Monitör ms nedir?

Sevdiği var

Hectopat
Katılım
30 Aralık 2020
Mesajlar
272
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba elimde HP L2035 var eskiden kalma. Ms bilmiyorum internetten baktım bulamadım. Ms tam olarak nedir bilmiyorum düşürülebilir mi?
Yardımlarınız için teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Tepki süresi monitörde yer alan piksellerin yanma süresi olarak belirtilebilir. Süre ise milisaniye, yani ms olarak ifade edilir. Oyun dünyasında 5 ms ve daha az süreli tepki süresine sahip monitörler tercih edilir. Ne kadar az o kadar iyi.
 
Merhaba,

Öncelikle basitçe ön bilgi vereyim. Bildiğiniz üzere monitörler piksellerden oluşur ve bu piksel ekrana gelen görüntüye göre renk ve resim değiştirir. Yani kısaca İngilizcede "Responde Time" diye adlandırdığımız tepki süresini ifade eder o ms değerleri. Ms de milisaniye demektir. Yani çok kısa bir zaman dilimidir ve bu rakam ne kadar küçükse piksellerdeki renk ve resim değişimi o kadar hızlı olur. Tabii o değer her renkte aynı olmamaktadır. Genellikle griden griye renk değiştirirken ki tepki süresi belirtilir.

MS Çok Yüksek İse Ne olur?

1) Ghosting


Ghosting dediğimiz olay oluşur. Ghosting'i Türkçeye hayaletlenme diye çevirebiliriz. Yani piksellerin değişimi esnasında arkasında iz bırakır. Örneğin bir futbol oyununda topu ileriye doğru attınız, top monitörde belirli pikseller üzerinden geçiş yapar ve geçiş yaparken topun geçtiği yerlerde dikkatli bakıldığında görülen topun şeffaf izi kalır.

Çok basitçe örnek vermek gerekirse:
Eki Görüntüle 32958

2) Input Lag

Input Lag'ı da Türkçeye gelen görüntü ile gerçekte olan görüntünün farkı diye adlandırabiliriz. Buna da Battlefield oyunundan örnek vereyim. Örneğin sniperla bir yere pusmuşken bir düşman gördünüz. İleriden de koşarak bir düşman gidiyor. Dürbünü açtınız, düşmanı görüp ateşi ettiniz ama o da ne? Düşman ölmedi. Bu da monitörde görülen görüntü ile gerçekte olan görüntünün farkından kaynaklanan bir durum. Tabii bunu tam anlamıyla anlamak için multiplayerda değil, single player modda denemek gerekir. Çünkü multiplayerda işin içine internetin ping değeri de giriyor. O da internetteki gecikme sebebiyle görünen görüntü ile gerçekte olan görüntünün farklı olmasına yol açıyor. Bu sebeple yüksek ping değerlerinde oyunda kare atlamaları olur, objelerin bir anda farklı yerlerde olmasına yol açar.

3) Motion Blur

Motion Blur da Türkçede hareket bulanıklığı demektir. Hatta günümüz oyunlarının çoğunda isteğe göre bu efekt verilip, verilmeyebilir. Bunu da bir araba yarışından örnek verebiliriz. Araç giderken iz bırakır ve sanki araç uzamış gibi his verir. Aslında bu biraz da fotoğrafçılıkta kullanılan uzun pozlamaya benzer.

Eki Görüntüle 32959
(Fotoğraflar alıntıdır.)

Yukarıda Bahsedilen 3 Sorunu En Aza İndirmek İçin Neye Dikkat Edilmeli?
  • Panel tipi (LED, IPS, PLS vs.), panelin yenileme hızı (Hz değeri), tepkime süresi
  1. Oyun amaçlı kullanılacak ise LED panel, iyi bir monitör. Görüş açısı ve renk kalitesi ön planda olacak ise IPS, PLS vs. panel monitör.
  2. 60, 120 veya 144 Hz olabilir. Bu değer arttığında yukarıda bahsedilen sorunlarda azalma meydana gelir, oyunlarda hissedilecek FPS değeri ile doğru orantılıdır. 60 Hz monitörde 60 FPS görülür. Üstüne çıktığında hissedilmez aksine tearing denen yırtılmalar meydana gelir. Yani 144 Hz bir monitör aldığınızda 144 FPS'ye kadar hissedebilirsiniz. Bu da ekrandaki karelerin daha kısa sürede geçiş yapması ve oyunların daha akıcı olması demek.
  3. Tepkime süresi de önemli kriterlerden biridir. Fakat bir monitörü alırken sadece sitedeki teknik bilgiye bakmamanızı tavsiye ediyorum. Eğer monitörün detaylı bir incelemesi varsa oradaki değerleri baz alıp, kıyaslama yapınız.
Sorunuza gelecek olursak almak istediğiniz monitör iyi özelliklere sahip bir monitör. Amacınız oyun ise ve sizin için oyunda saniyelerin önemi varsa alabilirsiniz. Oyun çok oynamam ya da profesyonel değilim, daha çok film izlerim vs diyorsanız IPS panel alabilirsiniz. Donanımlarınızı ve kullanım amacınızı belirtirseniz daha iyi tavsiye yapabiliriz.
Arkadaşımız çok güzel anlatmış.
Konuya gitmek için tıklayın.
 
1621162122434.png
 
Pikselin renk değiştirme süresidir. Hareket eden piksel gecikme süresi(MPRT), griden griye(GtG), siyahtan beyaza(BtW) gibi türleri bulunuyor. Çoğu üretici MPRT tepki süresini koyar. Ortalama gecikme ve GtG gecikme süresine bakmak en doğru yoldur.
+Ne kadar düşük o kadar iyi mi?
-Hayır değildir. Bazı kullanıcılar bundan rahatsız olabilir. Bu yüzden filmlere motion blur ekleniyor. Hatta ben de bu kullanıcılara katılıyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı