Ben de senin yaşındayken aynı düşüncedeydim. Puanım proje liseleri hariç her Anadolu lisesine yetiyordu. Ortalama liselerin tamamına gidebiliyordum. Atp bölümü üniversiteye hazırlayan bölümdür. Teknik bölüm olarak geçer. AMP bölümü ise meslek bölümü olarak geçer. Meslek ağırlıklıdır. Eğer ki üniversite hedefin varsa kesinlikle atp bölümünü seçmeni öneriyorum. Ben LGS açıklanınca imam hatip lisesini yazmıştım. Böyle bir meslek lisesinin olduğunu öğrenince de direkt olarak atp bölümüne kaydımı aldım. Şu anda akademik destek diye bir şey var. Ben liseye kayıt olurken böyle bir şeyden söz etmişlerdi. Bu programı gören ilk öğrenciler bizlermişiz. Bu program ne diye sorarsan seni 12. sınıfta tam teşekküllü olarak üniversiteye hazırlayan bir program. Bizden önceki hiçbir öğrenci böyle bir program görmedi. Bu sebeple yaşı 18'den büyük olan meslek lisesi okumuş tüm büyüklerin meslek lisesine üniversite için gitme diyebilir. Üniversite okuyacaksan en azından Anadolu'ya git diyebilirler. Bu yıla kadar haklıydılar ancak artık öyle bir durum yok. Mesela geçen sene bir 12. sınıf atp öğrencisi haftada 17 saat meslek dersi görüyordu. Bu şartlarda ise üniversite sınavına hazırlanması çok zordu. Şu anda ise meslek dersini 12. sınıfta görmüyor. 12. sınıfta çok ağırlıklı olarak üniversite hazırlığı yapılıyor. Mesela ben bu yıl haftada 9 saat matematik ve 6 saat fizik gördüm. Meslekle ilgili hiçbir şey görmedik. Atp okursan ve 12. sınıfta da biraz ders çalışırsan lise bittiğinde sen rahat edersin. Çünkü meslek liselerine özel olan MTOK diye bir kontenjan var. Bu kontenjanı sadece meslek lisesi öğrencileri seçebilir. Ve çok avantajlı.
Mesela Marmara elektrik elektronik mühendisliği için;
Normal lise öğrencisi:
MARMARA ÜNİVERSİTESİ - Elektrik-Elektronik Mühendisliği (107211012) | YÖK Lisans Atlası
Eki Görüntüle 2235176
Meslek lisesi öğrencisi:
MARMARA ÜNİVERSİTESİ - Elektrik-Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (107211021) | YÖK Lisans Atlası
Eki Görüntüle 2235177
Gördüğün gibi bölümde 91 kişi okuyor. Ve 19 kişi meslek lisesinden ayrıcalıklı olarak okuyor.
Normal lise öğrencisi 45k ile girebilirken meslek lisesindeki öğrenci MTOK ile 123K sıralama yaparak aynı bölümde okuyor. Yani çok büyük bir avantaj var. Bunu birçok öğrenci emin ol ki bilmiyor. Bu yazdıklarımı yazan başka birisi de yoktur. Tüm avantajlı MTOK bölümleri için bu tabloyu inceleyebilirsin.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (SAY) | TYT-AYT Net Sihirbazı
Ben şu anda okul 1. liği kontenjanından da yararlanacağım. Ek olarak buradan da bir avantajım olacak. Meslek liselerinde okul 1. si olmak biraz daha kolay oluyor. Bunu da belirteyim ben eğer LGS sonrası düz Anadolu lisesine gitseydim şu anda çok yüksek ihtimalle mezuna bırakacaktım. Ancak bu durumda çok avantajlı oluyorum ve bu avantajları değerlendireceğim. Umarım dilediğin gibi olur.
Bu arada bıçak olayı ile ilgili şöyle söyleyeyim. Bu okuduğun lisenin kalitesine bağlı. Mesela bizim lisede atp öğrencileri ayrı bir katta okuyordu. Müdür ve öğretmenler odasının olduğu kattaydık. Diğer AMP öğrencileri ile neredeyse hiç karşılaşmıyorduk. Bıçak olayı da bizde olmadı. Ama düşük puanlı liselerde eminim ki vardır. Okuyacağın meslek lisesi kötüyse zulüm gibi gelebilir. Ben rahattım. Bize atp olduğumuz için biraz ayrıcalıklı da davranıyorlardı. Sorun olursa Discord verebilirim. Ya da buradan sorabilirsin.