MFG abartılıyor mu?

Menemen54

Decipat
Makaleler
6
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Anakart: MSI PRO B650M-E DDR5 AMD B650 AM5 Soket / İşlemci: AMD Ryzen 5 7600 3.80GHz 6 Çekirdek / Bellek: Lexar Thor LD5U16G60C38LG-RGD 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL38 / Ekran Kartı: Sapphire Pulse AMD Radeon RX 9060 XT 16GB OC GDDR6 128Bit / Depolama: MSI Spatium M480 Pro 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 7400/6000MB/s / Kasa: MSI MAG Forge M120A Airflow / Güç Kaynağı: MSI MAG A650BNL 650 W / Soğutucu: Segotep Lumos G6 Siyah 120mm Kule Tipi İşlemci Soğutucu
Soru konu başlığında, bana sorarsanız MFG tam bir balon gibi geliyor. Hiç deneyimlemedim ama kullanıcı yorumlarına göre baya bir gecikmeye sebep oluyormuş. Biraz geriden başlayayım: 5000 serisi ilk tanıtılırken RTX 5070’in 4090’la aynı performansı verdiğini söylemişlerdi. Ben de şahsen Ooo, hazır AMD üst segment kart üretmeyecek; herhâlde Nvidia zirveyi ele geçirecek bir mimari getirdi diyordum. Ta ki bu performansın tamamen upscale ve frame generation yardımıyla elde edildiğini öğreninceye kadar. O noktada hayal kırıklığına uğradım.

Ben bu MFG’nin dünyayı kurtaracak bir teknolojiymiş gibi abartılmasını da saçma buluyorum. Adam diyor ki: ‘5080 kartta MFG açıyorum, Cyberpunk 600 FPS.’ Eeee? Yani? Sana ne faydası oldu o 600 FPS’in? Zaten saf güçle bile 4K’da oyunu akıcı oynayamıyor musun? Üstüne bir de gecikme ekleyerek daha da abartmanın ne anlamı var? Yok ama işte, “Hööö ben 986909990000 FPS alıyorum, AMD kartlarda alamazsın bu değerleri, MFG başyapıt harika teknoloji” muhabbeti dönüyor.

Sizin konu hakkındaki görüşleriniz nedir?

60 FPS altı her senaryoda mantıksız. 60 FPS üstünde de amacı kalmıyor. Üstüne gecikme ekliyor. Fanboy değilsen gecikme eklediğini görebilirsin. 60 FPS alıyorsan; ham FPS'ini 50'ye düşürüyor, 200 FPS alıyorsun gibi düşün. Saçma bulduğum bir teknoloji. Günün sonunda kullanan kullanabilir tabii ki.

Dur ama hocam 5070, 4090'dan daha güçlü! Anlatamazsınız bunu. Nvidia propagandasını yapıyor, fanboyları gerçek gibi savunuyor.

Soru konu başlığında, bana sorarsanız MFG tam bir balon gibi geliyor. Hiç deneyimlemedim ama kullanıcı yorumlarına göre baya bir gecikmeye sebep oluyormuş. Biraz geriden başlayayım: 5000 serisi ilk tanıtılırken RTX 5070’in 4090’la aynı performansı verdiğini söylemişlerdi. Ben de şahsen Ooo, hazır AMD üst segment kart üretmeyecek; herhâlde Nvidia zirveyi ele geçirecek bir mimari getirdi diyordum. Ta ki bu performansın tamamen upscale ve frame generation yardımıyla elde edildiğini öğreninceye kadar. O noktada hayal kırıklığına uğradım.

Ben bu MFG’nin dünyayı kurtaracak bir teknolojiymiş gibi abartılmasını da saçma buluyorum. Adam diyor ki: ‘5080 kartta MFG açıyorum, Cyberpunk 600 FPS.’ Eeee? Yani? Sana ne faydası oldu o 600 FPS’in? Zaten saf güçle bile 4K’da oyunu akıcı oynayamıyor musun? Üstüne bir de gecikme ekleyerek daha da abartmanın ne anlamı var? Yok ama işte, “Hööö ben 986909990000 FPS alıyorum, AMD kartlarda alamazsın bu değerleri, MFG başyapıt harika teknoloji” muhabbeti dönüyor.

Sizin konu hakkındaki görüşleriniz nedir?
MFG güzel bir teknoloji, reflex ile geçikmede iyileştirmeler yapılabiliyor. Fakat burada önem arz eden konu şu, mfg ye ne zaman ya da ne kadar ihtiyacın var? Misal veriyorum özellikle ülkemizde 4K oyunculuk çok azdır, ben 4K sisteme yeni geçtim, DLSS Kalite modu 4K tüm ayarlar en yüksek, ray tracing en yüksek şekilde 60 fps altına düşmüyorum. Benim için hikayeli oyunlarda 60 fps zaten istediğim rakam ki 4K dan bahsediyorum. MFG açmadan oyun bana 200 fps versede ben V-SYNC açıp 60 fpsye sabitleyeceğim, neden 60 üstü fps almak isteyeyim ya da sistemi haddinden fazla yorayım? Rekabetçi oyun oynamıyorum sonuçta. MFG nin olayı şurada başlıyor, kullandığınız sistem düşük bir sistemse oyunda istemediğiniz fps miktarlarına düşüyorsanız sisteminizin ömrünü uzatmak günü kurtarmak diyebiliriz aslında. Belli fps standartlarındaysanız görüntüyü de bozmuyor. Şunada emin olmak lazım ki özellikle 5000 serileriyle üreticinin bize söylediği, artık sırtlarını yapay zeka teknolojilerine dayayacakları. Haliyle nasıl ki daha fazla Vram, daha iyi soğutma gibi şeyleri önemli faktör olarak arıyorsak artık bu teknolojilerde önemli faktör sıfatına girdi girmeyede devam edecek. DLSS 4.5 duyurusu bunun en büyük kanıtı. Çünkü gelebilecekleri nokta bir yerden sonra somut olarak sınıra ulaşıyor. Özetle anlatmak istediğim ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize göre durumlar değişir ve bu çok çok önemli bir etken. Örnek veriyorum 5060 ti veya 5070 gibi kartlar 1080p çözünürlükte istediğiniz her oyunda istediğiniz performansı zaten verecek. Sizi MFG açmaya itecek hiç bir durum olmayacak. Fakat aynı kartları 2K veya 4K da zorlayacak oyunlarda kullanmak isterseniz ki buna RT açmakta dahil o zaman MFG tam da dediğim gibi günü kurtaracak. Ben 5080 veya 5090 gibi bir kart alıp MFG açmalıyım diyecek olsam zaten o kartları satın almam.

@CS Relboron, hocam peki 5070, 4090'dan güçlü (MFG) argümanları hakkında ne düşünüyorsunuz? :D

@CS Relboron, hocam peki 5070, 4090'dan güçlü (MFG) argümanları hakkında ne düşünüyorsunuz? :D
Komedi hocam. 5000 serisi kartını iade edip 4090 a geri geçen insanlar kaynıyor redditte. MFG bir güç terimi değil. Yüksek FPS güç anlamına gelmiyor. Fakat dediğim gibi yeni teknoloji yapay zekadan alıyor gücünü. 6000 serisi çıkınca da böyle devam edecek, yani önceki nesillerde olan VRAM yükseltmeleri falan çok minimuma inecek. Bu benim ön görüm. Bu iyi mi kötü mü derseniz bu teknolojiler kusursuza yakın performansa gelirse her açıdan iyi olacak. Nvidia'da bu olayı iyi beceriyor. İsterim ki AMD de bu konuya bir an önce iyi atılımlar yapsın. Daha doğrusu atılımları var ama hep Nvidia gerisinde kalıyor. Bunu VRAM miktarı ve daha uygun fiyatlarla kapatmaya çalıştı fakat iş bu sefer yapay zeka teknolojilerine dönünce AMD yine geride kaldı. İstekler ve amaçlar olayları değiştiren en önemli nokta, misal ben 1080p oyuncusu olsam Nvidianın yüzüne bakmazdım. Ama istekler arttıkça ve daha fazlası istendikçe teknolojiye ayak uydurmak şart oluyor.

@UmutMelihAkyol @Emirhan Karali @DunkelKlang Assassin's Creed Shadows mesela. Oyunu dün aldım premium edition HOLIDAY koduyla indirimdeymiş son gündü. Arkadaş 2K'da MFG olmadan bu oyun adam olmuyor, rezalet hakikaten optimizasyonu RT'den ondan bundan kısarsan adam oluyor da yani 5080'i ben 2K yüksek FPS için almıştım 4K'yı bırak 2K'da bile zorlanıyor bu. Yarış oyunu sever olduğum için Forza Horizon 5 ve Forza Motorsport da yüklü tabii ki. Bu akıcılık meselesinde Yarış oyunlarında çok belirgin fark var, 60FPS-120FPS-144-FPS-180FPS-240FPS vs.

Monitörüm 270Hz OC olabiliyor, VRR açık kullanırım genelde tearing olmasın diye. Forza Motorsport'ta malum hızlı akıyor arka plan 60FPS-120-144-180-240-270 ve FPS unlock denedim en fazla 350 civarı aldım RT kapalıyken (270 sınır zaten monitörde) ama akıcılık konusunda 60FPS LOCK yaptın mı hakikaten çok tırt oluyor, 120 yapınca akıcılık biraz iyileşiyor en verimli akıcılığı ben 180-200 FPS'de aldım. Üstünü gözüm fark edemedi.

Akıcılığın ihtiyaç duyduğu oyunlar işte rekabetçi FPS mesela ADHD'li gibi sürekli panik halinde fareyi oraya buraya çevirmen, arkanı kollaman gerektiği oyunlar ve arka planın hızlı aktığı yarış oyunları gibi şeylerde iyi FPS lazım. GTA da buna dahil araç sürülüyor falan işte konuyu az buçuk anlamışsınızdır.

Input lag konusunda 60 FPS + %20 alabilmek şart evet Xenia'da Universite zamanlarımın favori arcade yarış oyunu olan "Project Gotham Racing 4 (2007)" kurdum nostalji olsun diye, oyun 30FPS lock normalde, 60FPS patch yaptım biraz adam oldu oynadım input lag falan hissetmedim yarış oyunu olmasına rağmen gaza basar basmaz tık o ses geliyordu yani. Smooth Motion da açtım 120FPS oldu input lag artmıştır diye düşündüm ama Smooth Motion açarken NVIDIA kendi kendine düşük gecikme modunu "Ultra" olarak otomatik ayarladı ve değiştirmeme izin vermedi söndü o seçim ekranı. Öyle oynadım input lag falan gene yok. "Reflex" işini iyi yapıyor ama kuvvetli işlemci lazım yük bindiriyor yani.

Valorant-CS2 gibi Flick-Micro Düzeltme-Spray Transfer gerektiren oyun oynamıyorsan, BF6-CoD-Arc Raiders gibi chill FPS takılıyorsan kim takar Yalova kaymakamını gibi hakikaten kim takar 10-15 ms input lagını 2xFG açıp yoluna bakarsın. Hikayeli, kısmen rekabetçi FPS'ye göre daha ağır akan oyunlarda da 4xFG kullanılabilir (Oyun yapımcısı adam gibi işlemişse). NVIDIA'nın MFG'de blur işini biraz daha düzeltmesi lazım ben mesela blur işinden hiç hoşlanmam net olmalı görüntü, ekran kartı müsaade ettiğince native oynamaya çalışıyorum. Yetmediği yerlerde işte acil kurtarma planı gibi bu tip idarelik teknolojilerin devreye girmesi kaçınılmaz.

Bunu eskiden konsollar yapardı, basitçe oyuna kendi yaptıkları Upscale'ı eklerlerdi (Boşlukları boyama kitabı gibi tahmin yöntemi ama tahmin edilmesi daha kolay) birçok oyun 540p 576p 640p falandı XBOX360 veya PS3'te ama işte sorsan görüntü 720P'ya da 1080i, üstüne bir de 4X MSAA/SSAA basarlardı sen de Next Gen oyun, grafikler harika falan diyordun ve evet güzeldi ama 32" 720p TV'de güzeldi. Şimdi aynısını 2-4K monitöre koyunca çamur oluyor. Yoksa konsolların o tipte görüntü oluşturabilmesi mümkün değildi yani.

Ekran kartı sektöründe bundan sonra saf kas gücünü ancak Nm düşürerek yaparlar 2-3nm GPU'lar çıkar işte daha çok transistör-rop vs sıkıştırırlar şimdiki 5Nm'ye göre %100 değil de %50 falan saf performans artışı olur, kalan kısmını da AI upscale+MFG+AI Uygulamalarına ayırırlar, %100 saf artış bekleyen hezeyana uğrar. Konsol tadında PC oyunculuğu dönemindeyiz işin içine donanım+yazılım giriyor AMD'nin işi çok sıkı tutması lazım özellikle şu frametime bozulmaları milleti delirtiyor. İşlemcilerde yaptığı zamazingoları-cambazlıkları isterse ekran kartına da yapabilir. Konsollardaki Unified Memory işine daha ancak yeni yeni girmeye başladılar, buradan işte ne kadar çaresiz olduklarını anlamak zor değil.

Fanboyluk yapan arkadaşlara çok ufak bilgi vereyim, x64 mimarisini icat eden AMD ama bu icadı gidip Intel'e kendi elleri ile vermiştir. Amerika derin devleti piyasada asla tekelleşme istemez çünkü kabile devleti değil. AMD'ye de dedi ki kardeşim paşa paşa bu teknolojiyi Intel'e vereceksin bizi uğraştırma yani Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği "don't be a tough guy, don't be a fool" mektubu gibi. Bu iki firmanın da batmasına ABD asla müsaade etmez, isterler ki tatlı rekabet yapsınlar ama piyasadan silinmesinler, bu rekabetin karşılığı olarak da teknolojimiz daha hızlı gelişsin kafasındadırlar.

MFG bundan sonra orta sınıf GPU kullananlar için dönemin acil kurtarma planı, yüksek sınıf GPU kullananlar için ise şımarık çocuklar gibi 100 fps alırken 4x FG açayım 300hz monitörümle efsane akıcılık olsun olayından ibaret. 2-3 nesil sonra da şah da piyon da aynı mezara giriyor değişen çok bir şey yok .

Son düzenleme:
@UmutMelihAkyol @Emirhan Karali @DunkelKlang Assassin's Creed Shadows mesela: Oyunu dün aldım premium indirimdeymiş son gündü. Arkadaş 2K'da MFG olmadan bu oyun adam olmuyor, rezalet hakikaten optimizasyonu RT'den ondan bundan kısarsan adam oluyor da yani 5080'i ben 2K yüksek FPS için almıştım 4K'yı bırak 2K'da bile zorlanıyor bu. Yarış oyunu sever olduğum için Forza Horizon 5 ve Forza Motorsport da yüklü tabii ki. Bu akıcılık meselesinde yarış oyunlarında çok belirgin fark var, 60FPS-120FPS-144-FPS-180FPS-240FPS vs.

Monitörüm 270Hz OC olabiliyor, VRR açık kullanırım genelde tearing olmasın diye. Forza Motorsport'ta malum hızlı akıyor arka plan 60FPS-120-144-180-240-270 ve FPS unlock denedim en fazla 350 civarı aldım RT kapalıyken (270 sınır zaten monitörde) ama akıcılık konusunda 60FPS lock yaptın mı hakikaten çok tırt oluyor, 120 yapınca akıcılık biraz iyileşiyor en verimli akıcılığı ben 180-200 FPS'de aldım. Üstünü gözüm fark edemedi.

Akıcılığın ihtiyaç duyduğu oyunlar işte rekabetçi FPS mesela Adhd'li gibi sürekli panik halinde fareyi oraya buraya çevirmen, arkanı kollaman gerektiği oyunlar ve arka planın hızlı aktığı yarış oyunları gibi şeylerde lazım. GTA da buna dahil araç sürülüyor falan işte konuyu az buçuk anlamışsınızdır.

Input lag konusunda 60 FPS + %20 alabilmek şart evet Xenia'da universite zamanlarımın favori arcade yarış oyunu olan "project Gotham racing 4 (2007)" kurdum nostalji olsun diye, oyun 30FPS lock normalde, 60FPS patch yaptım biraz adam oldu oynadım input lag falan hissetmedim yarış oyunu olmasına rağmen gaza basar basmaz tık o ses geliyordu yani. Smooth Motion da açtım 120FPS oldu input lag artmıştır diye düşündüm ama Smooth Motion açarken NVIDIA kendi kendine düşük gecikme modunu "Ultra" olarak otomatik ayarladı ve değiştirmeme izin vermedi söndü o seçim ekranı. Öyle oynadım input lag falan gene yok. "reflex" işini iyi yapıyor ama kuvvetli işlemci lazım yük bindiriyor yani.

Valorant-CS2 gibi flick-Micro düzeltme-spray transfer gerektiren oyun oynamıyorsan, BF6-CoD-Arc Raiders gibi chill FPS takılıyorsan kim takar Yalova kaymakamını gibi hakikaten kim takar 10-15 ms input lagını 2xfg açıp yoluna bakarsın. Hikayeli, kısmen rekabetçi FPS'ye göre daha ağır akan oyunlarda da 4xfg kullanılabilir (oyun yapımcısı adam gibi işlemişse). NVIDIA'nın MFG'de blur işini biraz daha düzeltmesi lazım ben mesela blur işinden hiç hoşlanmam net olmalı görüntü, ekran kartı müsaade ettiğince native oynamaya çalışıyorum. Yetmediği yerlerde işte acil kurtarma planı gibi bu tip idarelik teknolojilerin devreye girmesi kaçınılmaz.

Bunu eskiden konsollar yapardı, basitçe oyuna kendi yaptıkları Upscale'ı eklerlerdi (boşlukları boyama kitabı gibi tahmin yöntemi ama tahmin edilmesi daha kolay) birçok oyun 540p 576p 640p falandı XBOX360 veya PS3'te ama işte sorsan görüntü 720P'ya da 1080i, üstüne bir de 4X MSAA basarlardı sen de Next gen oyun, grafikler harika falan diyordun ve evet güzeldi ama 32" 720p TV'de güzeldi şimdi aynısını 2-4K monitöre koyunca çamur oluyor. Yoksa konsolların o tipte görüntü oluşturabilmesi mümkün değildi yani.

Ekran kartı sektöründe bundan sonra saf kas gücünü ancak nm düşürerek yaparlar 2-3nm GPU'lar çıkar işte daha çok transistör-rop vs sıkıştırırlar şimdiki 5Nm'ye göre %100 değil de %50 falan saf performans artışı olur, kalan kısmını da AI upscale+MFG+AI uygulamalarına ayırırlar, %100 saf artış bekleyen hezeyana uğrar. Konsol tadında PC oyunculuğu dönemindeyiz işin içine donanım+yazılım giriyor AMD'nin işi çok sıkı tutması lazım özellikle şu frametime bozulmaları milleti delirtiyor. İşlemcilerde yaptığı zamazingoları-cambazlıkları isterse ekran kartına da yapabilir. Konsollardaki unified Memory işine daha ancak yeni yeni girmeye başladılar, buradan işte ne kadar çaresiz olduklarını anlamak zor değil.

Fanboyluk yapan arkadaşlara çok ufak bilgi vereyim, X64 mimarisini icat eden AMD ama bu icadı gidip Intel'e kendi elleri ile vermiştir. Amerika derin devleti piyasada asla tekelleşme istemez çünkü kabile devleti değil. AMD'ye de dedi ki kardeşim paşa paşa bu teknolojisi Intel'e vereceksin bizi uğraştırma yani Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği "don't be a tough guy, don't be a fool" mektubu gibi. Bu iki firmanın da batmasına ABD asla müsaade etmez, isterler ki tatlı rekabet yapsınlar ama piyasadan silinmesinler, bu rekabetin karşılığı olarak da teknolojimiz daha hızlı gelişsin kafasındadırlar.

MFG bundan sonra orta sınıf GPU kullananlar için dönemin acil kurtarma planı, yüksek sınıf GPU kullananlar için ise şımarık çocuklar gibi 100 FPS alırken 4X fg açayım 300Hz monitörümle efsane akıcılık olsun olayından ibaret. 2-3 nesil sonra da şah da piyon da aynı mezara giriyor değişen çok bir şey yok.

Katılıyorum ama ham güçte dediğin gibi hocam 5080 bile 2K da zorlanıyor 40 ve 50 sersi ham güçte çok zayıf MFG ve DLSS dayandılar komple açıkçası ben memnunum şimdilik oyun yapımcıları optimizasyonu salmaya başladı bakalım AMD alanlar ne yapacak NVIDIA MFG 6X getirecek bence bunu reflex 2 ile birlikte getirir AMD daha 2X fg doğru düzgün yapamadı.

@Emirhan Karali, AMD şu an FG 2X olarak gayet iyi çalışıyor. Redstone ile de daha fazla performans göstermeye başladı. Bu kadar taraflı yaklaşmayın, komik oluyor. 🙂

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı