Milli işlemci Çakıl başarılı olabilir mi?

Daha gelişmiş sürümleri bazı durumlarda kullanılabilir bence. Tabii İntel veya AMD'nin önüne geçmesi neredeyse imkansız.

Daha düzgün bilgisi olmayan bir ürün için dünya devi ile yarıştırmak mantıklı bir yorum değil. Büyük bir ihtimal evdeki kullanıcı için değil savunma sanayi kullanımında olacağını düşünüyorum. Ki zaten bakanında bununla ilgili yorumu var.

"Ülkeler başka ülkelere özellikle savunma sanayinde kullanmak üzere bu işlemcileri vermiyorlar. İşte biz de ASELSAN'la beraber Savunma Sanayi Başkanlığının desteklediği bir projeyle TÜBİTAK Bilgem olarak ilk işlemcimizi tasarladık ve üretimini yaptırdık."
 
Olsa olsa devletin birkaç kademesinde kullanılır. Millileşme olarak iyi bir gelişme ama bundan daha fazla beklenmemeli.
 
Niye AMD ve Intel ile karşılaştırıyorsunuz arkadaşlar bunu? Dünya devi çip üreticileri ile tabii ki kıyaslayamazsınız, ama bir yerden başlamak gerekiyor. Umarım daha da geliştirirler.
 
Savunma sanayisinde kullanılacak bir işlemci, belki ileride başka ülkelere de satabilirler ama kişisel kullanım için de geliştireceklerini sanmıyorum.
 
Bu işlemci sivil kullanım için değil. Savunma sanayiinde kullanılacak. Radarlarlar, iletişim cihazları, elektronik cihazlar, araçların kontrolcüleri vs çok çeşitli sistemler düşük hızlı işlemciler kullanıyor. ASELSAN kendi ürünlerinde kullanarak başlar ilk etapta. Zamanda çekirdek ve hız artar üretim mimarisi düşer ve kullanım alanı yaygınlaşır. O savunma sanayi ürünleri üretilmeye devam edildikte o tür işlemcilere ihtiyaç olmaya devam edecek. Başarılı olacağını düşünüyorum. Ama evinize girmesini AMD ve Intel'le rekabet etmesini beklemeyin orta vadede. Belki aldığınız aracın Ecusu, belki cep telefonunuzu bağladığınız baz istasyonu bu işlemciyi kullanabilir 5-10 yıl sonra.
 
Bu forumun sorunu, kullanıcılarının her şeyi oyun odaklı görmeleri. Bunda yönetimin de payı var bana göre. TUBİTAK RISC-V tabanlı işlemci ortaya çıkartıyor, koca sitede bir tane makalesi yok. Geçen yaz yazarken, RISC ve RISC-V ile alakalı güzel makaleler yazdım, orada RISC-V'nin Türkiye'de de yerli işlemciler için kullanıldığından bahsetmiştim.

Çakır'ın haberi neden sitemizde yok? @Ali Güngör yazan yoksa ben gönüllü olarak yazmaya talibim.


Neyse.

Bu işlemci savunma sanayi için geliştirilmiş bir işlemci ve prototip. Bir seneyi aşkındır söylüyorum, gelecek ve özellikle savunma sanayinin geleceği RISC-V'de. RISC-V yeni bir platform olsa da savunma sanayi gibi ortamlar için çok ideal bir platform.

Bunun yanında değerlendirmeyi doğru yapmak gerek. İşlemci gücü göreceli bir kavramdır. i7 işlemci ile İHA kullanamazsınız çünkü İHA'da gücün bir önemi yoktur.

Baykar İHA'larında yanlış hatırlamıyorsam Hercules R4 işlemci kullanılıyor. Görece güçsüz. Ama "safety microcontroller platform" yapısı var. Gömülü sistemlerde "safety critical" kavramını araştırın mesela. Dediğimi anlayacaksınız.

Cok pahalı bir AR-GE'si ar, kim ne derse desin. Zaten 800 MHz olması kötü, ama birkaç yila en azından AM3 mimarisindeki gibi performans veren işlemciler gelir. Ama bununla da bitmeyecek, GPU, OS, anakart üreticilerine gerekli bilgiler verilip ürün ve destek sunulmalı. Daha çok uzun yolu var, ama inşallah olur.

Bu bir parekende işlemci değil ki. MHz de göreceli bir kavram. Çalışacağı işe göre MHz değerinin önemi olur ya da olmaz.

Bu yapıda RISC-V bir işlemci, bırak AM3'ü, AM4'ün en iyi işlemcilerinden bile sağlam çalışır belki. Çünkü atıyorum, siz bu işlemciyi bir İHA'ya takacaksanız, isterler ve kriterler değişiyor.
 

Geri
Yukarı