Çözüldü MHz değeri düştükçe CL de düşer mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

NoxeGod

Hectopat
6000 CL32 bir RAM alacağım. MHz düşürürsem CL düşer mi, yoksa aynı mı kalır? Bir de 6000 Max hız mı, yoksa default mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
XMP frekansı 6000 MHz, maksimum frekansı veya Default frekansı değil. Frekans düşürerek CL düşürebilirsin. Fakat bu iki kavram ters orantılı değildir. Fazla voltaj vererek daha yüksek frekansta daha düşük CL değerine sahip olabilirsin. Düşük voltaj ile düşük frekansta yüksek CL değerine sahip olabilirsin.
XMP frekansı 6000 MHz, maksimum frekansı veya Default frekansı değil. Frekans düşürerek CL düşürebilirsin. Fakat bu iki kavram ters orantılı değildir. Fazla voltaj vererek daha yüksek frekansta daha düşük CL değerine sahip olabilirsin. Düşük voltaj ile düşük frekansta yüksek CL değerine sahip olabilirsin.

Çözüm
CL değerlerini manuel olarak da ayarlarıp düşünebilirsin. Overclock mantığı, belirli bir profile bağlı kalmana gerek yok. Stabil çalışırsa daha düşük frekansın CL değerini yüksekte de kullanabilirsin. Ancak genel mantık, frekans arttıkça gecikme de artar yönünde.

6000 ulaşabileceği maksimumdur.

CL değerlerini manuel olarak da ayarlarıp düşünebilirsin. Overclock mantığı, belirli bir profile bağlı kalmana gerek yok. Stabil çalışırsa daha düşük frekansın CL değerini yüksekte de kullanabilirsin. Ancak genel mantık, frekans arttıkça gecikme de artar yönünde.

6000 ulaşabileceği maksimumdur.
Manuel ayarlama önerisi verecektim zaten sevgili hocam yazmış. Bunu da düşünebilirsiniz evet. Kendisine sevgiler. 🥰

Max. mu, değil mi? İşlemcim 5200 destekliyor, bundan yüksek hızlarda n'olur?

Ryzen işlemci kullanıyorsan maksimum 5200 MHz desteklemiyor. Websitesinde yazanlara kulak asma. 6000 MHz Ryzen 7000 serisi için Sweet spot, üstüne çıkarsan mavi ekran, çökme gibi sorunlar yaşayabilirsin.

İşlemcim 5200 destekliyor, bundan yüksek hızlarda n'olur?
"Destek" olayı base değerler, varsayılan JEDEC değerleri. Overclock dahil değil, daha üstüne çıkabiliyorsun yani.

Max. mu, değil mi?
RAM'in ulaşabildiği maksimum diye biliyorum. Belirtilen değerin üstünde çalışabilen görmedim, belki hocam daha iyi bilir.

Ryzen işlemci kullanıyorsan maksimum 5200 MHz desteklemiyor. Web sitesinde yazanlara kulak asma. 6000 MHz Ryzen 7000 serisi için sweet spot, üstüne çıkarsan mavi ekran, çökme gibi sorunlar yaşayabilirsin.

Çözüm olarak işaretliyorum.

Arkadaşlar, asıl sorum aslında "MHz azaldıkça CL azalır mı?" sorusuydu. Wiliam sağ olsun yanıtladı. Bir anlık kafa karışıklılığıyla base clock, RAM overclock falan onları unuttum. Yanlış anlaşılmasın. Biliyordum yani, kısacası cahil sanmasınlar.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı