Mimarlık boş bir bölüm mü?

Bunu demek zorundayım. Otomotiv sektörünü ele geçirenler yani ikinci elde 0'ından pahalı satanlar artık inşaat sektörüne de girdi. Bunlar istediğini yapıyor bu yüzden inşaat sektörü öldü denebilir. Mimarlığı şuan bile yapabilirsin pek okumana gerek yok, paran olsun tanıdığın olsun yaparsın ev falan.

Ama sevdiğim bu meslek hocam. Başka bölüm okudum diyelim. Ömür boyu işkence çekeceğim. Anlamamda yaptığım işi.

Hocam artık o dedikleriniz çekilir. Her işte stres vardır. Stres olmayan bir iş var mıdır?

Sevdiğin işte sters yoktur.

Mimarlığı seviyorsan başarısız olma şansın yok. Sanatla ilgili olan bir bölüm de olduğu ve inşaatlar insanlık boyunca devam edeceği için ölümsüz bir meslek. Diğer ülkelerde de çalışmaya çok müsait bir meslek ve iyi bir şirket bulduğunda maaşı da gayet iyi olur. Kısacası mesleği seviyorsan seçmelisin, anne babayı da dinlemek hiç mantıklı değildir üniversite seçimlerinde. Bu konuda biraz dik burunluluk yapmak bence en iyisi. Lütfen mimarlık hakkında bilgisi olmayan kişilerden de mimarlık hakkında fikir almayın.

“Mimar olmayanlar bile yapay zeka ile bu işi yapabiliyormuş.” sen bu söylediğine inandın mı güzel kardeşim? 3 yıldır piyasada olan bir mimar olarak tanıdık inşaat sektöründe olan birileri yoksa girmeni tavsiye etmem hayatın kayar.
Bizim halkın klasik kafası işte, en iyisini hep kendisi bilir, diğer mesleklere saygısı olmaz.

Sevdiğin işte sters yoktur.
Stres olmaz mı tabii ki olur ancak üstesinden gelmek keyifli bir stres olur.

Mimarlığı seviyorsan başarısız olma şansın yok. Sanatla ilgili olan bir bölüm de olduğu ve inşaatlar insanlık boyunca devam edeceği için ölümsüz bir meslek. Diğer ülkelerde de çalışmaya çok müsait bir meslek ve iyi bir şirket bulduğunda maaşı da gayet iyi olur. Kısacası mesleği seviyorsan seçmelisin, anne babayı da dinlemek hiç mantıklı değildir üniversite seçimlerinde. Bu konuda biraz dik burunluluk yapmak bence en iyisi. Lütfen mimarlık hakkında bilgisi olmayan kişilerden de mimarlık hakkında fikir almayın.
Diyelim okudum. İşsiz kaldım. Bak biz sana anlattık sen bizi dinlemedin derler. Hayatımı karartırlar.

Diyelim okudum. İşsiz kaldım. Bak biz sana anlattık sen bizi dinlemedin derler. Hayatımı karartırlar.
1. Sınıftan beri hem sınıftaki arkadaşlarımın hem de çevremdekilerin dediği şeyler. Son sınıf öğrencileri arasından işsiz kalanı görmedim daha. İşsiz kalan kişi de gerçekten çok başarısız birisidir ve mimarlık mesleğini hiç sevmiyordur. Eğer bölümü seviyor ve emek veriyorsanız işsiz kalma şansınız yok. Bölümün puanının düşmesi de seni yanıltmasın. Okula giren 100 kişiden 70'i okulu bırakıyor ileriki yıllarda.

Bunu demek zorundayım. Otomotiv sektörünü ele geçirenler yani ikinci elde 0'ından pahalı satanlar artık inşaat sektörüne de girdi. Bunlar istediğini yapıyor bu yüzden inşaat sektörü öldü denebilir. Mimarlığı şuan bile yapabilirsin pek okumana gerek yok, paran olsun tanıdığın olsun yaparsın ev falan.
Ona mimarlık denmez. Ülkenin çoğu yerinde mimarlık mesleğinden yoksun kalmış bina var zaten ve çok göze batıyorlar. Mesleği bu kadar aşağılamanın anlamı yok.

1. Sınıftan beri hem sınıftaki arkadaşlarımın hem de çevremdekilerin dediği şeyler. Son sınıf öğrencileri arasından işsiz kalanı görmedim daha. İşsiz kalan kişi de gerçekten çok başarısız birisidir ve mimarlık mesleğini hiç sevmiyordur. Eğer bölümü seviyor ve emek veriyorsanız işsiz kalma şansınız yok. Bölümün puanının düşmesi de seni yanıltmasın. Okula giren 100 kişiden 70'i okulu bırakıyor ileriki yıllarda.

Ona mimarlık denmez.
Bir tanıdık mesela annemler söylediler. İTÜ Mimarlık okumuş. İşsiz kalmış. Yüksek Lisans yapmış gelmiş. Şehir dışından zar zor iş bulmuş.

Öyle kafana göre ev yapılabilir mi? Çocuk oyuncağı mı bu? Oyun mu oynuyoruz burada?

Bir tanıdık mesela annemler söylediler. İTÜ Mimarlık okumuş. İşsiz kalmış. Yüksek Lisans yapmış gelmiş. Şehir dışından zar zor iş bulmuş.
Kişiye bağlı bir durum, o kişi mimarlığı sevmiyor olabilir. Ailesi müteahhitlik yaptığı için zorla mimarlık okutmuş olabilirler. Hayatta ne yapacağına karar veremeyip rastgele bir bölüm yazmış olabilir puanı oraya tuttuğu için. Kendini geliştirmediği için de iş bulamamıştır. 100 tane örnekten 1 tane kötü seçip mimarlık böyle kötüdür demek çok yanlış. Ve bana inan İTÜ, ODTÜ, Yıldız Teknik gibi yerlerde okuyup da kendini geliştirmeye çalışmayan, mimarlık umrunda olmayan çok kişi gördüm.

Valla mimarlık akıllı adam işi değil. Nerede gördün ve bu kadar sevdiğine karar verdin bilmiyorum ama jurisi, paftası, maketi, bir projeye günler verip hocaların yere atması falan çekilecek iş değil. Ayrıca dediğiniz okullarda (Adana falan) hiç okuma daha iyi piyasada onlarca itülü odtülü adam var. Para kazanma meselesi de başlangıçta asgari aşağısı teklif ediyorlar. Gerçekten para kazanmak için müteahhit olman lazım. Onun da okulu yok paran varsa kralı olursun. Benim tavsiyem başka bir mühendislik düşün.

Valla mimarlık akıllı adam işi değil. Nerede gördün ve bu kadar sevdiğine karar verdin bilmiyorum ama jurisi, paftası, maketi, bir projeye günler verip hocaların yere atması falan çekilecek iş değil. Ayrıca dediğiniz okullarda (Adana falan) hiç okuma daha iyi piyasada onlarca itülü odtülü adam var. Para kazanma meselesi de başlangıçta asgari aşağısı teklif ediyorlar. Gerçekten para kazanmak için müteahhit olman lazım. Onun da okulu yok paran varsa kralı olursun. Benim tavsiyem başka bir mühendislik düşün.
Adana'da gayet kaliteli hocalar var, şahsen bir arkadaşım orada okuyor ve hocalarından birisi yurtdışında da çalışan, ders vereceğim diye Adana'ya uçakla gelip dersini verip geri giden birisi. Piyasada da itülü odtülü çok adam var diyorsunuz, vardır doğrudur ancak her şey yine okul değildir. Samsun'da okuyan bir arkadaşım mezun olduğu anda portfolyosuyla birlikte Portekiz'deki bir şirkete başvurdu ve kabul edilip gitti. Hiç iş deneyimi bile yoktu. Sadece Türkiye'yle sınırlı kalmak istiyorsanız siz bilirsiniz, kaldı ki Türkiye'de bile sırf bir okulda okudunuz diye her işi elde edemezsiniz.

Bölümü okurken dediğiniz gibi çok fazla sıkıntıyla karşılaşıyorsunuz doğrudur, bazen insanı feci tüketiyor ama bölüm öyle bir bölüm ve bizim ülkedeki hocalar da pek yardımcı olmuyorlar bu konuda.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı