Mining yapılmış ekran kartında performans kaybı olur mu?

Mining yapılan cihazlarda problem oluşması sebebi soğutmanın yeterli yapılamaması. Düzgün bir soğutma sistemiyle desteklenen mining yapılmış kartlar çok az performans kaybı ile kullanılabilir. Önemli olan yüksek sıcaklıkta uzun süre çalışmamış olması.

Normal şartlar altında bir kartın kötü sıcaklık şartlarında çalışması ömrünü kısaltmaz. Çünkü kartların içinde kendisini koruyan davranış parametreleri vardır; bunlara göre kart ısınınca hızını düşürür, fanları anlık hızlandırır, sisteme durumu bildirir vs. En kötü şartlar altında da, bir kart zarar göreceğini düşünürse elektriğini keser ve kendini korumaya alır.

Bir kartın mining için kullanılması sorun değil. Sorun; mining yapan kimselerin bu yukarıda saydığım - ve sayamadığım - daha bir sürü koruyucu davranışı devre dışı bırakan özel BIOS yazılımları yüklemiş ve kartları 7/24/365, yani hiç durmadan kendilerini koruyamaz bir halde çalışmaya mahkum etmeleri.

En basitinden bu mining işlerinde elektrik faturası da hesaba katılıyordu. Diyelim ki bir "mining'çi" dedi ki "bu kartlar normalde 75 derecede kalmayı hedefliyor, ben bunu 85 dereceye çıkarayım, az soğusun, soğumak için az elektrik harcamış olur. Zaten kartlar 6 ay içinde kendini amorti edecek, ben de 1 sene içinde satarım". Ayarları buna göre yaptı. Üstelik tam performans çalışsın diye içindeki yavaşlama ayarlarını da devre dışı bıraktı. Sonuçta kart, hiç tasarlanmadığı koşullarda aylarca çalıştı. Hem de belki kendisi gibi 20-30 kartla yanyana, aynı sıcak odada.

1-2 sene mining yaptıktan sonra da kartın orijinal BIOS yazılımını içine yükleyip, "mining yaptık ama temiz yaptık, bakın" diyip satışa sundular. Geçen süre içinde karta voltaj sağlayan güç devresi ne kadar ısınıp ısınıp soğudu, fanlar ne kadar yıprandı, kart üzerinde mikroskopik çatlaklar oluştu mu görmek mümkün değil.

Kısacası mining yapılmış kart alınmaz. Mining yapan, kartın parasını çıkarmıştır zaten bu yüzden girdi o işe. İşi bittiyse de atsın çöpe kartı.

X ay, ibre sonda giden araba gibi düşün. Eğer bütçen el veriyorsa mining yapılmamış al. El vermiyorsa mining yapılmışları al. Çoğu zaten bir heves girdi 2-3 aya komple sistemlerini sattılar.
Doğrudur efendi, miningden para kazanmak istiyorsan uzun döneme yayman lazım yıllar sürmesi lazım. Alıyorlar bir hevesle e tabi haliyle kısa sürede kazınmadığını anlayınca elden çıkarmak istiyorlar. Bir iki yıllık ekran kartını almak problem olmaz benim fikrim bu.

Yorumları okumadım ama herkes atıp tutmuştur. Mining kart alıp kullanan biri olarak tecrubemi aktarayım son kararı sen ver.
5 tane 1060 4 tane de 1080Ti mining kart satın alıp kullandım.
Hiçbirinde performans kaybı yok, bunlar ekran kartı araba motoru değil performansı düşsün.
Performans düşüşü ancak bozulan fan'dan ya da macun ve termal pad'in kurulmasıyla olur yıllar içerisinde fan bozulursa ya da arızalanırsa, macun ve padler kurusa soğutmadan kaynaklı boost frekansta uzun süre kalamayacakları için performans düşüşü görülür aksi takdirde bi düşüş olmaz. Bunlar sadece mining değil normal kartlarda da olan normal bir şey.
1080Ti'ler 6-8 aylık mining ürünlerdi. İçlerinden bir tanesi PUBG' de crash hatası verdi diğer üçünde bir sıkıntı olmadı Valley, Heaven ve Furmark testlerine sokmuştum aldığımda ve hepsi geçmişti.
Crash vereni ise sürücü güncelleyerek çözdük bir daha sorun vermedi.
1060'lara gelince onlarda 3-4 aylıktı hiçbirinde sıkıntı yaşamadık sonra sattık. Sattığımız adamlar hala kullanıyor.
Bu kartları biz aldığımızdan beri 2 yıl geçmiştir artı kendileri de miningde kullanıldı, taş gibiler hala kullanıyoruz ve şunu da belirteyim sadece mining değil sıfır birçok 1080Ti' ye sahibiz ve mining'den aldığımız kartlar Vatan bilgisayar'dan aldıklarımızdan daha düşük sıcaklık Değerlerinde çalışıyorlar.
Burada alırken önemli etken satıcı ve kartlar ne şartlarda nasıl kullanıldığıdır.
Normal bir ev kullanıcısı da çatır çatır oyun oynuyor kartı kullanıyor mining'de de bunlar teknolojik alet, insan gibi değil. İnsan 100 metre koşar tıkanır bu aletler yıllarca çalışması için tasarlanıyor ve teknolojik ürünler.
Araba motoru gibi düşünmek de yanlış bu örnek çok verilir alakası yok kartlar kullanıldıkça güç kaybetmez o olay SSD' de var ekran kartında yok.
Alırken dikkat etmen gereken satıcıyı tartmak bunu da ticaretle uğraşan insan sarrafı olan, tecrubesi olanlar yapabilir.
Diğeride birsürü yazılım, program var sokun testlerine sonuçlarına göre alın.
Sok Valley, Heaven, CPUZ testlerine, testleri geçiyorsa alabilirsiniz.
Elbette parası olan sıfır alsın ama herkesin bütçesi yok ve miningler çok uygun fiyat ve fırsat bu fırsatı iyi değerlendirebilirseniz testleri yapabilip sonuçları değerlendirecek bilginiz varsa mining kart alınır.
Ayrıca alırken modlu olmamasına orjinal BİOS'unun yüklü olduğuna da emin olun bu bakımdan RX serisi kesinlikle önermem alacaksanız Nvidia kart alın ve şunu da yazmayı unuttum MAX. 7-8 aylık kart alın daha fazla kullanılmış kartlarda macun ve termal pad'ler kuruyor. Taş çatlasın 1 yıllık alın ve kartın çok tozlu olmamasına dikkat edin kullanıldığı ortam ve ne kadar toz aldığı da önemli umarım faydalı olmuştur.

Son düzenleme:
Yavrum suratında tüy bitmemiş, yaşın kadar adam görmemişsin burda insan sarrafısın. Bırak herkes atıp tutsun, sen hep böyle tecrübeli ol emi?
Al işte... İnsanların yaşının, tipinin bu konuyla ne alakası var? Ayrıca doğru söylüyor. Araba mekaniktir, ekran kartı ise elektronik. Ekran kartının içinde mekanik tek bir parça var, o da fanı. Yani ekran kartı doğru sıcaklıkta mining yapılırsa performansına hiçbir şey olmaz. En fazla fan devri düşer, onu da değiştirirsin. Ki o bile çok düşük ihtimal. Ayrıca @Furkan Aksungur detaylıca anlatmış zaten ama senin ona karşı verecek bir cevabın olmadığı için anca boş boş dalga geçer tavırla konuşabilmişsin. Çünkü hiçbir şey bilmiyorsun.

Al işte. İnsanların yaşının, tipinin bu konuyla ne alakası var? Ayrıca doğru söylüyor. Araba mekaniktir, ekran kartı ise elektronik. Ekran kartının içinde mekanik tek bir parça var, o da fanı. Yani ekran kartı doğru sıcaklıkta mining yapılırsa performansına hiçbir şey olmaz. En fazla fan devri düşer, onu da değiştirirsin. Ki o bile çok düşük ihtimal. Ayrıca @furkan aksungur detaylıca anlatmış zaten ama senin ona karşı verecek bir cevabın olmadığı için anca boş boş dalga geçer tavırla konuşabilmişsin. Çünkü hiçbir şey bilmiyorsun.
Bak şimdi sana şöyle anlatayım. Sen dedenden, babandan daha tecrübeli, görmüş geçirmiş olduğunu düşünüyor musun? Düşünüyorsan, kalk bir konuş bakayım. Burada ben insan sarrafıyım diye. Verecekleri cevabı merakla bekliyorum. Konuya ilk cevap verenlerden biri benim. Yani çocukla ters düşen bir bilgi olmamış. Araba örneği konusuna da geleyim. Denildiği gibi elektronik aletler yıllarca çalışsın diye tasarlanıyor. Arabalar da 2 gün çalışsın da bozulsun diye tasarlanmıyor. Kalk dene bakayım. Aracını çalıştır, 6 ay devrin sonunda sür. Araca nasıl bakım gerekecekse, sıkıntı çıkaracak ise elektronik aletlere de gerecek. Bunlar yıllarca üstünde tepin, zorla diye tasarlanmıyor. Zaten öyle olsa idi garantileri 3-5 sene olmazdı. Keşke bir şey bilmiyorsun demeden önce de sorsaydın kimsin, nesin, ne iş yapıyorsun diye.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bak şimdi sana şöyle anlatayım. Sen dedenden, babandan daha tecrübeli, görmüş geçirmiş olduğunu düşünüyor musun? Düşünüyorsan, kalk bir konuş bakayım. Boş konuşuyorsunuz, burda ben insan sarrafıyım diye. Verecekleri cevabı merakla bekliyorum. Konuya ilk cevap verenlerden biri benim. Yani çocukla ters düşen bir bilgi olmamış. Araba örneği konusuna da geleyim. Denildiği gibi elektronik aletler yıllarca çalışsın diye tasarlanıyor. Arabalar da 2 gün çalışsın da bozulsun diye tasarlanmıyor. Kalk dene bakayım. Aracını çalıştır, 6 ay devrin sonunda sür. Araca nasıl bakım gerekecekse, sıkıntı çıkaracak ise elektronik aletlere de gerecek. Bunlar yıllarca üstünde tepin, zorla diye tasarlanmıyor. Zaten öyle olsa idi garantileri 3-5 sene olmazdı. Keşke bir şey bilmiyorsun demeden önce de sorsaydın kimsin, nesin, ne iş yapıyorsun diye.
Ben tecrübeden bahsetmiyorum. Tabii ki de yeni nesil daha iyi anlıyor teknolojiden. Çünkü içinde doğdular. Ben insan sarrafıyım falanda demedim. Neyse. Sen 1 sene kullanılmış taksi çıkması bir arabayla, aynı arabanın sıfırının performansı aynı mı? Değil. Ama sabah akşam kullanılmış bir kart ile sıfır kartın arasında performans farkı yok ( Eğer doğru sıcaklıkta mininglenmiş ise! ) Eğer var ise lütfen bana mininglenmiş ve performansı düşmüş bir kartın videosunu atar mısın?

Ben tecrübeden bahsetmiyorum. Tabii ki de yeni nesil daha iyi anlıyor teknolojiden. Çünkü içinde doğdular. Ben insan sarrafıyım falanda demedim. Neyse. Sen 1 sene kullanılmış taksi çıkması bir arabayla, aynı arabanın sıfırının performansı aynı mı? Değil. Ama sabah akşam kullanılmış bir kart ile sıfır kartın arasında performans farkı yok ( Eğer doğru sıcaklıkta mininglenmiş ise! ) Eğer var ise lütfen bana mininglenmiş ve performansı düşmüş bir kartın videosunu atar mısın?
İseler, amalar ile iş yürümez. Ben performans ile ilgili tek bir kelime bile yazmamışım. Konuyu farklı yere çekme.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı