Meslek lisesi öğrencisi olarak cevaplayayım;
Meslek liseleri sadece lisede alacağın eğitimin yönünü belirliyor. Yani normal bir anadolu lisesi Matematik Fen Sosyal işlerken sen bölüm derslerini görüyorsun normal akademik eğitim derslerinden kısarak. Ancak üniversite için seçip girebileceğin 3 sınav var;
Not: Üniversite sınavına herkes katılabiliyor. 70 yaşındaki insanlar da parasını ödeyip katılabilir. Meslek liselerine özel bir durum yok.
TYT-AYT-DİL
Eğer hedefinde ingilizce bir bölüm varsa Dil sınavına çalışırsın.
2 yıllık bir bölüm istiyorsan TYT çalışırsın.
4 yıllık bölüm istiyorsan AYT'de çalışman gerekiyor.
TYT: 9-10. sınıf konularını içeriyor ve ayrıca çoğunluk olarak konular ortaokul konusu. Üslü sayılar, mutlak değer, köklü sayılar gibi.
AYT: 11 ve 12. sınıf konularını içeriyor. Burada meslek liselerinin dezavantajı devreye giriyor çünkü 11 ve 12. sınıfta staj başlıyor ve akademik eğitim dersleri sınıf atladıkça azalıyor ve iyice bölüm derslerine yükleniliyor.
Ancak her lise bölümünün belirli üniversitelerde belirli bölümlerine puan avantajı veya kontenjan avantajı sunuluyor. Eğer TYT(2 yıllık) ve bölümünle ilgili bir bölüm yazarsan puan avantajı, eğer AYT'ye girer ve 4 yıllık bir bölüm yazarsan kontenjan avantajı kazanıyorsun.
Örneğin otomasyon bölümü, Gazi üniversitesinde 4 yıllık elektirik elektronik bölümüne ek kontenjan sağlıyor. Normal anadoluda okuyan birisi Gazi'de Elektronik okumak isterse 34 bin sıralama yapması gerekiyorken Otomasyon mezunu birisi MTOK denen ek kontenjan sayesinde 105k sıralama ile girebiliyor.
Bu yüzden ders çalışan birisi için meslek liseleri bulunmaz nimet benim gözümde. 4 yıl sabredip çalışan birisi için gidemeyeceği üniversite yok.