Modern bir tarayıcıyı hangi dilde yazılır?

yusufofrivia

Hectopat
Merhaba yazılım ögrenmek istiyorum ve uygulamalı öğrenmek için tarayıcı yapmak istiyorum. C# ile çoğu özellik çalışmıyor ve ilkel duruyor. Başka bir dilde yazma şansım var mı? Ne önerirsiniz?

Merhaba, C# ile modern bir tarayıcı yapmak mümkün. Baştan tarayıcı çekirdeği yazmak zorlu ve mühendislik gerektiren bir iş ve tek başınıza yapmanızın fazla vakit alacağı bir şey. Dolayısıyla hazır altyapıları kullanmayı tercih ediyoruz.

Alt yapı dediğimiz şey browser engine. Piyasada 4 adet browser engine var. Blink (Chromium), Gecko (Firefox), Webkit (Safari) ve son olarak Trident (Internet Explorer).

C# default olarak Internet Explorer ile geliyor. Dolayısıyla yazılmış her şey çağ dışı kalıyor. Bunun yerine CEFSharp tercih edebilirsin. CEF, Chromium tabanlı bir tarayıcının herhangi bir uygulamaya eklenilebilmesi için yazılmış bir framework. CEFSharp ise .NET için bir wrapper. CEFSharp kullanarak C#'ta güncel bir Chromium tabanlı tarayıcı geliştirebilirsin.

Yüksek seviye programlama biliyorsanız modern bir tarayıcı yazabilirsiniz. Ancak Browser Core, yani tarayıcı çekirdeği yazmaya kalkışmayın. Bu tek başınıza yapabileceğiniz bir şey değil.

Chromium tabanlı bir tarayıcı geliştirebilirsiniz. Ancak baştan belirteyim, HTTP, HTTPS protokollerini, tarayıcı ile işletim sistemi Event'lerini doğru şekilde programlamak için işletim sistemi ve ağ üzerine bilginiz olması gerekiyor. Internet üzerinde çok fazla protokol var.

Tabii tek bu yeterli değil. Bellek yönetimini iyi kullanmanız gerekiyor. Modern bir tarayıcı hem güzel özellikleri olmalı hem sistem gereksinimi düşük olmalı. Bu da sizin programlama bilginiz ile doğru orantılı :)

Son olarak tarayıcı yazmak için tek dil kullanmak mantıklı değil. Birden fazla dil gerekir. Bir araştırın derim size.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı