Midas üzerinden altın almak mantıklı mı?

Eren AK

Kilopat
Katılım
27 Ekim 2018
Mesajlar
7.379
Makaleler
21
Çözümler
29
Merhaba, Midas üzerinden darphane altın sertifikası almak mantıklı mıdır? Yoksa bir kuyumcudan fiziksel gram altın almak daha mı uyguna gelir?
 
Çok yakınında kuyumcu yoksa kesinlikle Midas daha mantıklı. Ben komisyon aldığını görmedim, hem anlık takip edebilirsin.
 
Midas'taki Altın.S1, darphane tarafından sunulan ve borsada işlem gören altına dayalı bir sertifikadır.

Grafiği dikkatli bir şekilde incelerseniz bankalardaki ya da kuyumculardaki altın piyasasına göre daha volatil, yani daha oynak olduğunu göreceksiniz.

Altın.S1 ile piyasadaki altın fiyatları zaman zaman ayrışabiliyor ve iki varlık arasındaki fark %10 seviyelerine çıkabiliyor. Bu fark nedeni ile örneğin altın fiyatları sabit kalırken Altın.S1 o sırada düşebiliyor ve yükselebiliyor. (Örneğin geçenlerde 2.600'lere kadar çıkmıştı gram bazında Altın.S1, halbuki gram o sırada 2.200 civarlarında idi.)

Ben altını makası düşük olan bankalardan sanal olarak ya da kuyumculardan fiziki olarak almanızı öneririm.
 
Bankalarda Altın Sertifikası olarak vermiyor muydu? Ve evet sanırım kuyumcudan fiziki olarak alacağım.
Tam olarak aynı şey değiller. Bankadan Türk lirası gibi bir fiat para ile altın aldığınızda banka sizin aldığınız kadar altını fiziksel olarak alıp kasaya koymuyor çünkü bu zor ve maliyetli bir süreç olurdu. Bunun yerine genellikle yurt dışındaki saygın kurumlardan altına dayalı türev sözleşmeler alıp satıyor.

Farkı, türev direkt piyasa fiyatları üzerinden işlem görürken sertifika bundan da bağımsız olarak arza ve talebe göre piyasadan kopuk davranışlar sergileyebiliyor.
 

Geri
Yukarı