Mining kurmak caiz mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
ETH madenciliğinin ne olduğunu forumdaki detaylı rehberlerden öğrendim. İslam'i ilimleri senelerdir tahsil ediyorum. Öncelikle şunu söylemek isterimki, nasılki birisi RAM tavsiyesi istediğinde bilgisi ya da fikri olmayanın konuşmaması gerektiği gibi, bu konuda da konu sahibinin sorusuna ciddiyetle yaklaşmayanlar lütfen yazmasın.

İslam hukukunda asıl olan bir şeyin caiz olmasıdır. Daha sonra o şeyde haramlık gerektirecek bir vasıf olup olmamasına bakılır.

Aslı itibarıyla madencilik(ETH. İçin okumuştum yanlışsam düzeltin.) Cihazımızı blockchain işlemine kiralamak gibi oluyor. Yani cihazımızı şifreleme yapması için farklı aracılar üzerinden, kazma gücüne göre belirlenen fiyat karşılığında kiralıyoruz. Bu itibarla baktığımızda bir sıkıntı yok.

İşin bir de şu boyutu var. Bu işlem karşılığında ödememizi kripto para olarak alıyoruz. Kripto para kullanımının caiz olması konusundaki görüş ayrılıklarına göre bu cihetten olan bakış açısı da değişiklik gösterecektir.

Şu da unutulmamalıdır ki, bu meselelerde konuşmak teknik bilgiye ve araştırmaya ihtiyaç duyar. Bu işin madencilik ve fıkhi taraflarını bilmeden "bence" şeklinde geliştirilen tezler bir fayda sağlamamaktadır.

Ayrıca madenciliğin fıkhi hükmü de kimseye kimseyi yargılama hakkı doğurmaz. Bu işin fıkhi boyutuna önem veren kişileri ilgilendirir.

Kripto paraların elle tutulur bir şey olup olmamasının bu konuda bir önemi yok. Bazılarının düşündüğünün aksine İslam'i oturumlarda bu tartışılmıyor. İnsanların örf olarak mal kabul ettikleri şeyler mal olarak addediliyor. O yüzden bu konuda tartışmaya gerek yok.

Çok şey söyleyip hiçbir şey söylememişsiniz. Bu İslam'i İlimlerin bilgilerinin aktarılmasındaki genel bir kural mı?
 
Çok şey söyleyip hiçbir şey söylememişsiniz. Bu İslam'i İlimlerin bilgilerinin aktarılmasındaki genel bir kural mı?
İlk cümleniz çok doğru. Neden bu konu hakkında birşeyler söyleyemediğimin de cevabı var o konuda. Zira konu hakkında yeterli araştırma bilgisine sahip değilim. Orada da konunun hangi yönlerden ele alınması gerektiğine dair bir yazı var. Genel bir kural falan değil yani, benim cahilliğim. Sorulan sorunun cevabı bende olmayabilir ancak hangi yollardan ulaşılabileceğini bilebilirim.
 
Gördüğüm kadarıyla ilk sataşan sensin. O kadar insanın içinden benim yorumumu hedef alıp da müslümanlık taslayan da sensin.
 
İlk cümleniz çok doğru. Neden bu konu hakkında bir şeyler söyleyemediğimin de cevabı var o konuda. Zira konu hakkında yeterli araştırma bilgisine sahip değilim. Orada da konunun hangi yönlerden ele alınması gerektiğine dair bir yazı var. Genel bir kural falan değil yani, benim cahilliğim. Sorulan sorunun cevabı bende olmayabilir ancak hangi yollardan ulaşılabileceğini bilebilirim.

Hocam bir kaynak falan belirtin de okuyup aydınlanalım. Kriptodan gitmeyelim öbür tarafta. Bu arada kusura bakma ama İslam hakkında bilgi sahibi kimselere 1 soru sorduğum zaman bana senin gibi biraz derin cümleler kuruyorlar ve 10 soru ile konudan ayrılıyorum. Bence bu sorunu düzeltmeniz lazım.
 
Sadece günümüz modern dünyasında, İslam fıkıhının ne kadar absürt durduğunun altını çizmek istedim.

Absürt durduğu yok, işinize geldiği yerden baktığınız için elmalar ile armutları aynı sepete doldurma derdindesiniz.

"Riba" hükmünün kapsamını faiz ile sınırlandırırsanız, ekonomik pek çok konu hakkında cevapsız ya da tutarsız çıkarımlara ulaşırsıniz. Lakin "riba" "alışverişten doğan karşılıksız fazlalık" anlamı üzerinden değerlendirildiğinde, bunun içine kripto menkullerin de girmesi muhtemel olur.

Diğer taraftan konu sahibinin işaret ettiği; üretimi, israf üzerinden işleyen bir olgunun caizliğinin şüpheli olması doğaldır.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı