Bilindiği üzere cumhuriyetin kurucu lideri ve kurtuluş mücadelesinin önderi Atatürk, mücadele içerisinde misak-ı Milli'yi bir hedef belirlemiştir.
Eki Görüntüle 1120118
kaynak: 21. yüzyıl Türkiye enstitüsü.
Fakat gelişmeler neticesinde misak-ı Milli'nin bir bölümünü maalesef ülkemize dahil edemedik (şimdilik). Ki zaten Atatürk bir konuşmasında ömrü yeter ise buraları da geri almak istediğini belirtiyor (m. K. Atatürk, nutuk, 1927).
Şimdi bu bölgeden göç edenlere bayağı tepkili gözlerle bakıyoruz. Özellikle Suriye'den gelen erişkinlere ben de çok negatifim.
Ama geçen şöyle düşündüm: Eğer ki Atatürk hedefine ulaşmış olsaydı, bunların birçoğu Türk vatandaşı olacaktı. Bu durum beni biraz düşündürdü açıkçası.
Sizce yanlış mı düşünüyorum?
Alakası yok.Eğer Atatürk oraları alsaydı gene oralarda Türkler fazla olurdu Misak-i Milliye gereği. Diğer milletler azınlık olarak kalırdı.
Eğer Atatürk oraları alsaydı gene oralarda türkler fazla olurdu misak-i milliye gereği. Diğer milletler azınlık olarak kalırdı.
Alakası yok.
Osmanlı ve daha sonrası Türkiye Cumhuriyeti baskıcı politikadan uzak durup özgürlükçü olduğu için oradaki vatandaşların benliği kaybolmazdı.
Bugün halen nasıl Karadeniz'de Laz vatandaşlar, İzmir'de Rum vatandaşlar, Doğu'da ise Kürt vatandaşlarımız varsa Misak-ı Milli sınırlarımızda olsaydık o bölgelerdekiler de benliğini kaybetmemiş olacaktı.
Ben açıkçası üzülüyorum, savaştan kaçan insanları ve çocukları küfredip geri göndermeyi isteyecek kadar ne zaman gaddar hale geldik bilmiyorum. Bugün dünyanın dört bir yanında ciddi bir insanlık dramı yaşanıyor, herkes üç maymunu oynuyor. Sadece bir ülke yani Türkiye insan olmanın gereğini yapıyor.
Milyonlarca insanın canları tehlikede olduğu için ülkelerini, mallarını, mülklerini, bütün hayatını terk etmesine neden olan Batı ülkeleri, medeniyetiniz batsın. Irkçı dünya görüşünüz batsın, cani düşleriniz yıkılsın.
Atatürk kürtlere baskı uygulamadı ki ama? Kuzey Suriye'nin de çoğu kürt diye biliyorum ben. Yanlışım varsa düzeltin. Zira Suriye diye bir millet yok zaten. Birinci dünya savaş'ı neticesinde üretilmiş bir tampon ülkeden ibaret.
Evet ama oralar halk oylamasına bırakılmıştı. Verdiğiniz haritadaki yerlerin hepsinde o zamanlar Türkler çoğunlukta olduğu için Misak-ı Milli içerisinde.Atatürk Kürtlere baskı uygulamadı ki ama? Kuzey Suriye'nin de çoğu Kürt diye biliyorum ben. Yanlışım varsa düzeltin. Zira Suriye diye bir millet yok zaten. Birinci Dünya Savaş'ı neticesinde üretilmiş bir tampon ülkeden ibaret.
Evet ama oralar halk oylamasına bırakılmıştı. Verdiğiniz haritadaki yerlerin hepsinde o zamanlar Türkler çoğunlukta olduğu için Misak-ı Milli içerisinde.
Hocam yanlış yazmışım kusura bakmayın. Oralarda halkın kendi istediğine bırakılmıştı Türkiye'ye katılmaları. Eğer hocam Orta Doğunun önemi azalırsa dedikleriniz olabilir.Halk oylamasıyla olmadı maalesef, Türkmenlerin fazlalık olduğu yerler bile elimizde kalmadı maalesef. Fakat Karabağ'da olduğu gibi 12 Ada'nın da Musul-Kerkük hattının da bir şekilde geri alınacağını düşünüyorum. (Fakat kısa vadede sanmam, muhtemelen 25 sene sonra)