Micro stutter çözümü nedir?

• Konuyu başlatan emrekya
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 17
  • Görüntüleme 160

emrekya

Femtopat
İyi sosyaller. Yaklaşık 1.5 sene önce sistem toplamıştım. Topladıktan 4-5 ay sonra oyunlarda micro stutter olmaya başladı. Bir süre göz ardı ettim. Sonrasında çok rahatsız etmeye başladı ve İtopya'ya garantiye gönderdim. Tüm parçaların tek tek kontrol edildiği söylendi. Sonuç olarak disk ve işlemci değişim yapıldı. Ama geldiğinde sorun devam ediyordu. Tekrardan göndermek istemedim çünkü yaklaşık 20 gün beklettiler. Bu sorunu nasıl çözebilirim? BIOS ayarlarından PBO Curve Optimizer vs her yolu denedim fakat çözemedim(çok kurcaladım).en son bir tanıdığın söylemine göre hareket ettim ve 2K monitör aldım fakat sorun çözülmedi. Şu an 2K monitör ve 1080p monitör olmak üzere 2 adet monitör kullanıyorum. Sorunu nasıl çözebilirim bilmiyorum. Yardımcı olur musunuz? (sıcaklık durumu normal. CPU ve GPU'nun 75 derecenin üstüne çıktığını hiç görmedim.)
  • R5 7600.
  • RX7800 XT.
  • FSP hyrdok 750W bronz.
  • Corsair Vengeance 6000MHz 2X16.
  • ASUS Prime A620M-A-CSM
  • Cooler Master Masterliquid M.240l
(Disklerin tam modelini hatırlamıyorum ama 2 tane M.2, 1 tane de SATA SSD var. M.2'ler Kingston ve Crucial, SATA da Crucial. Windows Crucial M.2'ye kurulu ve okuma yazmasi 6000/7000 gibi bir şeydi. Ayrıca bunların testlerini yaptım sorun gözükmüyor)

"Çok kurcaladım" dediğiniz ayarlar, stabiliteyi bozmuş olabilir.

PBO, Curve Optimizer veya RAM zamanlamaları (timing) kararsızlığa yol açtığında tam olarak bu tür takılmalar yaşanabiliyor.

BIOS sıfırlamayı önerebilirim, fabrika ayarlarında dönmek fayda sağlar. BIOS'tan "Load Optimized Defaults" (veya "Fabrika Ayarlarına Dön") seçeneğini bulun ve ayarlayın.

"Çok kurcaladım" dediğiniz ayarlar, stabiliteyi bozmuş olabilir.

PBO, Curve Optimizer veya RAM zamanlamaları (timing) kararsızlığa yol açtığında tam olarak bu tür takılmalar yaşanabiliyor.

BIOS sıfırlamayı önerebilirim, fabrika ayarlarında dönmek fayda sağlar. BIOS'tan "load optimized defaults" (veya "fabrika ayarlarına dön") seçeneğini bulun ve ayarlayın.

BIOS'u kurcalamadan önce de aynı sorunu yaşıyordum. BIOS sıfırlama işini yapmayı düşünüyordum zaten ama dediğim gibi bu sorunu bundan önce de yaşıyordum. Ek olarak BIOS'u sıfırladıktan sonra BIOS üzerinden açmamı veya kapatmamı önerebileceğiniz ayar var mı? PBO ayarı mesela. Bazı yerlerde kapatın diyor bazı yerlerde açın. Emin değilim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun oynamaya başla, stutter-donma vs yaşamaya başladıktan sonra oyunu kapat.

Windows arama çubuğuna "Olay Görüntüleyici" yaz aç.

Resimde gördüğün ekrana gel. Buralarda bir takım uyarılar var mı çok sık yaşanan bakalım.

Dosya Ekleri

• 1.png
    1.png
    103,4 KB · Görüntüleme: 8
Bilgisayara geçince deneyeceğim.

1763312247320.png

Oyundan çıktıktan 2-3 dk sonra açtım.

Oyun oynamaya başla, stutter-donma vs yaşamaya başladıktan sonra oyunu kapat.

Windows arama çubuğuna "olay görüntüleyici" yaz aç.

Resimde gördüğün ekrana gel. Buralarda bir takım uyarılar var mı çok sık yaşanan bakalım.

Son düzenleyen: Moderatör:
O uyarıya tıklayınca ne yazıyor?

1763313149525.png

Bu hatalara tıklayınca Windows Update görüyorum. Onu zaten ben kapatmıştım. Farklı bir oyuna girdim ve takılma olunca direkt kapattım. Ekstra bir şey yok.

ben micro stutter diye biliyorum ama benim sorunum oynarken minik minik donmalar takılmalar. msi afterburner kullanırken grafik düzgünken bir anda peek vermesi gibi düşünün

Eki Görüntüle 2605842

Bu hatalara tıklayınca Windows Update görüyorum. Onu zaten ben kapatmıştım. Farklı bir oyuna girdim ve takılma olunca direkt kapattım. Ekstra bir şey yok.

Ben Micro stutter diye biliyorum ama benim sorunum oynarken minik minik donmalar takılmalar. MSI Afterburner kullanırken grafik düzgünken bir anda peek vermesi gibi düşünün

Soldaki menüde sistem değil de uygulama kısmında sürekli bir hata silsilesi var mı?

BIOS'u kurcalamadan önce de aynı sorunu yaşıyordum. BIOS sıfırlama işini yapmayı düşünüyordum zaten ama dediğim gibi bu sorunu bundan önce de yaşıyordum. Ek olarak BIOS'u sıfırladıktan sonra BIOS üzerinden açmamı veya kapatmamı önerebileceğiniz ayar var mı? PBO ayarı mesela. Bazı yerlerde kapatın diyor bazı yerlerde açın. Emin değilim.

BIOS'u sıfırlayın ve sadece EXPO'yu açın, fTPM ayarını Disabled yapın ve Re-Size BAR'ı Enabled konuma getirin.

Bu da işe yaramazsa, EXPO'yu kapatıp RAM hızını manuel olarak 5800MHz veya 5600MHz'e düşürün.

Son olarak, DDU programı ile Güvenli Mod'da AMD sürücünüzü tamamen silip en güncel sürücüyü temiz kurulum yapın.

Bu da Micro Stutter'i çözmezse beyin fırtınası yapalım biraz daha.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı