Meslek Seçimi

Kanada'da asgari ücret saatlik 11 CAD denilmiş. 1 CAD = 4.5 TL yapıyor. Yani bir asgari ücretlinin Kanada'da saatlik ücreti 50 TL civari diyebiliriz. 5 günde 8 saat çalıştığını düşünürsek günlüğü 400 TL aylığı 8000 TL yapar. 20 iş günü baz alınarak 8000 TL ediyor. Bugün Türkiye'de kim 8000 TL kazanıyor aylık ve bu adam bunu garsonluk yaparak kazanıyor. Kanada ile yazılanları okursanız bu asgari ücretin göstermelik olduğunu herkesin bunların üzerinde para kazandığını okuyoruz. Kendini biraz geliştirmiş biri çok rahat 10000 TL kazanacaktır. Yani adam haklı adamlar orda tuvalet silip garsonluk yaparak Türkiye'nin saygın mesleklerini yapan insanlar kadar para kazanabiliyor. Alım gücü diyecekseniz alın onu da hesaplamışlar.

Kanada Asgari Ücret - Güncel * | 2018 | Kanada Kültür Merkezi

İnternetteki herkes yalancıdır, komplocudur. Her şey yalan gidip kendiniz görmeniz lazım, diyorsanız bilemem tabi. Veriler ortada arayan bilgiyi buluyor.

Dostum vallah ben duyduğumu söylüyorum. Sağlıkta çalışan aileden ve yakın arkadaşlardan, gündemden takip ettiğim kadarıyla devlet zorunlu olmadıkça ameliyat yapılmaması talimatı geçmiş. Tasarruf önlemleri başlamış ve döner sermayede kısmalara gidilmiş. Herkes şikayetçiymiş durumdan. Tabi tüm Türkiye'yi bilmiyorum ama durum burda budur.
Son zamanlarda kötü günler geçiriyorum belki bu yüzden anlamadım. Neden orada kazanılan parayı TL'ye çeviriyorsunuz?

Kanada'da aylık 8000 lira kazanıyorsun ama verdiğin kira buradaki gibi 1000 lira değil. Aldığın meyvenin kilosu 3 ya da 5 lira değil. Suyun parası 0,5 lira değil. Yani sen orada kazanıp burada harcasan çok fazla para kazanmış sayılırsın burası doğru. Fakat orada kazanıp orada harcıyorsun. Sizin anlayamadığınız nokta bu. Parasal konudan bakarsak, mühendis olan bir adam hemen hemen aynı standartta yaşar. Bence en büyük fark para değil, çalışana değer verilmesi. Hayat standartı, yaşam, sağlık ve eğlence düzeyinin çok yüksek olması. Olaya daha çok bu bakımdan bakmak gerekiyor. Devlet orada her çalışanı koruyor. Devlet işleri bizimki gibi değil. Korku çok fazla. Bizde insana, çalışana saygı yok.

Dediğim gibi para değil önemli olan ki çok abartı bir kazancın yok. Gelirin yüksek fakat giderin de yüksek. Devletin insanına sunduğu ayrıcalıklar ve insan hakları çok önemli. Bu yüzden Türkiye'den çoğu Avrupa ülkeleri ve Kuzey Amerika ülkeleri üstün.

Öncelikle sizleri şöyle alalım: Cost of Living Comparison Between Istanbul, Turkey And Toronto, Canada

Yani diyor ki, evet kurları karşılaştırdığımızda İstanbul Toronto'ya göre ucuz görünüyor. Ancak alım gücü olarak Kanadalılar bizden %99,25 daha şanslı.

Bunu bir yana bırakırsak, tüm dünyada geçerli olan bir şey var. Artık ürünlerde olduğu gibi insanlarda da/mesleklerde de "niş alan" dediğimiz bir şey gelişti. Az kişide insanın yaptığı ve ihtiyaç duyulan bir alan seçmenizi tavsiye ederim. Örneğin ben iş hayatına tercüman olarak başladım. Keşke başlamasaydım diyorum çünkü İngilizce bilen ya da bildiğini zanneden herkes tercüman olabileceğini zannediyor. Bu durumda da benim pazardaki payım da değerim de düşüyor.

Şu an iletişim alanında çalışıyorum. Türkiye için söylemek gerekirse, en alakasız iş kolunu da seçseniz, anadiliniz gibi İngilizce bildiğiniz takdirde inanmazsınız ama her kapı size açılıyor. Tek ihtiyacınız olan birazcık ilgi ve çabuk kavrama. Çünkü ülkemizde hangi alanda çalışırsanız çalışın, o konunun uzmanları bir şekilde yabancı oluyor. Mesela ağır sanayi ekipmanları ile ilgili ürün eğitimine gittiğimizde anlatılanları, tüm teknik ayrıntıları yanımdaki makine mühendisinden daha iyi anladığımı söylesem belki inanmazsınız. Ama gerçek bu. Bu nedenle verebileceğim en iyi tavsiye İngilizce öğrenmeniz olacaktır.

Şu anki aklım olsa psikoloji seçerdim. Çünkü insanlık devam ettikçe psikolojik yardım ihtiyacı da devam edecektir.

İlerde sıkıntı çekmeyeceğin, geleceği sağlam olan bir meslek seç. Yazılımcılık, bilgisayar mühendisliği, doktor gibi. Hatta istersen bu mesleklerde kendi işini yapıp daha çok kazanamaya çalışabilirsin. Ayrıca inan bana, sağlam bir mesleğin ve iyide bir maaşın olursa Türkiye cennet. (Genel insan kalitesi dışında.) Yurt dışına kaçan tanıdıklarımdan biliyorum.

Ben de 9. Sınıfım yenilenebilir enerji bölümünü seçtim. Sınav puanı ile girdiğim için direk bölüm seçebiliyorsun sen lgs sınavına girmedin mi ?

Son zamanlarda kötü günler geçiriyorum belki bu yüzden anlamadım. Neden orada kazanılan parayı TL'ye çeviriyorsunuz?
Türkiye'deki karşılığını anlamak için. Alım gücü olarak değil, birim olarak.
Kanada'da aylık 8000 lira kazanıyorsun ama verdiğin kira buradaki gibi 1000 lira değil. Aldığın meyvenin kilosu 3 ya da 5 lira değil. Suyun parası 0,5 lira değil. Yani sen orada kazanıp burada harcasan çok fazla para kazanmış sayılırsın burası doğru. Fakat orada kazanıp orada harcıyorsun. Sizin anlayamadığınız nokta bu. Parasal konudan bakarsak, mühendis olan bir adam hemen hemen aynı standartta yaşar. Bence en büyük fark para değil, çalışana değer verilmesi. Hayat standartı, yaşam, sağlık ve eğlence düzeyinin çok yüksek olması. Olaya daha çok bu bakımdan bakmak gerekiyor. Devlet orada her çalışanı koruyor. Devlet işleri bizimki gibi değil. Korku çok fazla. Bizde insana, çalışana saygı yok.

Dediğim gibi para değil önemli olan ki çok abartı bir kazancın yok. Gelirin yüksek fakat giderin de yüksek. Devletin insanına sunduğu ayrıcalıklar ve insan hakları çok önemli. Bu yüzden Türkiye'den çoğu Avrupa ülkeleri ve Kuzey Amerika ülkeleri üstün.
Ben zaten alım gücünü karşılaştıran kaynaklar paylaştım. Hayat standartı, eğlencenin, yaşam ve sağlığın çok yüksek olması demişsin. Daha ne olsun? Yıllarca memur, öğretmen, mühendis olup tatil nedir bilmeyen insanlar var. Sen bunlara tuvalet silerek ulaşıyorsun. Tuvalet silerek aileni geçindiriyorsun. Üstüne lüks dediğimiz elektronik, araba Türkiye'ye göre daha ulaşılabilinir. Bahsettiğimiz asgari ücret bak. Türkiye'de insanların 16 yıl okuyup bir taraflarını yırtarak ulaştığı hayat standartlarına, tuvalet silerek ulaşıyorsun. Yani vasfın yok ama kralsın. Daha ne olacak?

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı