Microsoft korsan Windows kullanımına göz mü yumuyor?

830349

Decipat
Makaleler
14
Eski bir Microsoft çalışanının açıklamaları, Windows 10 ve 11 gibi işletim sistemlerinin korsan kullanılmasına dair dikkat çeken bir iddiayı gündeme taşıdı. Barnacules Nerdgasm olarak bilinen eski çalışan, yetkisiz KMS sunucularını kullanarak Windows 10 ve 11'i etkinleştiren kişilere Microsoft tarafından herhangi bir yaptırım uygulanmadığını öne sürdü.

KMS, yani Anahtar Yönetim Hizmeti, Microsoft'un kurumsal ortamlar için geliştirdiği ve toplu ürün aktivasyonlarında kullanılan bir teknoloji. Bu yöntem, büyük şirketlerin Windows veya Office ürünlerini etkinleştirmek için kendi yetkili KMS sunucularını kullanmasını sağlıyor. Ancak aynı zamanda korsanların da dikkatini çeken bir yöntem. Bazı kişiler, KMS sunucularını hackleyerek Windows ürün anahtarlarını ya çok düşük fiyatlarla satıyor ya da ücretsiz bir şekilde dağıtıyor.

Eski çalışanın iddialarına göre Microsoft, bu duruma müdahale etmiyor ya da en azından önemsemiyor. Bunun nedenlerinden biri, şirketin asıl gelir modelinin lisans satışlarından ziyade, kullanıcı sayısını artırmaya yönelik olması. Daha fazla kullanıcı, Microsoft'a reklam geliri, yan ürün satışları ve Windows Mağazası üzerinden yapılan alışverişlerden pay kazandırıyor. Görünüşe göre Microsoft, lisans ücreti ödemeyen kullanıcıları ekosistemde tutmayı, onları kaybetmekten daha kazançlı buluyor. Bu yaklaşım, şirketin lisans korsanlığına karşı daha esnek bir tavır aldığını düşündürüyor.

Kaynak: Microsoft, korsan Windows kullanımını umursamıyor mu?

Ucuz keyler varken KMS kullanmak mantıklı mı bilmiyorum. Ek olarak Windows o kadar saçma fiyatlandırmalara sahip ki insanları kendi eliyle korsana itiyor, yetmiyor bir de deli para istediği Windows 11 Pro için sistem gereksinim şartı koşuyor.

Microsoft zaten kazancını ekosisteminden (MS Office, Xbox Game Pass vs) ve hisse satışlarından elde eden bir şirket, ortada şaşırılacak bir durum yok.

Ben de böyle düşünüyordum ama hiç araştırmadım. Adam zaten şirketlere ve resmi dailere sattığı lisanlardan bayağı para kırıyor. Senin benim alacağım 1-2-3 dolarlık lisansı, umursamıyor. Olsa ne olmasa ne... Hem ne yapılabilir ki? Bir önlem aldın diyelim yapanlar daha sağlam bir yöntem bir bulur, korsan kullanan da sonraki formatta o yönteme geçer falan. Kedi fare oyununa uğraşacağıma bırak kullanıcı bir şekilde sistemde kalsın diyor. Bu da bir seçenek.

Bırakın korsanı etkin olup olmaması bile umrunda değil artık. Windows XP 30 gün icinde etkinleştirme yapılmasa kursağından getiriyordu bilgisayarı. Genuine Microsoft Product olaylarına hiç girmiyorum. Eskiden Windows etkin değilken Media Player açılmıyordu. Şimdi sadece duvar kağıdı ve tema değişmiyor.

Ne kadar çok kullanıcı o kadar veri o kadar ek yazılım satışı demek.

Bunun yanında işletim sistemlerini asıl besleyen şey kullanıcı sayısı yani popülerlik. Ne kadar kullanıcı olursa o kadar 3. Parti yazılım geliştirilir, sorunlara daha hızlı çözüm bulunur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı