Upuzun bir yorum yazacağım… Resmî sunuculara başlamanızı önermem. Özel sunucular açısından ise durum değişik. Türkiye'deki sunucuların tamamı, her hafta cuma günü akşam 21:00'da açılıp iki (bazen üç) hafta sonra kapanan para tuzağı sunucular. Birkaç tane istisnaî sunucu olabilir, onlar da zaten kaliteli değil. Türkiye'deki sunucuları oynayan HİÇKİMSE oyunu sevdiği için oynamıyor, hepsi oyun içi eşya, para vb. satarak "ekmeğini kazanma"nın peşinde. Herkes bot kurmuş, "auto-hunt" açmış falan… Bu iki haftalık sunuculardaki denklem şöyle:
1. Bütçeni belirleyip, sunucuyu açmadan önce Youtuberlar ile anlaş ve her yere iyi reklam ver.
2. Belli bir "hype" yarattıktan sonra cuma günü (cuma olması şart, başka gün olmuyor) saat 21:00'da sunucuyu aç. (sunucuda "auto-hunt" olmak zorunda)
3. "Legal satış" denen saçmalık için bir platform kur. Bu platform üzerinden oyuncular birbirine GERÇEK PARA İLE oyun içi eşyalar satabiliyor. Ancak EN ÖNEMLİ TARAFI, sunucu sahibinin de bu platform üzerinden gerçek para ile eşya satabilmesi. Böylelikle sunucu sahipleri çok para kazanıyorlar. (Muhtemelen burada, tıpkı Polonya'daki özel Metin 2 sunucuları gibi, kara para aklama söz konusu)
4. Ve en önemli yer… Şimdi diyeceksiniz ki, "oyuncular neden iki haftalık ömrü olan sunucularda gerçek para harcıyor?". Bunun sebebi de şu: Bu sunucular, kapanmaya yakın, GERÇEK PARA ödüllü lonca turnuvaları düzenliyor. Bu turnuvayı kazanan loncaya gerçek para olarak ödül veriyorlar. Yani insanlar bu lonca turnuvalarını kazanabilmek için en kısa zamanda karakterlerini en iyi hâle getirmek adına müthiş miktarda GERÇEK PARA harcıyorlar. Bu bahsettiğim lonca turnuvalarını kazananlar kimdir, sunucunun sahibini tanıyorlar mıdır, kazandıkları paranın vergisini veriyorlar mıdır, tabii ki bilmiyoruz… Elimde bir kanıt yok, ancak böyle işler yapmamaları için ortada HİÇBİR sebep de yok.
Özet geçeyim: Türkiye'deki özel sunucuların hepsi SALT para kazanma amaçlı kurulmuş, daha da beteri, oynayan kişilerin de sadece para kazanma amacıyla oynamış olduğu sunuculardır. Türkiye'de eğlenme amacıyla Metin 2 oynayan yok.
Yabancı sunuculara gelecek olursam da, pek fazla seçenek bulunmuyor. Yaklaşık dört senedir r/Metin2 subreddit'ine sık sık uğruyorum (en az iki günde bir). İnsanlar sürekli sunucu önerisi konusunda konu açıyor. Koskocaman gezegende, an itibariyle, oynanabilecek sadece dört tane sunucu var. Diğerlerinde (oldmetin2 falan var, onları direkt geç) çevrimiçi oyuncu sayısı yok denecek kadar az:
1. Shiva.international… Bu sunucu, gelmiş geçmiş oynadığım bütün sunucular arasında en iyi olanıydı. "oldschool" olmakla birlikte, ek olarak sadece "kuşak sistemi" var. Simya bile yok, ki bu benim için çok büyük bir artı idi (bahsettiğim dört sunucu arasında simya olmayan tek sunucu). 2023'ün yaz aylarında oynayıp ara vermiştim. Sonra 2024'ün mart ayında, Türk arkadaşların ısrarı üzerine, geri başladım. Türk oyuncular, Türk sunucularında alışık olduklarından dolayı (İLLEGAL OLMASINA RAĞMEN) burada da sürekli gerçek para ile oyun içi eşya, para vb. sattıkları için, sunucu sahipleri sunucuya Türkiye'den erişimi engellediler. Türklerin %85-90'ı (belki daha da fazlası) falan böyle saçma sapan işlerle uğraşıyordu. Türkiye'den oynayanlar arasında en yüksek level olan kişi bendim, olan bana oldu. Eğer böyle bir sunucuyu Türkiye'de (LEGAL SATIŞ DENEN SAÇMALIK İLLEGAL OLACAK ŞEKİLDE) açsalar, acayip güzel olurdu. Bu sunucu hâlâ açık, Türkiye'den erişimi de açmışlar ama ara sıra gelen Türkler, durduk yere, hemen ban yediklerini söylüyorlar. Adın çıkmış dokuza, inmez sekize… ÖnerEmiyorum, çünkü (haklı olarak) durduk yere ban yiyebilirsiniz. Tedbir amaçlı bütün Türkleri banlıyorlar.
2. WoM2… Bu sunucu tam olarak oldschool denen tipten. Shiva'dan bile daha zor. Eski tip Metin 2'ye ek olarak sadece simya sistemi var; diğer bütün açılardan, tam olarak oldschool. Burada da biraz oynamıştım ama çok zor geldiği için bırakmıştım. Popüler olan dört sunucu içerisinde en zor olanı bu. "önerir misin?" diye sorarsanız, ben önermem. Ama yine de kendiniz deneyerek görmelisiniz.
3. Merlis2… Belirttiğim dört sunucu içerisinde oynamadığım tek sunucu. Çok fazla yeni sistem var, bana aşırı karmaşık geldi. Oldschool Metin 2'nin üzerine en az on beş tane falan (tılsım, simya vb. diğer sistemlerin adını bile bilmiyorum) ekstra sistem var. Önermem.
4. Elveron… Bu sunucuyu daha yeni denedim. 2025'in nisan ayında başlayıp mayıs ayının ortalarında bıraktım. Sunucuda oldschool Metin 2'nin üzerine birkaç tane ek sistem var (simya dışındakileri hatırlayamıyorum, kusura bakmayın). Dolayısıyla tam olarak oldschool denemez, ama yine de yeterince zor. Ben burada (hayatımda ilk defa) şaman olarak başlamıştım, biraz sıkıldığım için (level 75'te) bıraktım. Benim ulaştığım yere kadar oyun biraz monotonlaşmıştı, sürekli aynı şeyleri döngü hâlinde yapıyordum. Belki de biraz daha oynasam daha eğlenceli hâle gelebilirdi, bilemiyorum. İleriki level'larla ilgili yorum yapamam. Bu arada en kalabalık global Metin 2 sunucusu Elveron'dur. Tam benim tarzım olmasa da önerebilirim, denemeye değer.
Yorumum aşırı uzun oldu ama bildiğin yıllardır Metin 2 sunucusu aradığım için buraya biraz da içimi dökmüş oldum. Eğer bir sunucu bulabilirseniz (muhtemelen bulamazsınız da) lütfen buradan bildiriniz.