Meslek seçimi nasıl yapılmalı?

ducktheundying

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar, ben 17 yaşındayım. Şu an 11. sınıfa gidiyorum. Seneye 12. sınıf olacağım ve malum YKS’ye hazırlanıyorum. Bu sene sınıf rehber öğretmenimiz gerçekten çok ilgili bir kadın ve kariyer planlarımızda bize elinden geldiğince destek olmaya çalışıyor. Hocanın muhtemelen bilgisinin olmadığı ve benim merak ettiğim bazı sorular var. Hâlâ meslek konusunda çok kararsızım. Tıp okumak istemiyorum, mühendislik istiyorum. Hayvanlar ve canlılar alemine karşı çok ilgim var. Genetik mühendisliği de çok ilgimi çekiyor fakat Türkiye’de ne kadar sağlıklı olur, pek bilgim yok. Seçeceğim mesleğin ileride maaşı da iyi olsun istiyorum ama bu tür konularda da pek bilgim yok. İnternette araştırdığımda ise her site farklı bir şey söylüyor. Her türlü tavsiyeye açığım, yardımcı olabilir misiniz?

1-moleküler biyoloji ve genetik.
2-biyomühendislik okuyarak yüksek lisans yapıp çok yüksek ücretler ile firmalarda iş bulabilirsiniz

Verebileceğim en önemli tavsiye hedefini belirlemen ve o yönde vakit kaybetmeden kendini geliştirmen olacaktır. Mühendislik alanında yığılma olduğundan seni ön plana çıkartacak özelliklere sahip olman gerekli. Örneğin, İngilizce mühendislikte zorunluluktur. İngilizce harici ekstra bir dil büyük artıdır. İyi bir üniversitede hedefini belirlemiş olarak okursan maaş konusunu kafana takman gerekmeyecektir.

Malesef en onemli kısım TYT ve AYT de ne yapacagın. Şuanda netlerin nasıl?
TYT 80-90 aralığında orada biraz sıkıntılarım var. AYT için ise dediğim gibi daha 11. Sınıfım ve matematik ile fen derslerinde eksiğim gerçekten çok az. 9 ve 10. Sınıfı biraz boş geçirdiğim için bu sene sıkı tuttum.

1-moleküler biyoloji ve genetik.
2-biyomühendislik okuyarak yüksek lisans yapıp çok yüksek ücretler ile firmalarda iş bulabilirsiniz
Yıllar sonra yüksek lisans yaparsam eğer iş bulmak kısmında tahminen ne gibi sorunlarla karşılaşırım ?

Merhaba, ben 17 yaşındayım. Şu an 11. sınıfa gidiyorum. Seneye 12. sınıf olacağım ve malum YKS'ye hazırlanıyorum. Bu sene sınıf rehber öğretmenimiz gerçekten çok ilgili bir kadın ve kariyer planlarımızda bize elinden geldiğince destek olmaya çalışıyor. Hocanın muhtemelen bilgisinin olmadığı ve benim merak ettiğim bazı sorular var. Hâlâ meslek konusunda çok kararsızım. Tıp okumak istemiyorum, mühendislik istiyorum. Hayvanlar ve canlılar alemine karşı çok ilgim var. Genetik mühendisliği de çok ilgimi çekiyor fakat Türkiye'de ne kadar sağlıklı olur, pek bilgim yok. Seçeceğim mesleğin ileride maaşı da iyi olsun istiyorum ama bu tür konularda da pek bilgim yok. İnternette araştırdığımda ise her site farklı bir şey söylüyor. Her türlü tavsiyeye açığım, yardımcı olabilir misiniz?

Soyle soyleyeyim evet hedeflerin cok guzel ama cok zorlu ve Türkiye'nin universite egitiminin seviyesi de ortada. Cogu ogrenci istedikleri bolumleri okuyamiyorlar cunku issiz kalacaklarini biliyorlar ki bu durumda senin okuduğun bölümün veya alanin onemi yok. Türkiye bilimsel ilerlemeyi desteklemiyor.

Onun yerine ilerlemek istedigin alana en yakin kârlı meslekleri sec. Mesela genetik muhendisligine kafanı taktiysan belki o bolumde gelecek yoktur ama gida mühendisliğinde var. Gıda mühendisliği de nispeten genetik muhendisligiyle alakali. Genetigi degistirilmis organizmalar (GDO) gida muhendisliginin alani.

Demem o ki ilerlemek istedigin alana en yakin karli meslegi sec, gelecek gordugun bir meslek...

Soyle soyleyeyim evet hedeflerin cok guzel ama cok zorlu ve Türkiye'nin universite egitiminin seviyesi de ortada. Cogu ogrenci istedikleri bolumleri okuyamiyorlar cunku issiz kalacaklarini biliyorlar ki bu durumda senin okuduğun bölümün veya alanin onemi yok. Türkiye bilimsel ilerlemeyi desteklemiyor.

Onun yerine ilerlemek istedigin alana en yakin kârlı meslekleri sec. Mesela genetik muhendisligine kafanı taktiysan belki o bolumde gelecek yoktur ama gida mühendisliğinde var. Gıda mühendisliği de nispeten genetik muhendisligiyle alakali. Genetigi degistirilmis organizmalar (GDO) gida muhendisliginin alani.

Demem o ki ilerlemek istedigin alana en yakin karli meslegi sec, gelecek gordugun bir meslek...
Genetik mühendisliğinin sonuç olarak nitelikli üniversiteleri var oraları kazanırsam eğer bir geleceğim olmaz mı ? Veya zorlanır mıyım ?

Genetik mühendisliğinin sonuç olarak nitelikli üniversiteleri var oraları kazanırsam eğer bir geleceğim olmaz mı ? Veya zorlanır mıyım ?

İllaki zorlanirsin yatarak meslek kazanilmiyor da hele ki nitelikli universite hedefin varsa kazanmayi gectim okumasi da hayli zor olacak. Eger kararliysan bircok seyini feda etmen gerekebilir zamanını, arkadaslarini, hobilerini falan... Ama kazanirsan da deger mi? Sen o bolumu kazandiginda bu feda ettiklerine degecek mi? Bunlari dusunmek lazim.

Bolum hakkinda spesifik bir bilgi sahibi degilim, gelecek var yada yok diyemem ama onerim gir yök atlasa bak. Gecen sene bu bolumu kac kisi tercih etmis ? Hangi universite kac kisi almis? Hangi siralardan ve puanlardan ogrenci alınmış? Orada detaylı bilgi bulabilirsin.

TYT netlerin iyi duruyor 11. sınıf icin AYT de halledersen TIP olabilir bence
Bilmiyorum tıp istemiyorum pek.
İllaki zorlanirsin yatarak meslek kazanilmiyor da hele ki nitelikli universite hedefin varsa kazanmayi gectim okumasi da hayli zor olacak. Eger kararliysan bircok seyini feda etmen gerekebilir zamanını, arkadaslarini, hobilerini falan... Ama kazanirsan da deger mi? Sen o bolumu kazandiginda bu feda ettiklerine degecek mi? Bunlari dusunmek lazim.

Bolum hakkinda spesifik bir bilgi sahibi degilim, gelecek var yada yok diyemem ama onerim gir yök atlasa bak. Gecen sene bu bolumu kac kisi tercih etmis ? Hangi universite kac kisi almis? Hangi siralardan ve puanlardan ogrenci alınmış? Orada detaylı bilgi bulabilirsin.
Baktım ama merak ettiğim o değil şu anlık.Arastırdığımda bu meslek gelecek vadeden bir meslek gibi şeyler yazıyor fakat Türkiye'de durum farklı mı onu pek bilmiyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı