapıcı ne de gerçekçi.
Yapay zekâ dediniz... O sistemleri geliştiren, kodlayan, algoritmayı kuran yine mühendisler. Yani sizce “bitmiş” olan bu meslek, hâlâ geleceği yazıyor. Bu çelişkiyi nasıl açıklarsınız?
Yapay zekâ sistemlerini geliştiren, algoritmaları kuran, donanımını tasarlayan, entegrasyonunu yapanlar yine mühendisler. Bir sistem bir şeyleri değiştiriyorsa, onun kontrolünü elinde tutan kişiler de hâlâ mühendislik disiplinlerinden çıkıyor. “yapay zekâ mesleğimizi elimizden alacak” demek yerine “yapay zekâyı biz nasıl geliştirebiliriz” sorusunu sormak daha üretken olmaz mı?
Ayrıca sürekli kötü örnekler üzerinden genelleme yapmak sağlıklı değil. Evet, piyasada sorunlar var. Ama bu, tüm mühendislerin LCW'de çalışacağı anlamına gelmiyor. Türkiye'deki tüm teknolojik gelişmelerin, savunma sanayinin, altyapı projelerinin, haberleşme sistemlerinin arkasında mühendisler var.
Son olarak, her mezun mühendis LCW'de çalışacaksa bu ülkenin barajlarını, uçaklarını, uydularını, savunma sistemlerini kim tasarlıyor merak ediyorum. Çünkü ben onlardan bazılarının içinde doğrudan yer alıyorum.
Eleştirinizi anlıyorum, belki yaşadığınız kişisel tecrübeler sizi böyle bir noktaya getirmiş olabilir. Ama bu platformda birbirimize cesaret vermek, çözüm önermek daha yapıcı olur. Saygılı bir dil kullanarak karşılıklı gelişim sağlayabiliriz.
Saygılar.