yigitfiratyt
Centipat
Daha fazla
Windows 10'u hepiniz iyi biliyorsunuz, herkesin severek kullandığı işletim sistemi. 2021 senesinde ise Windows 11 çıktı ama Windows 11 aynı Vista ve 8 gibi hatalı çıktığı için herkes Windows 10'da kalmaya devam etti. Ama yakın bir zamanda, 14 Ekim 2025'te desteğini sonlandıracak ve ne yazık ki Windows 10 bizlere veda ederek tarihin tozlu sayfalarına karışacak. Hazır, düşük sistemli PC'ler de çöp olacak. Neyse, konumuz o değil, konumuz başka. Biliyorsunuz, Windows 10 ilk çıktığı zamanlarda HDD dostuydu ama son zaman çıkan güncellemelerde (örneğin 20H2, 21h2, 22H2) artık HDD'ler Windows 10'nu kaldırmıyordu ve herkes Windows 7 ile Win 8.1'de kalmaya devam etti. Ama ne yazık kı hem Windows 7'nin desteği "14 Ocak 2020" de biterken Windows 8.1'in desteği ise "10 Ocak 2023" de sona erdi. Bu durum hepimizi derinden etkilese de hem Valorant, LoL o işletim sistemlerinden desteğini kesti. Hem de Fortnite, Steam ve Chrome da onlardan desteğini kesti. Geriye Opera ile Firefox kalıyor ama Firefox da hazır özellik güncelleştirmesi almıyor. Yani Windows XP ve Vista'da da olduğu gibi genişletilmiş destek (esr) sürümüne geçti. Bir de Edge var. Edge de desteğini kesti. Geriye bir tek Opera tarayıcı kalıyor, o nedenle herkes modlu (örneğin kinghaze Lite performans editions, Ghost Spectre, ggOS, atlas OS, ReviOS, RekOS, fox OS kokteyl Edition, nexus Lite OS, ognitorenks readyos, tiny 10 veya 11, Windows X Lite vb.) Windows'a geçmek zorunda kalıyor, o yüzden bir kenarda durun. Çünkü modlu Windows'lar hiç güvenilir değildir ve hiç tavsiyem değildir. Bazı YouTube kanalları ve diğer forumlar da önermiyor. (özellikle Technopat) o yüzden ya Windows 10'u debloat etmeye çalışıyoruz, gereksiz hizmetleri kapatıyoruz ya da kendi Windows ISO'muzu yapıyoruz. Yav arkadaş, bir kenar durun. Ben sizin derdinize, dermanınıza çözüm buldum. Yaptığım araştırmaya göre Microsoft farklı bir Windows 10 sürümü çıkarmış ama biz bile bilmiyormuşuz ya da az biliyorduk, o yüzden herkesin bilmediği o Windows 10 sürümünden bahsedeceğim ve o da Windows 10 LSTC:
Windows LTSC ikiye ayrılır:
1. Windows LTSC.
2. Windows IoT LTSC.
Şimdi soracaksınız, nedir bu Windows LTSC diye. Öncellikle şunu söyleyeyim, bir Türk YouTube kanalı der ki "Windows 10 betadır". Evet doğru duydunuz, Windows 10 aslında bir betadır ve biz bu betayı günümüzde hala kullanıyoruz. (Windows 11 de, Windows 10 da olduğu gibi betadır ) ama sürekli özellik güncelleştirmesi alıyoruz. İstemediğimiz uygulamalar çok yer kaplıyor, PC kasıyor, FPS düşüyor. İşte bu yüzden Windows 10 betadır. Şimdi gelelim LTSC'ye. Windows 10 LTSC'nin açılımı Long Term Servicing Channel'dır. Yani türkçesi uzun vadeli hizmet kanalıdır. Windows 10 lstc ilk çıkış yaptığı zamanki long term servicing branch yani kısaltmasıyla Lstb'dir. İsmi 2019'da yayınlanan sürümle LTSC olarak değişmiştir. Bu LTSC sürümleri 2 ila 3 yılda bir kez yayınlanır ve 10 yıl boyunca özellik güncellemesi almadan sadece güvenlik güncellemesi alır. Sadece kurumsal şirketler veya başka şirketlere satılır, yani basarsın parayı 200 TL, hop LTSC sürümünü paşa paşa rahatça kullanırsın ama bu sürümü başka hiç kimseye vermez, parayla satılır. Windows 10 LTSC (Long Term Servicing Channel) bir kurumsal ürün olduğu için, en az 5 lisans içeren bir kurumsal sözleşme imzalamak gerekiyor. Ayrıca, LTSC lisansı yüklemek için Windows 10 Professional lisansına sahip olmak gerekiyor, bu da oldukça pahalı bir seçenektir.
LTSC, Windows 10'un güncelleştirme almayan, daha kararlı ve daha hafif bir sürü müdür? Eski bilgisayarlar için önerilen bir seçenektir işte bu yüzden Windows 10 stabil değildir. Sürekli gereksiz yere RAM'i çok tüketiyor, CPU'yu yiyor, çok yer kaplıyor. (Windows 11 için de geçerli bu) hatalar giderken bir yenisi daha geliyor. İşte bu yüzden Windows LTSC sürümünü öneriyorum. Modlu sürümlerden mutlaka ama mutlaka uzak durun sizler de. Önerim eğer düşük bir sisteminiz var ise Windows 10 LTSC'yi kurmanız, şiddetle tavsiye ederim. (Bir de Windows 11'in de LTSC sürümü çıkacak 2024 yılının ikinci yarısında, hazır onu da çıkınca kurabilirsiniz eğer TPM 2.0 ile Secure Boot'unuz varsa. Yoksa hiç ellemeyin) peki bu nasıl olacak? Aşağıdaki linklerden ulaşarak LTSC sürümlerini kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem 21H2, ben bu sürümü kullanıyorum. 2015, 2016 hariç 2019 ile 2021 sürümlerini buraya koyacağım. Eğer bu sistemi güzel bulduysanız yorumlarda buluşalım.
Windows 10 Ltsc 2019 x64 Bit
Windows 10 Ltsc 2019 x32 Bit
Windows 10 Ltsc 2021 x64 Bit
Windows 10 Ltsc 2021 x32 Bit
Windows 10 LTSC (Long Term Servicing Channel) sürümlerinin destek sonu tarihleri şöyledir:
Windows LTSC ikiye ayrılır:
1. Windows LTSC.
2. Windows IoT LTSC.
Şimdi soracaksınız, nedir bu Windows LTSC diye. Öncellikle şunu söyleyeyim, bir Türk YouTube kanalı der ki "Windows 10 betadır". Evet doğru duydunuz, Windows 10 aslında bir betadır ve biz bu betayı günümüzde hala kullanıyoruz. (Windows 11 de, Windows 10 da olduğu gibi betadır ) ama sürekli özellik güncelleştirmesi alıyoruz. İstemediğimiz uygulamalar çok yer kaplıyor, PC kasıyor, FPS düşüyor. İşte bu yüzden Windows 10 betadır. Şimdi gelelim LTSC'ye. Windows 10 LTSC'nin açılımı Long Term Servicing Channel'dır. Yani türkçesi uzun vadeli hizmet kanalıdır. Windows 10 lstc ilk çıkış yaptığı zamanki long term servicing branch yani kısaltmasıyla Lstb'dir. İsmi 2019'da yayınlanan sürümle LTSC olarak değişmiştir. Bu LTSC sürümleri 2 ila 3 yılda bir kez yayınlanır ve 10 yıl boyunca özellik güncellemesi almadan sadece güvenlik güncellemesi alır. Sadece kurumsal şirketler veya başka şirketlere satılır, yani basarsın parayı 200 TL, hop LTSC sürümünü paşa paşa rahatça kullanırsın ama bu sürümü başka hiç kimseye vermez, parayla satılır. Windows 10 LTSC (Long Term Servicing Channel) bir kurumsal ürün olduğu için, en az 5 lisans içeren bir kurumsal sözleşme imzalamak gerekiyor. Ayrıca, LTSC lisansı yüklemek için Windows 10 Professional lisansına sahip olmak gerekiyor, bu da oldukça pahalı bir seçenektir.
LTSC, Windows 10'un güncelleştirme almayan, daha kararlı ve daha hafif bir sürü müdür? Eski bilgisayarlar için önerilen bir seçenektir işte bu yüzden Windows 10 stabil değildir. Sürekli gereksiz yere RAM'i çok tüketiyor, CPU'yu yiyor, çok yer kaplıyor. (Windows 11 için de geçerli bu) hatalar giderken bir yenisi daha geliyor. İşte bu yüzden Windows LTSC sürümünü öneriyorum. Modlu sürümlerden mutlaka ama mutlaka uzak durun sizler de. Önerim eğer düşük bir sisteminiz var ise Windows 10 LTSC'yi kurmanız, şiddetle tavsiye ederim. (Bir de Windows 11'in de LTSC sürümü çıkacak 2024 yılının ikinci yarısında, hazır onu da çıkınca kurabilirsiniz eğer TPM 2.0 ile Secure Boot'unuz varsa. Yoksa hiç ellemeyin) peki bu nasıl olacak? Aşağıdaki linklerden ulaşarak LTSC sürümlerini kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem 21H2, ben bu sürümü kullanıyorum. 2015, 2016 hariç 2019 ile 2021 sürümlerini buraya koyacağım. Eğer bu sistemi güzel bulduysanız yorumlarda buluşalım.
Windows 10 Ltsc 2019 x64 Bit
Windows 10 Ltsc 2019 x32 Bit
Windows 10 Ltsc 2021 x64 Bit
Windows 10 Ltsc 2021 x32 Bit
Windows 10 LTSC (Long Term Servicing Channel) sürümlerinin destek sonu tarihleri şöyledir:
- Windows 10 LTSC 2019: 14 Ocak 2029
- Windows 10 LTSC 2021: 12 Ocak 2027
- Windows 10 IoT LTSC 2021: 13 Ocak 2032
Son düzenleyen: Moderatör: