Mesleğe göre lise vs iyi bir lise

İYusuf

Decapat
Daha fazla  
Merhaba. Ben liseye geçeceğim LGS sınavım iyi geçmedi. Okul puanıyla bir liseye gitmeyi düşünüyorum ama kendi mesleğime göre bir liseye mi yoksa kaliteli bir liseye mi gideceğim kararsız kaldım. OBP 92 civarında. Meslek olarak net yazılım dalından ilerleyeceğim ama çevremdeki en yüksek puanlı yazılım geliştirme bölümü olan okul taban puanı 80 hem de o okul evime bayağı yakın. Sizce 80 taban puanlı yazılım geliştirme bölümüne mi yoksa 92 puanla kaliteli ama mesleğime göre olmayan bir liseye mi gitmeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Kendine uygun olanı seçmelisin dostum. İyi veya kötü önemli değil sana bir şey katacak olan yere gitmelisin. Lisenin adına bakma statüsüne bakma. Sen kendine bak yapabileceklerinin bir sınırı yoksa kendini geliştirebileceğin yere git.

Üniversiteye kesinlikle gitmen gerekiyor bu sektörde ilerleyeceksen. Meslek lisesinde benim dönemimde matematik, kimya gibi dersler diğer liselere oranla daha az saat veriliyordu. Demek istediğim, kendini bir şekilde YKS'ye hazırlayacaksan, sadece okuldan medet ummayacaksan meslek lisesine gitmen çok daha iyi olur. Üniversite'de 1, belki 2 senede öğrettikleri şeylerin temelini hatta bazı konularda daha fazlasını lisede öğrenmiş olacaksın zaten.

Merhaba. Ben liseye geçeceğim LGS sınavım iyi geçmedi. Okul puanıyla bir liseye gitmeyi düşünüyorum ama kendi mesleğime göre bir liseye mi yoksa kaliteli bir liseye mi gideceğim kararsız kaldım. OBP 92 civarında. Meslek olarak net yazılım dalından ilerleyeceğim ama çevremdeki en yüksek puanlı yazılım geliştirme bölümü olan okul taban puanı 80 hem de o okul evime bayağı yakın. Sizce 80 taban puanlı yazılım geliştirme bölümüne mi yoksa 92 puanla kaliteli ama mesleğime göre olmayan bir liseye mi gitmeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim.
tam olarak senle aynı durumdaydım. OBP 92 ve yakınımda iyi bir bilişim meslek lisesi vardı. Obpyle alan güzel Anadolu lisesine gitmek yerine meslek lisesine gittim. Son senem ve pişman değilim, Anadolularda ders saatleri çok fazla ve bayıyor, doğru düzgün İngilizce bilmeyenlere Almanca ekletiyorlar. Yani meslek lisesi ortamı falan çok kötü değilse oraya git bence.

Kardeşim bi meslek lisesi mezunu olarak şunu söyleyeyim. Bölüm iyidir diye meslek seçersen yanılırsın. Ben Tusaşın lisesinde okudum sınavla girdim Bölümüm Uçak Bakımdı Tusaşta staj da yaptım. Ama teknisyenlik bana göre değildi herkes çok eziyordu değerin yoktu vs. Eğer diyorsanki ben üniversite okumam girerim bi teknisyenliğe çalışırım kendi tercihin olur ama emin ol içinde okuma isteği varsa lise sonda keşke dersin. Yaz bi anadolu lisesi en azından eğitim gör temelin olsun. Ha okumayacağım direkt iş hayatına atılırım diyorsan meslek okuyabilirsin. Bana sorarsan tavsiyem şudur belki şuan için "okumak boş iş" diyenlere, "olum ne yapıcan anadoluyu git de meslekte bi altın bileziğin olur" diyenlere inanıp kendini ve varsa potansiyelini heba etme. Meslek lisesi mezunu olarak diyorumki Anadoluya git ilerde okumak istediğinde pişman olma. Ben 2 sene mezuna bırakmak zorunda kaldım temel olmadığı için ancak Üniversiteye girebildim. Tercih senin.

Üniversiteye kesinlikle gitmen gerekiyor bu sektörde ilerleyeceksen. Meslek lisesinde benim dönemimde matematik, kimya gibi dersler diğer liselere oranla daha az saat veriliyordu. Demek istediğim, kendini bir şekilde YKS'ye hazırlayacaksan, sadece okuldan medet ummayacaksan meslek lisesine gitmen çok daha iyi olur. Üniversite'de 1, belki 2 senede öğrettikleri şeylerin temelini hatta bazı konularda daha fazlasını lisede öğrenmiş olacaksın zaten.

Hala kültür dersleri az veriliyor. Sınıf ilerledikçe meslek ders saati de artıyor 9'da 10 saat, 10'da 14 saat, 11'de 17 saat meslek vardı haftada. 12. sınıfta staj yapıyorsun, kültür dersi ortalamana göre ya yaz dönemi ya kış dönemi. 70+ ise ortalaman yazın 40 gün staj yapıp 12. sınıfta okula normal 5 gün gelip ders yapıyorsun buna ATP programı deniyor, 70 altıysa 12. sınıfta her hafta 3 gün staj, 2 gün okula geliyorsun bu AMP programı. Yani üniversite hayalin varsa normale göre daha çok çabalaman gerek, bir de ortaokul seviyesi matematik temelin yoksa biraz zorlanırsın hem meslek derslerinde hem de üniversite sınavına hazırlanmak için. ATP geçsen bile hocalardan ne kadar verim alacaksın meçhul. Bir de devlet sürekli mesleklerde bir şey değiştiriyor, ATP programı sonradan eklendi, bir baktık kaldırılacak dediler şimdi de AMP kalkacak diyorlar.

LGS yüzdeliğin ne

ATP mezunuyum tamamen rezil bir sistem 5 günlük ders programının ilk 2 günü Full meslek dersleri. Kültür dersleri var ama kimse işlemiyor dersler bomboş geçiyor. 11 ve 12. sınıfta biyoloji bile yoktu yani 0 eğitim.

11. sınıfta ders yoktu bildiğin, seçmeli saçma dersler vardı hocalar o derslerde TYT Fizik, Biyoloji falan anlatıyorlardı. AYT otomatik olarak 0 olarak başlıyorsun. ATP zaten çok saçmalık 1 ay bedavaya gidip geliyorsun, Üniversite için katkısı pek fazla olduğunu düşünmüyorum. AMP de hem maaş var, hem 2 gün okul olduğu için devamsızlık sıkıntın az hem de çalıştığın yerle samimiysen dersine de vakit ayırırsın. AMP deyim ama staj yeri bulma sıkıntısı var, hocalara soruyoruz yardımcı olan yok. Ama yine de Anadoluya gitmediğim için pişman değilim, kültür derslerini anlayamadığım insanla 5+ saat işlemeye dayanamıyorum kendim okuyarak daha iyi kavrıyorum. Daha az beyin erimem oldu meslek seçerek.

11. sınıfta ders yoktu bildiğin, seçmeli saçma dersler vardı hocalar o derslerde TYT Fizik, Biyoloji falan anlatıyorlardı. AYT otomatik olarak 0 olarak başlıyorsun. ATP zaten çok saçmalık 1 ay bedavaya gidip geliyorsun, Üniversite için katkısı pek fazla olduğunu düşünmüyorum. AMP de hem maaş var, hem 2 gün okul olduğu için devamsızlık sıkıntın az hem de çalıştığın yerle samimiysen dersine de vakit ayırırsın. AMP deyim ama staj yeri bulma sıkıntısı var, hocalara soruyoruz yardımcı olan yok. Ama yine de Anadolu'ya gitmediğim için pişman değilim, kültür derslerini anlayamadığım insanla 5+ saat işlemeye dayanamıyorum kendim okuyarak daha iyi kavrıyorum. Daha az beyin erimem oldu meslek seçerek.

Sağ olun bende muhtemelen mesleğe gideceğim çünkü dersleri neredeyse okulda hiç dinlemiyorum ama arkadaş ortamımda az da olsa çalışkan olmazsa diye düşünmüyor değilim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı