Mikrodenetleyicinin Karar Vermesi Nasıl Mümkün Olabiliyor?

Neko-chan

Megapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba, ben hobi olarak elektronikle uğraşan bir gencim kendi çapımda ufak devreler yapıyorum. Çeşitli kaynaklardan topladığım bir devre arşivim var bu devrelerden bir taneside rastgele rulet uygulaması 10 tane led ışık var bu devrede ve bir tane de yaylı buton butona basılınca 10 tane led ışıktan rastgele bir tanesi yanıyor. Mikrodenetleyici olarak 4017 adında sonradan programlanamayan bir entegre kullanılmış.

Benim merak ettiğim mikrodenetleyici nasıl rastgele karar verebiliyor biraz düşündüm ama bir türlü aklıma erdiremedim yani işlemci bu mutlaka bir algoritma veya mutlaka bir şeylere bağlı olması gerekir.(Kapasitörün dolup boşalması gibi her zaman aynı sürede dolup boşalmaz.) Burdan yola çıkarak yapay zeka nasıl mümkün olabilir o konuyu tartışmak istedim:)(Elbette işlemciye öğrenme yetisi kattırılabilir bu sadece kendi kendini programlayarak geliştirebilir ama ne olursa olsun asla rastgele bir seçim yapamaz bence) Cevap alabilirsem veya yeni fikirler minnettar olurum.

upload_2017-8-19_20-20-50.png

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk önce ennetgenin ne amaçla, nasıl kullanıldığına bakmak gerekir. İki tane entegre( tümleşik devre) kullanılmış devrede. Bunlardan 555 diye geçen entegre, timer entegresidir, yani direnç üzerinden dolan kondansatör, boşaltılınca, sinyal verir Q çıkışından, direnç arttırırsan kondansatör geç dolar, geç sinyal verir, onun bir dengesi var. Şimdi diğer entegre de çok çok basit bir entegre olan, CLK yani saat ucundan puls(sinyal) uygulandıkça, çıkışlarını pozitif, yani dijital olarak 1 yapar, tekrar bir sinyal geldi mi, sırayla birini kapatır, birini açar. Diğer entegre de zamana bağlı olduğu için, rastgele bir yerde LED sırayla yanarken, kondansatör boşalınca, herhangi bir çıkışta sabit kalır.

Not; O microdenetleyici değildir, microdenetleyici demek, girişlerine uygulanan sinyale ne tepki vereceğini proğramlayabildiğin entegrelerdir. Giriş buysa çıkışı şu yap, diyebilmen gerekir. Bunlar düz basit entegre.

upload_2017-8-20_0-38-36.png

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı