Çözüldü Monitör kapanıyor fakat 2600X bilgisayar hala açık kalıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Diss2ready

Decapat
Daha fazla  
Oyun oynarken bir anda erkan donuyor sonrasında ise monitör kapanıyor, klavye ve farenin de ışığı sönüyor ama bilgisayar hala açık kalıyor. Hiçbir şekilde görüntü tekrardan gelmiyor. Bilgisayarı kasa üzerindeki tuş ile yeniden başlatmam gerekiyor, açınca da şöyle bir uyarı geliyor.

IMG_20210313_143805.jpg

Aslında bu sorunla ilgili bir konu açtım, internetten de araştırdım. Sanırım bu sorun bilgisayarı direk tuş ile açıp kapatınca oluyor. Bazıları ise farklı donanım sorunu olarak demiş. RAM'lerle alakalı diyen var, anakartla alakalı diyen var. Yani sorunu bir türlü çözemiyorum. Ben de direk başıma gelen olay hakkında konu açayım dedim.

Yukarıda anlattığım sorunun çözümü nedir? 2 yıldır kullanıyorum bilgisayarı, şu sıralar bu sorun başıma gelmeye başladı.

Sistem bilgileri:
işlemci: AMD Ryzen ™ 5 2600X 3.6GHz (Turbo 4.2GHz) 6 Core 12 threads 19MB cache AM4 işlemci.

anakart: Gigabyte B450M S2H.

bellek(RAM): Kingston DDR4 8 GB 3200MHz HyperX Fury bellek RAM.

ekran kartı: Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 580 8G OC 256 Bit GDDR5(DX12)PCI-e3.0 ekran kartı.

harddisk(SSD): Adata SU630 480GB 520-450MB/s SSD.

kasa: Dark Guardian bilgisayar kasası.

güç kaynağı: High Power 750W 80+ Gold performance gd aktif PFC güç kaynağı.

işlemci soğutucusu: Scythe fuma 2 işlemci soğutucu.

monitör: Acer Nitro QG221QBIı 21.5" 75Hz 1ms.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hangi ekran kartı sürücüsünü kullanıyorsunuz? DDU ile kaldırıp 20.4.2 deneyebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoda 1.50ye kadar olan ayarı bir deneyin. Eğer Afterburner yüklü ise videonun devamına da bakın.
Hangi ekran kartı sürücüsünü kullanıyorsunuz? DDU ile kaldırıp 20.4.2 deneyebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Bu videoda 1.50ye kadar olan ayarı bir deneyin. Eğer Afterburner yüklü ise videonun devamına da bakın.

Çözüm

Öncelikle yardımınız için teşekkürler. Şuan dışarıdayım, telefondan yazıyorum. Hangi sürümü kullandığımı bilmiyorum ama yeni sürümlerden biriydi. 5 aydır aynı sürücü yüklü şekilde kullanıyordum, stabildi ve herhangi bir sorun yoktu. Sorunun sürücüden kaynaklı olduğunu sanmıyorum çünkü 5 ay içinde illaki başıma aynı durum gelirdi. Ama yine de denerim kurmayı.

Attığınız videoyu da izledim. Eve geçince bir deneyeyim. Umarım sorun sadece bundan kaynaklıdır da, çözülür bu şekilde. Ayrıca bu hızlı başlatı kapatınca bilgisayar geç mi açılıyor, amacı nedir ki o ayarın?

Bir de hocam, ayarlar sıfırlandı diyor ya. Hangi ayarlar sıfırlanmış oldu şimdi? Yani benim ekran kartı fabrika çıkışlı overclocklu, overclock ayarları mı sıfırlandı yani?

Ayrıca bu hızlı başlatı kapatınca bilgisayar geç mi açılıyor, amacı nedir ki o ayarın?

Microsoft hızlı başlatma'yı şöyle tanımlıyor;

"hızlı başlatma, bilgisayarınızın kapatıldıktan sonra daha hızlı başlatılmasına yardımcı olan bir ayardır. Bunun için Windows kapatma işleminden sonra sistem bilgilerini bir dosyaya kaydeder. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda, Windows bu bilgisayar bilgilerini kullanarak yeniden başlatmak yerine bilgisayarınızın çalışmasını sürdürür."
Sizin için gözle görülür bir fark yaratacağını sanmıyorum.

Bir de hocam, ayarlar sıfırlandı diyor ya. Hangi ayarlar sıfırlanmış oldu şimdi? Yani benim ekran kartı fabrika çıkışlı overclocklu, overclock ayarları mı sıfırlandı yani?

Kartın fabrika çıkışı OC ayarları kartın BIOS'una kaydedilir ve varsayılan ayar olarak ayarlıdır. Sizin kartınız için bu WattMan sıfırlaması da kartınızı o haline geri döndürür. Yani fabrika çıkışı OC'yi geri almaz.

Microsoft hızlı başlatma'yı şöyle tanımlıyor;

"hızlı başlatma, bilgisayarınızın kapatıldıktan sonra daha hızlı başlatılmasına yardımcı olan bir ayardır. Bunun için Windows kapatma işleminden sonra sistem bilgilerini bir dosyaya kaydeder. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda, Windows bu bilgisayar bilgilerini kullanarak yeniden başlatmak yerine bilgisayarınızın çalışmasını sürdürür."
Sizin için gözle görülür bir fark yaratacağını sanmıyorum.

Kartın fabrika çıkışı OC ayarları kartın BIOS'una kaydedilir ve varsayılan ayar olarak ayarlıdır. Sizin kartınız için bu WattMan sıfırlaması da kartınızı o haline geri döndürür. Yani fabrika çıkışı OC'yi geri almaz.

Hızlı başlatma ayarını kapattım. Dünden beridir aynı sorun başıma hiç gelmedi. Birkaç gün daha gözlemleyeceğim, umarım düzelmiştir. Teşekkür ederim.
Hızlı başlatma ayarını kapattım. Dünden beridir aynı sorun başıma hiç gelmedi. Birkaç gün daha gözlemleyeceğim, umarım düzelmiştir. Teşekkür ederim.

1 hafta oldu, sorun tekrardan başıma gelmedi hiç. Sadece açılışta 3-4 saniye daha geç açılıyor o ayarı kapattıktan sonra ama sonuç olarak sorun çözüldü, önemi yok 3-4 saniyenin. Teşekkür ederim, çözüm olarak işaretliyorum. Eğer olur da tekrardan başıma gelirse yeni konu açıp etiketlerim sizi de, iyi günler.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı