Rehber Minecraft modlama ve uzaktan modlu Minecraft oynama

556459

Decapat
Arkadaşlar merhaba. Bu rehberimde size nasıl Minecraft modlayacağınızı, ücretsiz bir şekilde modlu Minecraft'ı, arkadaşlarınızla nasıl uzaktan oynayabileceğinizi göstereceğim.

Mod kurmadan önce yapılması gerekenler ve dikkat edilmesi gerekenler;

İlk olarak bir sürüm seçimi yapmalıyız. Benim önerim 1.12.2 sürümü çünkü en çok bu sürüme mod desteği var. Bunun sebebi birazdan kuracağımız Forge API'si, 1.13 MC sürümüyle API sıfırdan yazıldı, hâliyle 1.12.2 sürümünden bir modu, bir üst sürüme güncellemek için mod geliştiricileri modları sıfırdan yazmaları gerekiyor ve bu çok uğraştırıcı. Yine de istediğiniz bir başka sürüm ile oynayabilirsiniz.

Eğer: daha güncel bir MC sürümünü modlayacaksanız dikkat etmeniz gereken bir şey var, Fabric API. Fabric, Forge'un alternatifi. Fabric'e uygun modlar Forge ile çalışmaz. Eğer güncel bir sürümde oynayacaksanız bu ikisi arasında da bir seçim yapmalısınız. Benim önerim yine Forge'dur. Forge kurulumunu göstereceğim.

En iyisi temiz kurulum yapmak. 'Windows Tuşu + R' ile Çalıştır'ı açıyoruz ve '%appdata%' yazıyoruz (Tırnak işaretleri yok, % işareti var). Burada olan '.minecraft' klasörünün içinde önceki dünyalarınızı yedeklemek için 'save' klasörünü başka bir yere kes-yapıştır yapıyoruz. Daha sonra .minecraft'ı komple siliyoruz.

1. adım: Minecraft Launcher'ı açıyoruz, Mojang hesabınızdan çıkış yapmış olacak, tekrar giriş yapın ve seçmiş olduğunuz Minecraft sürümünü indirip, bir kere oyuna giriş yapın. (Not: Bu rehberi orijinal Minecraft sürümü için hazırlıyorum, bildiğim kadarıyla korsana destek yok fakat 4. adım hariç diğer adımları yaparsanız ve en aşağıda verdiğim modu kullanırsanız çalışır.)

2. adım: Minecraft Forge downloads bu linke gidip seçmiş ve indirmiş olduğunuz Minecraft'a uygun olan forge sürümünü bulun. İki seçenek olacak, biri 'Latest', diğeri 'Recommended'. 'Latest' olan kutucuğun içindeki 'Installer' butonuna tıklayın, link kısaltma sitesine atacak, 5 saniye sonra sağ üstteki devam tuşuna basıp 'Forge[MC sürümü]-[Forge sürümü].jar' dosyasını indirin. Merak etmeyin, herhangi bir virüs/zararlı kesinlikle içermez.

3. adım: .jar dosyasına çift tıklayıp açın, 'Install client' seçili olarak gelecektir, sadece 'OK' butonuna basın. Kısa süre içinde inip kendini otomatik bir şekilde .minecraft içine kuracaktır. (Not: Bu tek başına bir program değildir, minecraft için bir eklentidir. Uygulama kaldırma kısmında görünmez.)

4. adım: Minecraft Launcher'dan Installations > New installation yapıyoruz. İstediğiniz ismi verin önemli değil, 'version' kısmına 'forge' yazın, az önce kurmuş olduğunuz Minecraft Forge çıkacaktır, onu seçin. (Örnek: release 1.12.2-forge-14.23.5.2860). Ardından 'GAME DIRECTORY'deki 'BROWSE'a tıklayın. Direkt .minecraft klasörü çıkacaktır, istediğiniz herhangi bir boş klasörü seçebilirsiniz ama benim önerim .minecraft içerisinde .mod 1.12.2 isiminde bir klasör yaratıp, o klasörü seçmeniz. Son olarak 'MORE OPTIONS' butonuna basarak gelişmiş seçenekleri açın. En baştaki '-Xmx2G', MC'nin en fazla kullanabileceği RAM miktarını belirler. Varsayılan limit 2 GB'dır. Burası çok önemli, eğer büyük bir mod/mod paketi ile oynayacaksanız en az 5-6 ('-Xmx6G'), çok büyük, 200-300 modlu bir paket ile oynayacaksanız en az 9-10 GB ('-Xmx10G') limit koymanızı öneririm. Son olarak 'CREATE' diyerek bitiriyoruz.

Not: Eğer Minecraft'ınız orijinal değilse, hâliyle orijinal Minecraft Launcher'iniz de olmayacaktır. Bu yüzden yapabileceğiniz tek şey Forge kurduktan sonra 'mods' klasörünü direkt '.minecraft' içine yaratın.

Minecraft'ı yapılandırmamız bitti şimdi modları yükleme zamanı. Modları/mod paketlerini her zaman https://www.curseforge.com/minecraft/mc-mods sitesinden yükleyin. Kesinlikle zararlı dosya içermez ve yaklaşık 110 bin mod var.

Mod yüklemek ve dikkat edilmesi gerekenler;

Ben örnek olarak 'Decocraft' modunu vereceğim.

1. adım: Modun sayfasına gidiyoruz. 'Files' sekmesinden, Minecraft sürümümüze uygun mod dosyasını bulup indiriyoruz. Daha sonra modun ana sayfasına/açıklama kısımına dönüyoruz. Eğer oyun içerisinde sorun yaşamak istemiyorsak buraları göz ucuyla okumamız gerekiyor. Görselde görebileceğiniz üzere:
Screenshot_1.png
Decocraft modu 'PTRLib' isminde, küçük bir kütüphaneye ihtiyacı var.
Çoğu mod, kütüphane dosyasına ihtiyaç duymaz ama eğer gerekiyorsa kesinlikle kurmalısınız yoksa oyunu açamazsınız.

2. adım: Yine curseforge üzerinden 'PTRLib' kütüphane modunu bulup, MC sürümümüze uygun olanı 'Files' yerinden indiriyoruz.

3. adım: Şimdi elimizde 2 adet .jar dosyası olacak. Minecraft modlamanın en güzel yanı bu. Modlamak çok basit. Yapmamız gereken tek şey .minecraft > .mod 1.12.2 > mods klasörüne gitmek. eğer 'mods' klasörü yoksa, kendiniz bir tane yaratın. İndirdiğimiz .jar dosyalarını bu 'mods' klasörünün içine kesip, yapıştırın.

Decocraft modumuz ve kütüphane modu kuruldu.

Hazır mod paketi kurmak için de 'Curseforge' programına ihtiyacınız olacak ( CurseForge Mods and Addons | Overwolf.com ). Programı kurduktan sonra Curseforge hesabınız ile giriş yapın. İstediğiniz mod paketini tek tuşla kurabilirsiniz çok basit.

Şimdi de modlu MC'yi nasıl uzaktaki arkadaşlarınız ile oynarsınız onu göstereceğim.

İlk olarak işin mantığını anlatayım. Normalde para verip sanal sunucu satın alır ve modlu Minecraft için sunucuyu yapılandırırız. Bu sanal sunucu paketleri genellikle dolar para birimi ile satılıyor ve eğer büyük mod/mod paketleri ile oynayacaksanız, daha fazla RAM veren paketler almak zorunda kalıyorsunuz ve çok pahalı tutuyor.
Bizim yapacağımız sunucu olmadan, bilgisayarı, bilgisayara bağlayacağız.

Dünyayı kuracak kişinin interneti ve işlemcisi çok kötü olmaması gerekiyor. Benim 5 Mbps yükleme hızım var, şu ana kadar hiç sorun yaşamadım.

-Rehberin ilk yarısında yaptığımız işlemleri, oyuna bağlanacak oyuncuların hepsi aynı şekilde yapmalı.-
Eğer internetiniz hızlıysa, Minecraft'ı yapılandırdıktan sonra ve kuracağınız tüm modları kurduktan sonra '.mod 1.12.2' klasörünüzü Google Drive'a yükleyip, arkadaşınıza atabilirsiniz. Arkadaşınızın da yapması gereken tek şey sizinle aynı MC/Forge sürümünü kurup, '.mod 1.12.2' klasörünü '.minecraft' içine atması ve Minecraft Launcher'dan '.mod 1.12.2' klasörünü bağlaması.

MC dünyasını kuracak kişinin yapması gerekenler;
1. adım: VPN.net – Hamachi by LogMeIn sitesinden Hamachi indirip kurun. İsterseniz 'ZeroTier' gibi farklı servisleri de kullanabilirsiniz ama yapması kolay değil.
2. adım: Hamachi'yi kurarken Windows sizden bağlantı izini isteyecek, 2 kutucuk olmalı, ikisini de tikleyip izin verin.
3. adım: Hamachi'yi kurduktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
4. adım: Hamachi hesabı oluşturup, hesabınıza program üzerinden giriş yapın.
5. adım: Hamachi programı üzerinden yeni bir ağ oluşuturun, ağın adı ve şifresi önemli bunların yedeğini alın.
6. adım: Ağı kurduktan sonra, güç tuşunun aktif olduğuna emin olun.

MC dünyanıza katılacak oyuncuların yapması gerekenler;
İlk olarak, dünyayı kuran arkadaşınızla tamamen aynı modların yüklü olduğuna ve aynı MC/Forge sürümlerinin yüklü olduğuna emin olun.
2. adım: VPN.net – Hamachi by LogMeIn sitesinden Hamachi indirip kurun.
3. adım: Hamachi'yi kurarken Windows sizden bağlantı izini isteyecek, 2 kutucuk olmalı, ikisini de tikleyip izin verin.
4. adım: Hamachi'yi kurduktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
5. adım: Hamachi hesabı oluşturup, hesabınıza program üzerinden giriş yapın.
6. adım: Hamachi ağını kuran arkadaşınızdan ağ adı ve şifresini alın ve ağa katılın.

Son bir işlem kaldı. Oyunu kuracak kişi, dünyayı yarattıktan sonra 'ESC' tuşuna basıp LAN'ı aktif etmeli (ESC tuşuna basınca direkt çıkıyor LAN yeri).
LAN'da paylaşınca direkt bağlantı kuramayacaksınız, oyunu kuran kişi Hamachi üzerinden kendi isimine sağ tıklayıp 'Copy IPV4' seçeneğini seçmeli ve kendi IP adresini almalı, bu adresi herhangi bir yere yapıştırıp, oyunu LAN'da paylaşınca sohbet kısmına gelen 'Port' kodunu IP adresinin sonuna eklemeli. Mesela benim IPV4 adresim 123.456.789.123. Bunu Hamachi üzerinden kopyalıyorum ve sonuna ':' işareti koyup LAN portumu yapıştırıyorum. Örnek: 123.456.789.123:25565 . Bu adresi dünyaya bağlanacak oyunculara atıyoruz ve onlar da kopyalayıp, ana menüden > 'Çok oyunculu' > 'Doğrudan Bağlantı' diyip, çıkan kutucuğa yapıştırıp bağlanıyor.

Dikkat edilmesi gereken, önemli noktalar;

1- Hamachi'de ağa katılan herkesin yanında yeşil, yuvarlak bir ikon olmalı, eğer kırmızı ise güç tuşuna basıp bağlantınızı aktif edin.
2- Hamachi'yi kurarken Windows sizden bağlantı izini isteyecek, 2 kutucuk olmalı, ikisini de tikleyip izin verin. Eğer yanlışlıkla vermediyseniz veya oyun içinde bağlantı kurmaya çalıştığınızda hata alıyorsanız, Windows Arama Çubuğu'na 'Windows Defender' yazın, 'Gelişmiş Güvenlik Duvarı' çıkacak, ona girin. Açılan pencerede Gelen-Giden kurallar var, ikisine de sırayla girip Java/Hamachi ile ilgili bütün kuralları aktif edin.
3- Eğer oyununuz orijinal değilse, oyun içinde bağlantı kurmaya çalıştığınızda hata alacaksınız. Bunun sebebi açmış olduğunuz sunucunun varsayılan ayarlarında sadece orijinal Minecraft hesaplarının giriş yapmasına izin veriliyor. Bunu değiştirmek için bir mod kullanacağız.
https://www.curseforge.com/minecraft/mc-mods/lan-server-properties sayfasından modu tüm oyuncular indirip kurmalı. Dünyayı yaratıp, LAN'da paylaşacak kişi paylaşmadan önce 'Online Mode: OFF' seçeneğini seçmeli ve öyle paylaşmalı.
4- Hamachi'nin ücretsiz sürümü, ağa en fazla 5 kişinin bağlanmasına izin veriyor.

Mod kurma ve LAN'dan oynama rehberi bu kadardı eğer her şeyi doğru yaptıysanız bağlantı kurabilmelisiniz. Eğer bir sorun olursa buradan sorun, yardımcı olurum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı