Minecraft Windows 11'de daha iyi FPS veriyor

@Emir M. oyunu bozmuşlar ya 1.16.5'ten sonra. Çok fazla sıkıntısı var yeni Chunk'a giderken.

Java'yı oldum olası böylebilirim ben. Bedrock çıkana kadar idare ediyorduk da şimdi Bedrock varken performans olarak Java'nın yüzüne bakılmaz.

Merhaba, aylar önce Windows 10 ile Minecraft oynarken GPU kullanımın dengesiz olduğunu görmüştüm. Ne kadar güçlü bir ekran kartınız dahi olsa %30 %40 civarı kullanıyordu.

Bu da doğal olarak FPS problemi yapabiliyordu. Ek olarak 1.65.5 sonrası çıkan tüm sürümler saçma bir şekilde düşük FPS veriyordu. Çünkü Minecraft 1.17 ile birlikte JDK'ya geçmişti. Bu da doğal olarak bayağı bir performans düşmesine neden olmuştu.

Bunun üzerine aylar sonra Windows 11 ile Minecraft 1.20. 1 sürümüne girdim. Gördüğüm kadarıyla Microsoft Minecraft'ı Windows 11 için özel olarak optimize etmiş. Ekran kartı kullanımı sürekli %99 seviyelerinde, oyun içinde düşük grafik gerektiren yer dahi olsa hep böyle. Bunun nedeni sanırım FPS'i yüksek tutmak. Çünkü JDK kendi tabanı içinde sistem gereksinimi yüksek bir mimari.

FPS daha akıcı ve güzel oldu Windows 11 ile. Ek olarak belirtmekte fayda var, ekran kartınız çok ısınıyorsa size sıkıntı yapabilir. Ben OptiFine ile oynuyorum.
Sistem özelliklerim;
  • i5-9400F
  • GTX 1650 Super
  • 16 GB DDR4 RAM

Eki Görüntüle 1890368

Eki Görüntüle 1890367

Hocam oyun hep güncellene güncellene çok daha kasmaya ve çok daha çıldırtmaya başladı düşük sistemleri. Modlarla rahatlıkla düzeltilebilir fakat tek çözüm onun dışında chunk azaltmak. Bedrock'ta son chunk dahi açabilirken Java'da 1660 Ti ile 16 chunktan sonra kasmaya başlıyor.

Hocam oyun hep güncellene güncellene çok daha kasmaya ve çok daha çıldırtmaya başladı düşük sistemleri. Modlarla rahatlıkla düzeltilebilir fakat tek çözüm onun dışında chunk azaltmak. Bedrock'ta son chunk dahi açabilirken Java'da 1660 Ti ile 16 chunktan sonra kasmaya başlıyor.

Bu dediğin sorun oyundan değil de işletim sistemi ile alakalı sanırsam. 1050M ve i5-8300H laptopumda 64 chunk değerinde rahatça oynayabiliyorum. 1.20.1 sürümünde.

Java eklemeniz gerekiyor. Aslında bunu Windows kendisi yapabilir. Zula adlı oyuna harici GPU için NVIDIA ile iletişime geçin diye 2021 gibi bir öneri yazmıştım. O öneriyi 2023 gibi dikkate alıp yeni bir güncelleme sunmuşlar. Oyunun başlatıcısı açılınca otomatik olarak Windows grafik ayarlarında, oyunun exe dosyasını yüksek performansa göre ayarlıyorlar. @403976

Minecraft'ı çalıştırın ve Görev Yöneticisi'nden JDK dosya konumuna gidin.

Eki Görüntüle 1890581

Klasör adres çubuğundan "adresi metin olarak kopyala" deyin.

Eki Görüntüle 1890582

Arama kutusuna "grafik ayarları" yazın.

Eki Görüntüle 1890584

Göz at seçeneğine tıklayın.

Eki Görüntüle 1890590

Açılan klasör penceresinin adres çubuğuna kopyaladığınız adresi yapıştırın ve entera basarak konuma gidin.

Eki Görüntüle 1890589

Sonrasında javaw.exe dosyasını bulun ve ekleyin. Oyuna javaw.exe dosyası ile çalışıyor.

Eki Görüntüle 1890588

Eklenen uygulamaya tıklayarak seçenekler kısmından "yüksek performans(Nvidia/AMD)'' seçin ve kaydedin.

Eki Görüntüle 1890587

1691226097771.png

Zaten o şekilde ama :D. Eski bir laptop kullandığım için normal bir sorun. HDMI bağlayıp monitörden görüntü aldığımda NVIDIA erkan kartına geçmiş oluyorum, fakat ona rağmen kullanım değerleri düşük oluyor.

Son düzenleme:
Merhaba, aylar önce Windows 10 ile Minecraft oynarken GPU kullanımın dengesiz olduğunu görmüştüm. Ne kadar güçlü bir ekran kartınız dahi olsa %30 %40 civarı kullanıyordu.

Bu da doğal olarak FPS problemi yapabiliyordu. Ek olarak 1.65.5 sonrası çıkan tüm sürümler saçma bir şekilde düşük FPS veriyordu. Çünkü Minecraft 1.17 ile birlikte JDK'ya geçmişti. Bu da doğal olarak bayağı bir performans düşmesine neden olmuştu.

Bunun üzerine aylar sonra Windows 11 ile Minecraft 1.20. 1 sürümüne girdim. Gördüğüm kadarıyla Microsoft Minecraft'ı Windows 11 için özel olarak optimize etmiş. Ekran kartı kullanımı sürekli %99 seviyelerinde, oyun içinde düşük grafik gerektiren yer dahi olsa hep böyle. Bunun nedeni sanırım FPS'i yüksek tutmak. Çünkü JDK kendi tabanı içinde sistem gereksinimi yüksek bir mimari.

FPS daha akıcı ve güzel oldu Windows 11 ile. Ek olarak belirtmekte fayda var, ekran kartınız çok ısınıyorsa size sıkıntı yapabilir. Ben OptiFine ile oynuyorum.
Sistem özelliklerim;
  • i5-9400F
  • GTX 1650 Super
  • 16 GB DDR4 RAM

Eki Görüntüle 1890368

Eki Görüntüle 1890367

Kesinlikle katılıyorum, Windows 11 oyunlar konusunda kesinlikle kendini aştı.

Sorunun Windows sürümü ile alakalı olduğundan emin misin? Çünkü galiba 1.20 güncellemesinde ışıklandırma sistemini falan bayağı optimize etmişlerdi ve performans fark edilebilir seviyede artmıştı (bende en azından) Emin olmak için 1.18 veya 1.19 sürümünde test eder misin?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
bu videoda adam açıklıyor

Sorunun Windows sürümü ile alakalı olduğundan emin misin? Çünkü galiba 1.20 güncellemesinde ışıklandırma sistemini falan bayağı optimize etmişlerdi ve performans fark edilebilir seviyede artmıştı (bende en azından) emin olmak için 1.18 veya 1.19 sürümünde test eder misin?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
bu videoda adam açıklıyor.

FPS düşük olsa ben yine buna okeyim ama sorun bu değil. Oyun dünya oluştururken aşırı, bakın aşırı derecede CPU gücü kullaniyor ve CPU kullanımının artmasiyla hem oyun siz ilerlediginizde takılıyor hem de darboğaz oluyor. Bedrock'ta bunların hiçbiri olmazken Java'da bu sorunlar var ve senelerdir ben bunu yaşıyorum. OptiFine falan da kurtarmıyor.

Windows 11'de de test ettim bugün, fark yok. İşlemci kullanımı biraz daha düştü %60'ı geçtiğini görmedim ama hala dünyayı oluştururken çok fazla drop giriyor oyuna ve ekran kartı kullanımı %80-%90'dı hep 10'a kıyasla, hiç 99 görmedi. İşletim sistemi fark etmiyor kısaca.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı