Modern bir işletim sistemi mimarisi üzerine notlar

Mephistopheles

Hectopat
Makaleler
9
Yer
Aokigahara
Herkese iyi akşamlar diliyorum bracanlar.
Uzun süredir kernel mimarileri ve donanım abstraksiyonu üzerine kafa yoruyorum. Şu anki modern dediğimiz işletim sistemlerinin aslında 1970'lerin kısıtlı donanımları için tasarlanmış monolitik yapıların üzerine atılmış modern makyajlar olduğu gerçeği beni rahatsız etmeye başladı.

Yeni bir OS projesi için whitepaper ve mimari tasarım aşamasındayım. Koda dalmadan önce matematiksel modellemeyi ve state yönetimini oturtuyorum. (spagetti kod yazıp bakın OS yaptım diyenlerden değilim).

Kafamdaki yapı, draft halindedir:
Exokernel yaklaşımı: Donanımı soyutlamak yerine, uygulamalara donanımı güvenli bir şekilde allocate edip aradan çekilen Ultra-hafif bir kernel yapısı.

Language-based ısolation: Sanal bellek ve context switch maliyetlerini sıfıra indirmek için donanım tabanlı koruma yerine, type-safe bir dilin compiler garantilerini kullanan tek bir adres uzayı.

Deterministik I/O: Interrupt-driven karmaşası yerine, polling tabanlı yüksek performanslı bir Girdi/Çıktı modeli.

Şu an MEMORY_MANAGEMENT algoritmalarının matematiksel ispatları ve formal verification süreçleri üzerinde çalışıyorum. Temel sağlam olmazsa bina çürük olur.

Repo'yu mimari iskelet tam oturup, ilk bootable poc stabil hale gelince public yapacağım. Şu an sadece dokümantasyon ve diyagramlarla boğuşuyorum diyebilirim.

Bu seviyede exokernel vs microkernel tartışmasına girmek isteyen, bu teorik altyapıya katkı sunacak vizyoner arkadaşlarla tartışmak isterim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı