Microsoft Edge'e geçilmeli mi?

Lite olanın daha güçsüz olacağını ve ara sıra reklamlarla karşılaşabileceğimi düşünerek şu anda Firefox'a adapte olmaya çalışıyorum ama Edge'i bir türlü bırakamıyorum. Sanırım uBlock Origin Lite'a şans vereceğim.

Tarayıcının hızını analiz etmek için düşük bir bilgisayar lazım bence. Benim elimde şu anda aktif olarak kullandığım Ryzen 5 5600 ve i7 3770 olan bilgisayarlar var, ikisinde de Edge akıcı şekilde çalışıyor. Bazen i7 3770 olanda ilk açılış yavaş olabiliyor ama onun dışında problem yaşamıyorum.

Özelleştirme kısmında eh işte diyebilirim. Üstteki butonların bazılarını (indirilenler, geçmiş, sık kullanılanlar gibi) açıp kapatma var, dikey/yatay sekmeler ve Google Chrome'da da en son kullandığımda bulunan üst tarafı görselli temalar kullanabiliyorsunuz. Ek olarak sağ tarafında isteğe bağlı olarak kullanılabilecek bir kenar çubuğu da var ancak ben ekran alanımı daraltmamak için kullanmıyorum.

İlk kullanımda sunduğu ayarlar ise pek iyi değil bence. Arama motoru çoğu ülkede kendi motorları Bing olarak gelmesine rağmen Türkiye'de nedense Yandex olarak geliyor, kişisel tercihtir kullanan kullanabilir. Ek olarak ana ekranda dikkat dağıtan ve yeni sekmelerin bazen yavaş yüklenmesine sebep olan haberler kısmı açık geliyor.

Windows 11 kullanıyorsanız edge://flags kısmından "Show Windows 11 visual effects in browser" seçeneğini aktifleştirmenizi öneririm. Üst tarafta sekmelerin olduğu yere Mica efekti ekliyor, tarayıcı Windows 11 ile daha bir bütün oluyor.

Hocam Brave'yi önerip Chrome kullanmanızı sorgulasak ayıp olur mu?
Hocam bence biraz bilgisizlik olur, brave chromium tabanlı bir tarayıcı kendi bir temelini kullanmamaktadır, o yüzden web siteleri kullandığı altyapıyı yani chromium olarak aldığından technopat Chrome olarak göstermektedir. Brave Chrome tarayıcısının optimize edilmiş ve tasarımı değiştirilmiş ve içine özelliklerin eklenmiş halidir.

Peki ya boşta kaç gb ram kullanıyor? Chrome çok iyi fakat haliyle çok ağır bir tarayıcı.

diğer tarayıcılardan ayıran özellikleri nedir? Meraktan soruyorum.
Kendi içine gömülü reklam engelleyici,izleyici engelleme. Brave kalkanlar, ve en önemlisi bence mahremiyet, Chrome gibi herşeyimi alıp satmıyor. Ayrıca ben görüşünü seviyorum. Chrome a göre daha hızlı hatta yanlış hatırlamıyorsam eşit şartlarda yapılmış testlerde en hızlı tarayıcı seçilmişti

Peki ya boşta kaç gb ram kullanıyor? Chrome çok iyi fakat haliyle çok ağır bir tarayıcı.
Bakayım hocam bilgisayarı açıp.

Tamamdır hocam beklemedeyim.

Aslında iki testi de farklı siteden almıştım fakat boşta 550 MB RAM tüketmesi çok garip. Windows 10 kullanıyorsanız belki ondan kaynaklıdır. Bende 300 MB tüketiyor mesela.

Yusuf ipek'in videosunu izlerseniz aklınızda bir şekil oluşabilir belki, karar vermenizde yardımcı olacaktır.

Eki Görüntüle 2502306
Tarayıcıda hiçbir sekme açık değilken. (32 GB)

O videoyu zaten izlemiştim fakat mahremiyete gereksiz önem verdiğini düşünüyorum. Zaten Gmail bile kullanıyorsan Edge verilerimi satıyor diye düşünmene gerek yok. WhatsApp'ta satıyor YouTube'da satıyor Instagram da satıyor. Bence gereksiz bir düşünce.

Hocam bunların hemen hemen hepsi zaten çeşitli uzantılarla eklenemiyor mu zaten?

Son düzenleme:
Hocam Brave'i diğer tarayıcılardan ayıran özellikleri nedir? Meraktan soruyorum.
Verdiğim linke bakarsanız Chrome ve Edge parmak izi, takip, izleyici ve çerez koruma testlerinden kaldığını görürsünüz. Kaynak tüketimi olarak brave gerçekten çok iyi. Üstelik varsayılan koruması da 3 büyük tarayıcıdan(Chrome,Edge,Firefox) daha iyi. Varsayılan vivaldi kullanıyorum ancak mobil de özellikle Brave kaynak tüketimi açısından çok daha verimli.

Yazımda zaten gizliliğe önem vermediğimi söylemiştim ki kullandığımız çoğu platformun verileri sattığını düşünürsek tarayıcıda veri paylaşmak istemiyorum demek saçma olur. Ayrıca paylaştığım verilerde tarayıcı kullanmamı kolaylaştırıyorken bunu niye istemeyeyim ki?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…