Milli işlemci Çakıl başarılı olabilir mi?

Arkadaşlar yaptığım araştırmalara göre Çakıl, ekstrem koşullara dayanabilecek şekilde tasarlanıyor gibisinden bir bilgiye ulaştım. Dünyada son yıllarda havacılık ve uzay sanayide kullanılan RAD benzeri işlemciler yerine kullanılabilecek çok çok daha güçlü işlem kapasitesine sahip bir işlemci olabilir. Mevcut uzay görevlerinde kullanılan işlemcilerin 400-500 MHz civarında frekanslarda çalıştığını düşünürsek Çakıl bizim için müthiş bir kapıyı açabilir. Bekleyip göreceğiz umarım adı gibi çakılmaz.
 
Her işlemcinin senin bilgisayarında kullanacağın işlemci gibi olması ve aynı komut setlerine sahip olması gerekmiyor. Endüstriyel olarak bize göre çok güçsüz olarak görünen ama basit sıra işlemler yapılması gereken durumlarda kullanılan 20-30 yıllık işlemciler hâlâ var. O baktığın koca uçakların uçmasını sağlayan işlemcilerin ne olduğuna bir baksan büyük şok geçirirsin.

Kesinlikle. Özellikle gömülü sistemlerde ya da uçak/İHA gibi sistemlerde, işlemcinin gücünden çok güvenilirliği ya da hata oranının düşüklüğü / hata düzeltme becerileri / bellek yönetimi önemlidir.

Mesela uzaya giden robotlarda bile eski işlemciler kullanılır, bilerek. Bu işlemciler radyasyona ve ekstrem sıcaklıklara karşı da güçlendirilir ayrıca.
 
Normal telefon ya da bilgisayar ile alakası yokmuş. Rısc-v tabanlı işlemciyi askeri ve demir yolları, medikal vb. devlet alanlarında kullanılacakmış. "Rısc-v yerine özgün mimari kullansınlar yaaa" diyenleri duyar gibiyim. Artık bu devirde sıfırdan tamamen özgün tabanlı işlemci üretmek zor.

Zaten Türkiye gibi bir yerde üretmek zor. Bunun silikonu başka yerden teknik desteği başka yerden alınacak. 25 yıla ancak küresel oyunda yer alırız gibi geliyor.
 

Geri
Yukarı