Modifiye Windows 11 deneyimi

xgravity

Picopat
Evet arkadaşlar, bugün Windows 11’i modifiye ettim sonuçlarından çok memnun kaldım Sistemim bayağı hızlandı, RAM ve CPU kullanımı çok daha düşük oldu. Yapmanızı önermiyorum fakat neleri yaptığımı da adım adım anlatmak isterim sizlere.

Windows 10, genelde bloatware (gereksiz yazılımlar) ile dolu, fakat Windows 11’e kıyasla daha az RAM ve CPU kullanıyor olabilir. Ancak, Windows 10’u modifiye ettiğimde gerçekten hızlı bir hale geliyordu. Windows 10'da bloatware silmke çok daha zahmetsiz olduğundan ve eskiden bazı bileşenlerin gereksiz olduğunu düşündüğümden her şeyi silerdim; güncellemeler yok, UWP desteği yok, WSL yok, vs.

Şimdi ise Update, UWP gibi şeylere ihtiyaç duyduğumu hissettim :D.

Windows 11’e de benzer birkaç modifikasyon yapınca, hızlandığını fark ettim. Ayrıca, sistemin her fonksiyonu da düzgün çalışıyor.

İşte yaptığım bazı değişiklikler:
1. Windows Search ve Arka Planda Çalışan Uygulamalar:

Görev Yöneticisi’nde, "Windows Search (Öz geçmiş)" işlemi genellikle 3-4 parçadan oluşur:

EdgeView, CBS ve SearchUI. Bu üçü silindiğinde sistemde kararsızlık oluşuyor. Ancak CBS paketini (MicrosoftWindows.Client.CBS_cw5n1h2txyewy) silmedim çünkü sadece 10 MB kadar RAM tüketiyor ve sistemi etkilemiyor.

3.Başlat Menüsünü ve Gereksiz Arka Plan Bileşenlerini Kaldırdım:

C:\Windows\SystemApps klasöründe sadece aşağıdaki klasörleri bıraktım:

Kod:
Microsoft.UI.Xaml.CBS_8wekyb3d8bbwe
Microsoft.Windows.FileExplorer_cw5n1h2txyewy
Microsoft.Windows.FilePicker_cw5n1h2txyewy
Microsoft.WindowsAppRuntime.CBS_8wekyb3d8bbwe
Microsoft.WindowsAppRuntime.vNext.CBS_8wekyb3d8bbwe
Microsoft.XboxGameCallableUI_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.CBS_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.Core_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.CoreAI_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.FileExp_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.OOBE_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.Photon_cw5n1h2txyewy
Shared
ShellExperienceHost_cw5n1h2txyewy

Bu klasörler dışındakilerini kaldırarak, başlat menüsü ve gereksiz arka plan uygulamaları çalışmaz hale geldi. Yerine StartIsBack yazılımını yükledim; bu, orijinal başlat menüsünden bence daha iyi ve çok daha az kaynak tüketiyor.

4. Windows Defender’ı Kaldırdım:

Windows Defender, sistemde varsayılan olarak aktif ve ciddi şekilde kaynak tüketiyor. Ben neredeyse hiç antivirüs kullanmıyorum ve hiç virüs sorunu yaşamadım. Defender’ı kaldırmak için bu repo'dan faydalandım: Windows Defender Remover

5. EdgeView ve Edge’i Kaldırdım:

EdgeView
ve Edge sistemin her yerine entegre olmuştu ve birçok gereksiz özellik (Co-pilot, Widgets vb.) burada bulunuyordu. Bunları sildim ve Edge yerine Brave tarayıcısını kullanıyorum.
Sonuç:
Tüm bu işlemler sonrası sistemin performansı ciddi şekilde arttı! RAM ve CPU kullanımı önemli ölçüde düştü. Windows Update, Microsoft Store, Xbox Gamebar gibi hizmetler düzgün çalışıyor. Ayrıca, Windows 11 aslında birçok performans iyileştirmesi sunuyor ama bloatware yüzünden bunlar görünmüyordu. Yani, sistem gerçekten çok daha hızlı çalışıyor.

Windows 11'in temelde iyi bir işletim sistemi olduğunu düşünüyorum, fakat varsayılan kurulumu bloatware ile dolu olduğu için performansını tam olarak hissetmek zor.

Şu an sistemimde benim tarafımdan açık olan yazılımlar; Brave, Sunshine, Simplefirewall, Riot Vanguard, Nvidia Container, HRC, Playnite, IDM falan. Bir sürü şey açık.
1765120549835.png

1765119366434.png

1765119420412.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet arkadaşlar, bugün Windows 11'i modifiye ettim sonuçlarından çok memnun kaldım sistemim bayağı hızlandı, RAM ve CPU kullanımı çok daha düşük oldu. Yapmanızı önermiyorum fakat neleri yaptığımı da adım adım anlatmak isterim sizlere.

Windows 10, genelde bloatware (gereksiz yazılımlar) ile dolu, fakat Windows 11'e kıyasla daha az RAM ve CPU kullanıyor olabilir. Ancak, Windows 10'u modifiye ettiğimde gerçekten hızlı bir hale geliyordu. Windows 10'da bloatware silmke çok daha zahmetsiz olduğundan ve eskiden bazı bileşenlerin gereksiz olduğunu düşündüğümden her şeyi silerdim; güncellemeler yok, UWP desteği yok, WSL yok, vs.

Şimdi ise Update, UWP gibi şeylere ihtiyaç duyduğumu hissettim :D.

Windows 11'e de benzer birkaç modifikasyon yapınca, hızlandığını fark ettim. Ayrıca, sistemin her fonksiyonu da düzgün çalışıyor.

İşte yaptığım bazı değişiklikler:
1. Windows Search ve arka planda çalışan uygulamalar:

Görev Yöneticisi'nde, "Windows Search (öz geçmiş)" işlemi genellikle 3-4 parçadan oluşur:

edgeview, cbs ve searchuı. Bu üçü silindiğinde sistemde kararsızlık oluşuyor. Ancak cbs paketini (microsoftwindows. Client. Cbs_cw5n1h2txyewy) silmedim çünkü sadece 10 MB kadar RAM tüketiyor ve sistemi etkilemiyor.

3.başlat menüsünü ve gereksiz arka plan bileşenlerini kaldırdım:

C:\Windows\SystemApps klasöründe sadece aşağıdaki klasörleri bıraktım:

Kod:
Microsoft.UI.Xaml.CBS_8wekyb3d8bbwe
Microsoft.Windows.FileExplorer_cw5n1h2txyewy
Microsoft.Windows.FilePicker_cw5n1h2txyewy
Microsoft.WindowsAppRuntime.CBS_8wekyb3d8bbwe
Microsoft.WindowsAppRuntime.vNext.CBS_8wekyb3d8bbwe
Microsoft.XboxGameCallableUI_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.CBS_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.Core_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.CoreAI_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.FileExp_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.OOBE_cw5n1h2txyewy
MicrosoftWindows.Client.Photon_cw5n1h2txyewy
Shared.
ShellExperienceHost_cw5n1h2txyewy

Bunları kaldırarak, başlat menüsü ve gereksiz arka plan uygulamaları çalışmaz hale geldi. Yerine StartIsBack yazılımını yükledim; bu, orijinal başlat menüsünden bence daha iyi ve çok daha az kaynak tüketiyor.

4. Windows Defender'ı kaldırdım:

Windows Defender, sistemde varsayılan olarak aktif ve ciddi şekilde kaynak tüketiyor. Ben neredeyse hiç antivirüs kullanmıyorum ve hiç virüs sorunu yaşamadım. Defender'ı kaldırmak için bu Repo'dan faydalandım: Windows Defender Remover

5. edgeview ve Edge'i kaldırdım:

Edgeview
ve Edge sistemin her yerine entegre olmuştu ve birçok gereksiz özellik (co-pilot, widgets vb.) Burada bulunuyordu. Bunları sildim ve Edge yerine Brave tarayıcısını kullanıyorum.
sonuç:
Tüm bu işlemler sonrası sistemin performansı ciddi şekilde arttı! RAM ve CPU kullanımı önemli ölçüde düştü. Windows Update, Microsoft Store, Xbox Game Bar gibi hizmetler düzgün çalışıyor. Ayrıca, Windows 11 aslında birçok performans iyileştirmesi sunuyor ama bloatware yüzünden bunlar görünmüyordu. Yani, sistem gerçekten çok daha hızlı çalışıyor.

Windows 11'in temelde iyi bir işletim sistemi olduğunu düşünüyorum, fakat varsayılan kurulumu bloatware ile dolu olduğu için performansını tam olarak hissetmek zor.

Şu an sistemimde benim tarafımdan açık olan yazılımlar; Brave, sunshine, simplefirewall, Riot Vanguard, NVIDIA container, hrc, playnite, IDM falan. Bir sürü şey açık.
Eki Görüntüle 2617830
Eki Görüntüle 2617816
Eki Görüntüle 2617818

Sonuçlar gerçekten iyi bende galiba böyle yapacağım.

Güvenlik açığı olur mu?
Defender olmadığı için bilgisayarıma virüs girmesi daha olası olabilir. Ama şöyle bir istisna var: Eğer keylogger, bilgi çalan virüsler veya uzaktan kod çalıştırabilen virüsler girerse, Windows 11’in güncel olması nedeniye güvenlik duvarı bu tür tehditleri engelleyebilir. Ayrıca, sistem dosyaları kolayca silinmez. Kısaca Windows 11'de birçok güvenlik açığı kapatılmış haldedir aslında.

Ancak kullanıcı verilerim zarar görebilir. Özellikle fidye yazılımları gibi, internet bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışan virüsler, dosyaları şifreleyip iletişim bilgisi verebilir. Böyle bir risk var.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı