Mikrofonlardaki Gürültü Nasıl Giderilir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Merhaba arkadaşlar. Bu videoda kalitesiz mikrofonlarda oluşan gürültünün nasıl giderileceğini açıkladım. Bu tip videolara yeni başladım. Bazı amatörlükler olabilir. Bu yüzden mazur görün. Umarım yardımcı olabilmişimdir. :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Eski mesajları yukarıya taşıyor oluyorum böyle ama yazmadan edemiyorum. :)

Zaten video da silinmiş, ne anlatıldığını haliyle bilmiyorum. Ben başlıktaki soruya göre cevap yazacağım. Mikrofonlardaki gürültüyü azaltmanın tek bir formülü yok. Öncelikle gürültünün neden kaynaklandığını bilmek lazım. Ortam gürültüsü mü söz konusu, yoksa mikrofonun kendisinden kaynaklı bir sorun mu var bunu tespit ederek çözüme 1 adım daha yaklaşabiliriz.

Dip gürültüsü denen şey genelde kalitesiz kablo kullanımından kaynaklanır. balanslı kablo alınarak ve/veya kaliteli bir jack ile çoğu zaman büyük oranda çözülür, fakat dediğim gibi öncelikle sorunun kaynağını bulmak gerek. Belki mikrofon bozuk ya da kalitesiz; belki kablo çok kötü, belki odada inanılmaz arka plan gürültüleri mevcut. Yani bu sorunu tamamen çözmenin yolu donanımsaldır, yazılımla "doğal" ve tatmin edici bir sonuç alamazsınız.
 
Sağ alttaki ses simgesine sağ tıklayıp kayıt aygıtlarına geliyorsun. Daha sonra mikrofonunun üzerine gelip özellikler diyorsun. Geliştirmelerden akustik eko iptali ile gürültü tutmayı işaretliyorsun işlem tamam.
 
@SideChain Umarım uzun zaman önceki konuları böyle böyle hortlatmazsın. Benim yaptığım video telif hakkından dolayı silindi. Dediklerin elbetteki bu sorunun çözümlerinden bazıları. Ama o videoda ben yazılım sayesinde mikrofondaki dip gürültü nasıl azaltılacağını söyledim. Çünkü kullandığım mikrofon ucuz bir mikrofondu ve kapsülü kaliteli değildi. Ama mikrofon hassaslığını kısarak ve dip gürültü çıkaran ufak frekansları silerek gayet temiz ses elde ettim. Bugün gidip bir orta halli Condenser mikrofon alıp ve orta halli bir mikser vs. bir mikrofon alsan bile az bir dip gürültü ortaya çıkıyor. Ve bunu yazılımlar sayesinde çözebiliyorsun. Tabiki dediğin gibi daha kaliteli mikser, kablo, mikrofon kullanılar ak dip gürültü en aza indirgenebilir. Ama herkesin buna gücü yetmez.

@Leonidas Benim sunduğum yöntem daha farklıydı. Senin dediğin yöntem dip gürültüyü almakla beraber ses orijinalliğini yitiriyor ve bozulmalar meydana geliyor.
 
@SideChain Umarım uzun zaman önceki konuları böyle böyle hortlatmazsın.

Benim nazarımda bilginin zamanı olmaz. Sonuçta insanlar Google'da aratarak bu sayfaya erişebiliyor. Ayrıca ben bir soru sorarak veya gereksiz bir mesaj atarak konuyu yukarıya taşımadım. Bilgilendirici bir cevap yazdım. Ha, bunun forumda bi' yaptırımı varsa da gereğini yapabilirler.

Kaldı ki yazılımsal çözümler birçok insan için çıkmaza yol açacaktır. Sorunun neden kaynaklandığını bilmenin kimseye zararı olmayacağını düşünüyorum. 10000 euroya satılan kondensatörlü bir mikrofonu 20 liralık bir kabloya bağlayan meslektaşları gördükten sonra ben olaydaki tek sorunun maddiyat olmadığını düşünüyorum.
 
@SideChain Eğer amacınız bilgi vermekse konu açıp sağlayabilirdiniz. Videonun silindiğini sizde fark ettiniz. Bu konununda boş bir konu olduğunu anlamışsınızdır. Dedikleriniz profesyonel mikrofonlar için geçerli. 10 lira veya 20 liraya mikrofon kullanan insan hatta 500 TL fiyatında mikrofonlu kulaklık kullanan insan için sorunun sadece kabloda olmadığını sizde biliyorsunuz. Daha iyi ses alabilmek için ses kartı kullanmalarına rağmen genede istedikleri temiz sesi alamıyorlar. Bu yüzden yazılım gereklidir. Fazla uzatmaya gerek yok. Dedikleriniz doğru olsa bile sizin dediklerinizle ilgilenecek kitle ile benim konuyu açma amacım ile ilgilenecek kitle başka. @MF veya herhangi mod konuyu kapatırsa sevinirim.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı