Mining giderleri ve yapımı

Yani şirket açanlar enayi o zaman? BtcTurk neden şirket açmış? İnşallah geriye dönük vergi yasası çıkmaz kimsenin başının ağrımasını istemem. Siz bildiğinizi okuyun o halde.

BtcTurk kripto para kazmıyor ya da al satı yapmıyor ki, hizmet veren bir internet sitesi. Bir çeşit borsa. Elbette vergilendirilecek yasalara uygun şekilde. Diğeri ise kripto para, tamamen farklı bir kategori öyle bir şey anayasada yok. BtcTurk'ün kripto paralarla uğraşıyor olması onun borsa olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Tıpkı elektrikli bisikletlerin ilk çıktığında motora sahip olmadıkları için kırmızı ışıkta geçebilmeleri gibi bir durum. Çünkü trafikteki yasalar motorlu taşıtlar için geçerliydi. Geriye dönük vergilendirmeler en fazla 5 yıl geriye dönük olur. Yani evet seneye bir anda 5 yıl geriye dönük kriptoları ödeyeceksiniz diye bir şey gelebilir. Bunun garantisini kimse veremez. Ama şu an yapsam bir şey olur mu diye soruyor, ve cevap belli. Şu an için bir vergilendirme yok.

Az önce ben de çok merak ettim ve bununla ilgili araştırma yaptım, kripto para alım satım veya kazımında zaten kazanç çok uçuk miktarlara ulaşmıyorsa tespit edilemiyor. Uçuk miktarlara ulaşırsa soruşturma geçirirsin, sonuçta uyuşturucu satıyor bile olabilirsin devlet durduk yere gelen fazla parayı sorgular. Bu durumda da yaptığın kripto para işlerini kanıtladığın takdirde işine aynen devam edersin. Yani serbest. Şirket açmana falan gerek olduğunu sanmıyorum, internette bununla ilgili tek bir gereklilik bile bulamadım. Türkiye anayasası hala kripto paraları tanımıyor. YouTube Twitch işi ise farklı evet orada vergilendirme var ödemek zorunlu. İlerki dönemlerde bu değişebilir ama şu an durum bu.
Sürekliliği olan bir gelir tespit edilirse kesinlikle kaynağını sorucaklarını düşünüyorum. Senin bir gelirin var ve sonuçta ülkemizde gelir vergisi var. Siz kripto para ile de internetden gelir sağlasanız sonuçta bir gelir sağlamış oluyorsunuz. O yüzden bir şekilde o vergiyi vermek en iyisi olur. Daha sonradan tespit edilmesi veya çıkan bir kanun yüzünden ağır vergi borçları ortaya çıkabilir.

Sürekliliği olan bir gelir tespit edilirse kesinlikle kaynağını soracaklarını düşünüyorum. Senin bir gelirin var ve sonuçta ülkemizde gelir vergisi var. Siz kripto para ile de internetden gelir sağlasanız sonuçta bir gelir sağlamış oluyorsunuz. O yüzden bir şekilde o vergiyi vermek en iyisi olur. Daha sonradan tespit edilmesi veya çıkan bir kanun yüzünden ağır vergi borçları ortaya çıkabilir.

Evet bu noktada haklısınız böyle bir şey olabilir. Yine de hala anayasada bununla ilgili hiçbir bilgi olmaması ve belirsizlik bizim değil devletin hatası. Bunun bedelini umarım kripto kazanlara ağır ödetmezler. Ayrıca bankalardan her saniye yüzbinlerce havale ve EFT gerçekleşiyordur eminim, bunların hepsi gözetim altında değil alınamaz da zaten. Sadece +5 10k TL üzeri düzenli para akışları eleğe takılıyor ve sorgulanıyor muhtemelen. Dandik ekran kartıyla ayda 300 lira kazan kişinin yakalanma ihtimali gerçekten yok. Herhangi bir EFT işte.

Hocam siz borsa mısınız?
Yani şirket konusunda kesin bir şey demiyorum zaten ama vergi mükellefi olmak için şirketsiz olur mu bilmem. Nasıl vergi mükellefi olunur ki başka? İleride devletin yaptığı politikalarla kesin netleşecektir ama dediğim gibi ortada düzenli bir gelir varsa bunun vergilendirilmesi gerekir bu zaten yasalarda böyledir.

Yani şirket konusunda kesin bir şey demiyorum zaten ama vergi mükellefi olmak için şirketsiz olur mu bilmem. Nasıl vergi mükellefi olunur ki başka? İleride devletin yaptığı politikalarla kesin netleşecektir ama dediğim gibi ortada bir gelir varsa bunun vergilendirilmesi gerekir bu zaten yasalarda böyledir.

Evet, bunca tartışmaya rağmen sonuç ne çıkarsa çıksın böyle bir gerçek var. Türkiye içinde yaşıyorsak hayatta kalmak için kazanılan paranın her bir kuruşu vergilendirilecek bir şekilde. Vergilendirilmiyorsa yasa açığı da olsa acısı çıkabilir ileride.

4 GB VRAM ile ETH kazamazsınız, şu an en kârlı para birimi ETH olduğundan bulaşmamak daha iyi olur bence.
Yok ETH kazmayacağım. Zcash kazacağım.

4. soruyu sormadım varsayın :D

Yapsanız bile GTX 1650S ile değmeyecektir diye düşünüyorum, boşa sisteminizin ömrünü kısaltmayın derim.
O kadar etkisi oluyor mu da? Zaten 7/24 çalıştırarak yapmayacağım.

4G VRAM ile mining yapılır ne kazacagina bağlı Ethereum kazamazsaniz 4 GB'lık kart ile ama 4 GB VRAM ile kazilabilecek maden bulursunuz kazarsiniz ne kazanırsiniz bilemem.

Yok ETH kazmayacağım. Zcash kazacağım.

4. soruyu sormadım varsayın :D

O kadar etkisi oluyor mu da? Zaten 7/24 çalıştırarak yapmayacağım.
4 GB VRAM'li bir kartla yapmaya değmez zaten hocam, ayrıca 7/24 çalıştırmayacaksanız da bir anlamı yok. Ve evet büyük ölçüde ömrünü etkiliyor GPU'nun.

Evet bu noktada haklısınız böyle bir şey olabilir. Yine de hala anayasada bununla ilgili hiçbir bilgi olmaması ve belirsizlik bizim değil devletin hatası. Bunun bedelini umarım kripto kazanlara ağır ödetmezler. Ayrıca bankalardan her saniye yüzbinlerce havale ve EFT gerçekleşiyordur eminim, bunların hepsi gözetim altında değil alınamaz da zaten. Sadece +5 10k TL üzeri düzenli para akışları eleğe takılıyor ve sorgulanıyor muhtemelen. Dandik ekran kartıyla ayda 300 lira kazan kişinin yakalanma ihtimali gerçekten yok. Herhangi bir EFT işte.
Bende dediğinize katılıyorum kolay kolay farkedilmez o miktarlar. Ama ek gelir denebilecek miktarlar bence 5-6 ay sonunda farkedilir. Devletin kesinlikle internet kazançları hakkında bir düzenleme yapması gerekiyor. Bende vergi işlerini çok iyi bilmiyorum ama sadece kişi olarak vergi ödeyemiyoruz sanırım. Şirket açarsak da bu sefer aldığımız ödemenin faturasını kesmeniz gerekiyor. Burda faturayı nasıl keseriz orası bir muamma hepsi yurt dışı firmaları sonuçta. Birde gereksiz yere bir muhasebeci tutmamız gerekir tabi.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı