Rehber MineOS ile Minecraft sunucu kurma rehberi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hepinize selam, rehberime hoş geldiniz. Bu rehberde Virtualbox 6.1.12 sürümünde, MineOS kullanarak nasıl Minecraft sunucusu açabileceğinizi anlatacağım. Hazırsanız başlayalım

İndirmeniz gerekenler:
Kurulum Aşaması

VBox'u kurduktan sonra açıyoruz ve gelen ekranda 'Yeni' diyoruz.



Ardından gelen ekranda ise Adı, Makine Klasörünü ve Bellek boyutunu kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Vanilla bir sunucu için 1024-2048MB vermenizi tavsiye ediyorum. Zaten yetmemeye başlarsa sonrasında arttırabilirsiniz. Türü Linux, Sürümü de Other Linux (64-Bit) olarak seçiyoruz. Sabit disk kısmında ise Şimdi sanal bir sabit disk oluştur'u seçili bırakıyoruz ve oluştur diyoruz.
Not: 64-Bit sürümleri göremiyorsanız bunun sebebi BIOS ayarlarınızda sanallaştırmanın kapalı olmasıdır. BIOS'da ayarı açtıktan sonra aynı ekrana geldiğinizde 64-Bit'leri görebileceksiniz.



Dosya yerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz, ben her şey tek bir yerde olsun istediğim için Makine Klasörü'nün içini seçtim. Dosya boyutu ise 8 GB'i ideal olarak gözlemledim, sildiğim sunucu 3.40GB civarındaydı çünkü. Ardından tekrar oluştur diyoruz.



Ardından makinemizi seçip Ayarlar'a tıklıyoruz.



Sistem kısmına gelip İşlemci'ye tıklıyoruz. Sisteminize göre ayarlamanızda fayda var. Ben genel olarak 2 işlemci veriyorum, 1 verirseniz de Vanilla için yeterli olmalı.



Sonrasında Ağ kısmına giriyoruz ve NAT'ı, Köprü Bağdaştırıcısı olarak değiştirip Tamam diyoruz.



Sonrasında Başlat diyoruz. Karşımıza böyle bir ekran gelecek:



Buraya tıklıyoruz.



Ve ardından gelen ekranda Ekle diyoruz.



İndirdiğimiz MineOS.ISO'yu seçiyoruz.



Sonrasında eklediğimiz MineOS'u seçiyoruz.



Ve başlat diyoruz.



Gelen ekranda Install to hard disk'i seçiyoruz.



Guided - use entire disk and set up LVM'i seçip <Ok> diyoruz.



Gelen ekranda <Yes>'i seçiyoruz.



Burayı olduğu gibi bırakıyoruz ve <Ok> diyoruz.



Gelen soruda <Yes>'i seçiyoruz.



Kod:
Görünüşe göre bu yeni kurulum bilgisayardaki tek işletim sistemi. Eğer öyleyse, GRUB boot loader'ı ilk sabit diskinizdeki MBR'a yüklemek güvenli.

Uyarı: Eğer yükleyici başka bir işletim sistemi tespit etmede hata verirse, MBR'ı düzenlemek, işletim sistemini ön yüklenemenez hale getirebilir. GRUB manuel olarak boot için sonrasında ayarlanabilir.

Bu uyarı her ne kadar korkunç gibi görünse de buradaki "bilgisayar"'dan kastı sanal makine diye biliyorum. VBox uzmanı değilim fakat <Yes>'i seçmeme rağmen bir problem yaratmadı. Yani dediğim gibi, eğer VBox'da birden fazla makineniz varsa zaten benden yüksek ihtimalle daha tecrübelisinizdir. Haliyle <No>'yu da seçebilirsiniz.
Bu rehberde tek makinem MineOS olduğu için ben <Yes>'i seçiyorum.



Kurulum tamamlandı, burada <Yes>'i seçiyoruz ve makine reboot atıyor.



Yeniden başladı ve karşımıza bu ekran geldi. Bu ekranda bizlerden makinedeki root hesabı için bir şifre istiyor. İstenilen gereksinimler doğrultusunda şifremizi girelim. Hatırlatmada fayda var, klavye bu esnada İngilizce'dir. Şifreyi girdikten sonra doğrulama için bir kere daha girmeniz gerekecektir.



Şimdi ise Web arayüz veya panelimiz olan "MC" isimli hesabımız için bir şifre giriyoruz. Aynı şekilde yine gereksinimler doğrultusunda girmeyi ve klavyenin İngilizce olduğunu unutmayın. Girdikten sonra onaylamanız için bir kere daha girmenizi isteyecek.



<Skip> diyerek geçiyorum. Bu ekranı geçtikten sonra sistem bildirimleri ve kritik sistem açıkları için dilerseniz e-mail adresinizi girebileceğiniz bir ekran gelecek. Ben orayı da <Skip> diyerek geçiyorum, dilerseniz yapılandırmayı yapabilirsiniz.



Burada güvenlik güncellemeleri karşımıza geliyor, <Install>'ı seçelim. Bu işlem birkaç dakikanızı alabilir, bu esnada Ağ'a bağlı kalmalısınız.



Burada <Advanced Menu>'ye tıklıyoruz ve ardından Networking'e giriyoruz.



Gelen ekranda StaticIP'yi seçiyoruz.



Buradan ben 7'yi, 21 olarak değiştirdim. Bu IP ile sonrasında port açacağız. <Apply> dedikten sonra çıkıyoruz, burada işimiz bitti.



<Advanced Menu>'ye girip Quit'i seçerseniz ve gelen ekranda <Yes>'i seçerseniz root@şifre yolu ile giriş yapabilirsiniz. Ardından kullanımları görebilirsiniz.



Burada işimiz bitti. Şimdi ayarladığımız IP ile giriş yapalım. Benimkisi 192.168.1.21'di. Bunun için tarayıcıda adres çubuğuna https://192.168.1.21:8443 yazıp enterlıyorum. Karşınıza şöyle bir uyarı gelecektir. Proceed to 192.168.1.xx (unsafe) yani 192.168.1.xx'e ilerle (güvenli değil)'i seçiyoruz.



Username kısmına mc yazıyoruz. Şifre olarak da kurulumda yazdığınız şifreyi. Hatırlatma olarak, kurulum ekranında klavye İngilizce, burada Türkçe.



Giriş yaptıktan sonra karşımıza böyle bir ekran gelecektir.



Ardından sol panelden Create New Server diyoruz. Server Name, difficulty ve Gamemode'u seçmeniz yeterlidir. Port ve IP'yi kendisi ayarlamakta. Max-players'ı da isterseniz arttırabilir isterseniz de azaltabilirsiniz. Bunları ayarladıktan sonra altta Create New Server butonuna tıklıyoruz.



Ardından Profiles'a geliyoruz ve Vanilla kurulum yapmak için Mojang'ı seçiyoruz. FTB ve diğerleri için WebUI Update'i yapmanız lazım. WebUI Update'i gerçekten çok kolay. Tek yapmanız gereken kodları makinenize yazmak. WebUI Update'i yapmak için: Updating the Webui - MineOS Wiki

Kurmak istediğiniz sürüm için sağdaki Download butonuna basın.



İndirme işlemi bittikten sonra Server Status'a girip gösterdiğim gibi ayarlamaları yapıyoruz. 2048MB yerine 1024 de verebilirsiniz. Ardından Start diyoruz.



Start işleminden sonra sunucumuz 1-2 saniyeliğine açılıp sonra kapanacak ve ekrana böyle bir uyarı gelecektir. Bu uyarıda EULA'yı kabul edip tekrar Start diyoruz.
Bu işlemden sonra sunucumuz aktif hale gelecektir. Sunucu ayarlarınız için Server Properties sekmesine girebilirsiniz. Sunucu ayarlarını değiştirmeden önce kapatıp, değiştirdikten sonra tekrar açmalısınız.



Son aşama! Port açmamız lazım. Modem arayüzünde Port Yönlendirmeye girelim. Ben Superonline kullanıyorum, bu şekilde port açabilirsiniz:



Burada LAN yönetici kısmına, makinemizde StaticIP kısmında girdiğimiz değeri yazıyoruz. Uygula dedikten sonra port açılmış mı diye kontrol etmek için bu siteyi kullanabilirsiniz: Open Port Check Tool - Test Port Forwarding on Your Router
Portu test etmek için IP adresinizi kullanın ve port kısmına 25565'i girin.


Son!
Arkadaşlarınızı davet etmek için IP adresinizi verebilirsiniz. Örnek: 123.45.678.910:25565





WebUI'den OP'lik vermek için Logging kısmında logs/latest.log'a tıklayın:



Elimden geldiğince detaylı anlatmaya çalıştım. Okuyup, vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…