Çözüldü Microsoft Store 0x80072EFD hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Crownguard

Moderasyon Ekibi Üyesi
Kıdemli Moderatör
Makaleler
18
Daha fazla  
Ne yapmam lazım? Herhangi bir şey indiremiyorum.

1743258896090.png

wsreset denedim, aşağıdaki kodu denedim, tarih ve saatim doğru.

Kod:
Get-AppxPackage -allusers *WindowsStore* | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

@Prime777 @Ellie Williams rahatsız ediyorum.

Çözüm
@turko35408 @Bayram Reis GPT 5 ile çözdüm. Çözümün ise özetini aşağıya ekledim. Lâkin aşağıdakilerden önce söylemem gerekir ki evvela 24H2 ISO'sunun içini açıp setup.exe'den kişisel dosyaları ve programları koruyarak yükseltme yaptım, olmadı. Ardından kişisel dosyaları koruyarak Ayarlar'dan sıfırlama yaptım, yine olmadı. Sonra aşağıdakilerini yaptım.

Çözüm, Microsoft Store uygulamasını ve çalışması için gerekli olan tüm temel "bağımlılık" paketlerini manuel olarak bulup indirmeye, kuruluma engel olan arka plan süreçlerini sonlandırmaya ve ardından PowerShell komutlarıyla tüm bileşenleri sisteme sırayla kurup kaydetmeye dayanıyordu.

Uygulanan Adımlar
  1. Gerekli Kurulum Paketlerinin Bulunması ve İndirilmesi:
    Microsoft'un sunucularından dosya indirme bağlantıları oluşturan store.rg-adguard.net sitesi kullanıldı.
    • Doğru Arama Yöntemi: En güvenilir sonuç için arama türü olarak "PackageFamilyName" seçildi ve arama kutusuna Microsoft.WindowsStore_8wekyb3d8bbwe yazıldı.
    • Gerekli Dosyalar İndirildi:Bu arama sonucunda çıkan listeden, x64 mimarisine uygun olan aşağıdaki temel paketlerin en güncel sürümleri indirildi:
      • Ana Store Paketi: Microsoft.WindowsStore_....msixbundle"
      • Bağımlılık 1 (VCLibs): Microsoft.VCLibs.140.00.UWPDesktop_..._x64__...appx
      • Bağımlılık 2 (UI.Xaml): Microsoft.UI.Xaml.2.x_..._x64__...appx
      • Bağımlılık 3 (.NET Native Runtime): Microsoft.NET.Native.Runtime.x.x_..._x64__...appx
      • Bağımlılık 4 (.NET Native Framework): Microsoft.NET.Native.Framework.x.x_..._x64__...appx
    • Dosyaların Toplanması: İndirilen tüm bu dosyalar, kolay erişim için bilgisayarda tek bir klasörde (ör: C:\StoreFix) bir araya getirildi.
  2. Adım 2: Kurulum Hatalarının Giderilmesi (Hata Kodu: 0x80073D02):
    İlk kurulum denemeleri, paketin değiştirmeye çalıştığı kaynakların başka uygulamalar tarafından kullanıldığını belirten 0x80073D02 hatasıyla başarısız oldu.
    Çözüm: Kuruluma başlamadan önce, bu kilitlenmeye neden olan arka plan uygulamalarını ve servisleri tespit edip durdurmak için özel bir PowerShell betiği çalıştırıldı. Bu betik, aşağıdaki gibi engelleyici olabilecek tüm süreçleri zorla sonlandırdı:
    • Oyun ile ilgili servisler (Xbox, Gaming Services)
    • Masaüstü uygulamaları (WhatsApp)
    • Windows arayüz bileşenleri (Widgets, Telefon Bağlantısı)
    • Genel olarak "WindowsApps" klasöründen çalışan tüm diğer süreçler.

Bash:
      $ErrorActionPreference = "SilentlyContinue"

# 1) Bloke edenleri kapat
      $blockers = "WhatsApp*","Xbox*","GameBar*","Gaming*","ScreenSketch",
                  "Widgets*","PhoneExperienceHost","YourPhone",
                  "DTSSoundUnbound","DTS*"
      foreach ($b in $blockers) {
        Get-Process -Name $b | Stop-Process -Force
      }
      Get-Process | Where-Object { $_.Path -like "*WindowsApps*" } | Stop-Process -Force
      Stop-Service -Name GamingServices,GamingServicesNet -Force

# 2) Bağımlılıkları ve Store'u kur
      Add-AppxPackage -ForceApplicationShutdown -ForceUpdateFromAnyVersion .\Microsoft.VCLibs*.appx
      Add-AppxPackage -ForceApplicationShutdown -ForceUpdateFromAnyVersion .\Microsoft.UI.Xaml*.appx
      Add-AppxPackage -ForceApplicationShutdown -ForceUpdateFromAnyVersion .\Microsoft.NET.Native.Runtime*.appx
      Add-AppxPackage -ForceApplicationShutdown -ForceUpdateFromAnyVersion .\Microsoft.NET.Native.Framework*.appx
      Add-AppxPackage -ForceApplicationShutdown -ForceUpdateFromAnyVersion .\Microsoft.WindowsStore*.appxbundle -DeferRegistrationWhenPackagesAreInUse

# 3) Store'u yeniden register et
      $store = Get-AppxPackage -AllUsers Microsoft.WindowsStore
      if ($store -and (Test-Path ($store.InstallLocation + "\AppxManifest.xml"))) {
        Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register ($store.InstallLocation + "\AppxManifest.xml")
      }

# 4) ms-windows-store protokolünü (kullanıcı için) oluştur/onar
      New-Item -Path "HKCU:\Software\Classes\ms-windows-store\shell\open\command" -Force | Out-Null
      New-ItemProperty -Path "HKCU:\Software\Classes\ms-windows-store" -Name "(default)" -Value "URL:ms-windows-store Protocol" -PropertyType String -Force | Out-Null
      New-ItemProperty -Path "HKCU:\Software\Classes\ms-windows-store" -Name "URL Protocol" -Value "" -PropertyType String -Force | Out-Null
      New-ItemProperty -Path "HKCU:\Software\Classes\ms-windows-store\shell\open\command" -Name "(default)" -Value "C:\Windows\explorer.exe ms-windows-store:" -PropertyType String -Force | Out-Null

# 5) Önbellek ve test
      wsreset.exe
      start "ms-windows-store://home"

• Fakat bu adımlara rağmen imleçte yükleniyor ikonu varken imleç hızlıca yanıp sönüyordu. Ardından aşağıdaki adıma geçildi.

3. Adım 3: Nihai ve Kapsamlı Onarım Betiğinin Uygulanması:
    Tüm paketler hazırlandıktan ve engelleyici süreçler anlaşıldıktan sonra, onarımı başından sonuna kadar otomatikleştiren nihai bir PowerShell betiği kullanıldı. Bu betik sırasıyla aşağıdaki kritik işlemleri gerçekleştirdi:
    • Kilitleri Tekrar Temizledi: İkinci adımda olduğu gibi, arka planda çalışan ve kuruluma engel olabilecek tüm bilinen uygulamaları ve servisleri yeniden durdurarak temiz bir başlangıç sağladı.
    • Bağımlılıkları Kurdu: Öncelikle, indirilen VCLibs, UI.Xaml ve .NET Native paketlerini sisteme zorla kurdu. Bu işlem, Store'un çalışabilmesi için temel altyapıyı hazırladı.
    • Ana Store Paketini Kurdu: Bağımlılıklar yüklendikten sonra ana Microsoft.WindowsStore paketini sisteme yükledi.
    • Uygulamayı Yeniden Kaydetti (Register): Store'un sisteme düzgün bir şekilde tanıtılması ve sistemsel özelliklere erişebilmesi için paket manifest dosyasını (AppxManifest.xml) yeniden kaydetti. Bu adım, uygulamanın Başlat menüsünde görünmesini ve sistemle entegre olmasını sağlar.
    • Protokolü Onardı: En kritik sorunlardan biri olan ms-windows-store:// bağlantılarının çalışmamasını çözmek için Windows Kayıt Defteri'nde (Registry) bu protokolün işleyicilerini hem kullanıcı (HKCU) hem de sistem (HKLM) düzeyinde manuel olarak oluşturdu ve onardı.
    • Önbelleği Sıfırladı ve Başlattı: Son olarak, olası bozuk verileri temizlemek için wsreset.exe komutunu yürüttü, Windows Gezgini'ni yeniden başlatarak değişikliklerin tam olarak uygulanmasını sağladı ve ardından Microsoft Store'un gelmesini sağladı.

Betik:
      Bash:
      # 1) Kilit tutabilecek her şeyi kapat$blockers = "WinStore*","WSReset","backgroundTaskHost","Xbox*","GameBar*",
                  "Gaming*","Widgets*","WidgetService","PhoneExperienceHost",
                  "YourPhone","NitroSense*","DTSSoundUnbound","DTS*"
      foreach($b in $blockers){ Get-Process -Name $b -ErrorAction SilentlyContinue | Stop-Process -Force -ErrorAction SilentlyContinue }
      Stop-Service -Name GamingServices,GamingServicesNet -Force -ErrorAction SilentlyContinue
      Get-Process | Where-Object { $_.Path -like "*WindowsApps*" } | Stop-Process -Force -ErrorAction SilentlyContinue

# 2) (Varsa) bağımlılıkları yeniden zorla – zarar vermez
      Add-AppxPackage -ForceApplicationShutdown -ForceUpdateFromAnyVersion .\Microsoft.VCLibs*.appx
      $ux = Get-ChildItem . -Include "Microsoft.UI.Xaml.*_x64__8wekyb3d8bbwe.appx" | Sort-Object Name -Descending | Select-Object -First 1
      if($ux){ Add-AppxPackage -ForceApplicationShutdown -ForceUpdateFromAnyVersion $ux.FullName }
      Add-AppxPackage -ForceApplicationShutdown -ForceUpdateFromAnyVersion .\Microsoft.NET.Native.Runtime*_x64__8wekyb3d8bbwe.appx
      Add-AppxPackage -ForceApplicationShutdown -ForceUpdateFromAnyVersion .\Microsoft.NET.Native.Framework*_x64__8wekyb3d8bbwe.appx

# 3) Asıl: Microsoft.WindowsStore bundle’ı kur
      $bundle = Get-ChildItem . -Include "Microsoft.WindowsStore*.msixbundle","Microsoft.WindowsStore*.appxbundle" | Sort-Object Name -Descending | Select-Object -First 1
      if(-not $bundle){ Write-Host ">>> Store bundle bulunamadı: Microsoft.WindowsStore*.msixbundle" -ForegroundColor Yellow; break }
      Add-AppxPackage -ForceApplicationShutdown -ForceUpdateFromAnyVersion $bundle.FullName -DeferRegistrationWhenPackagesAreInUse

# 4) Store’u yeniden register et + protokolü onar
      $pkg = Get-AppxPackage -AllUsers Microsoft.WindowsStore
      if($pkg){ Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($pkg.InstallLocation)\AppxManifest.xml" }

New-Item -Path "HKCU:\Software\Classes\ms-windows-store\shell\open\command" -Force | Out-Null
      New-ItemProperty -Path "HKCU:\Software\Classes\ms-windows-store" -Name "(default)" -Value "URL:ms-windows-store Protocol" -PropertyType String -Force | Out-Null
      New-ItemProperty -Path "HKCU:\Software\Classes\ms-windows-store" -Name "URL Protocol" -Value "" -PropertyType String -Force | Out-Null
      New-ItemProperty -Path "HKCU:\Software\Classes\ms-windows-store\shell\open\command" -Name "(default)" -Value "C:\Windows\explorer.exe ms-windows-store:" -PropertyType String -Force | Out-Null

# 5) Explorer’ı yenile ve Store’u aç
      Stop-Process -Name explorer -Force
      Start-Process explorer.exe
      Start-Process "ms-windows-store://home"

İlk tıklayışta açılmadı, bir müddet bekleyince açıldı, ikonu güncellendi ve birazdan düzeldi.

Ayrıca Windows Update de hata veriyordu önceden, bu adımları uyguladıktan sonra Windows Update'de "Onarmak ister misiniz?" tarzı sarı renkli bir uyarı belirdi. Ben de hazır gelmiş, onayladım. Şu an o da %94'te.

1755686838752.png
Anladım. Şu anlık Revo'yla Microsoft Store ve DotNet'i kökten temizleyin gelişmiş aramayla. Ardından Net 9 kurun ve MS'yi tekrar kurun. Büyük ihtimalle temizlediğiniz DotNet dosyaları MS bağımlılığıydı.
MS silme ve yükleme komutlarını verebilir misiniz?

Yüklemek için yönetici izinli PowerShell:
Kod:
Get-AppXPackage WindowsStore -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Ardından

wsreset -1

Bu şekil gidiyorum. Problem var mıdır?

Eki Görüntüle 2457360
Sile basın.

.NET indirme linkini atar mısınız rica etsem? Kafam hep karışıyor bunu indirirken, yanlış bir şeyler indirmek istemiyorum.
Geliştirici misiniz yoksa kullanıcı mı yoksa ikisi de mi?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı