Monitör ve TV Arasındaki Fark ?

ercanbekos

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba hem topladığım bilgisayarımı kullanabileceğim hemde HD uydu alıcımı takıp izleyebileceğim bi 40inch TV arıyorum ama bazı kaynaklardan edindiğim bilgiye göre monitör ve TV farkı çokmuş oyun oynarken felan sıkıntı oluyormuş ne kadar doğrudur bilmiyorum ama oyun oynarken monitörden aldığım performansı TVden alamazmıyım ? Sizce nasıl bir tercih yapmalıyım ?

Tepki süresi TV'lerin monitöre göre çok daha yüksek oluyor. Bu da ghosting dediğimiz olaya sebep oluyor.

Tepki süresi TV'lerin monitöre göre çok daha yüksek oluyor. Bu da ghosting dediğimiz olaya sebep oluyor.
Ghosthing'in MS ile uzaktan yakından alakası yok. Bol keseden sallama yapmayalım.

Ghosthing tamamen panelin kalitesiz oluşundan ve önceki ekrandaki renkleri yeterli hızda yenilememesinden kaynaklı olarak olarak oluşur.

Monitör ile TV arasındaki tek fark boyutları, o kadar. Şaşalı bir fark olmaz kaliteli bir TV üreticisinin modeli alındığı takdirde.

Yani 40'' iyi bir televizyon aldığım vakit oyun oynarken sıkıntı yaşamam değil mi? Ekran kartım "Asus R9 290"

Son düzenleyen: Moderatör:

Ghosting sorunun oluşmasının sebebi ekrandaki karelerin yeterli hızda değiştirilememesidir. Değiştirilememesinin sebebi monitörün renk değişimlerinde gecikme yapması olabiliyor. Bazen de anlık kare takılmaları veya karelerin üst üste binmesi sonucu oluşur.

Örneğin aynı panel kalitesine sahip 3 monitör düşünelim. Bunlardan biri 30, biri 60, biri de 120 Hz olsun. 3 monitöre de maksimum Hz değeri kadar kare aktarıldığını düşünelim (Hz: Saniye başına düşen kare sayısıdır. Yani 60 Hz bir monitöre saniyede 60 kare, 120 Hz monitöre ise 120 kare aktarılır). 120 Hz monitörde ekrana gelen kare daha kısa sürede değişeceğinden ghosting 60 Hz'e göre daha az hissedilecektir. Panelin tepkime sürelerini ise sadece teknik verilere bakarak anlayamayız. Monitörün incelemesini bulmak bu konuda büyük avantaj sağlayacaktır.

Ghosting oluşmasına sebep olan şey monitördeki panelin ekrandaki renk değişimine verdiği tepki, hızlı kare aktarımlarına verdiği tepki, yenileme hızıdır. Mağazalarda monitörlerin ms değeri verdikleri değer monitörün griden griye verdiği tepkinin değeridir. Yani ghosting'in tepkime süreleri ile bayağı bir yakından alakası vardır.

Ayrıca bakınız:

______

Bilgide ufak bir hata var. Tepki süresi sadece siyah rengin beyaza, beyazın da siyaha geçiş süreci değildir. Monitörün herhangi bir renkten başka bir renge geçiş sürecidir. Her rengin geçiş sürecindeki ms değeri aynı olmayabilir.
En Ucuz Teknoloji Fiyatlarını arayanlara incehesap.com
______

Siyahtan beyaza tepki süresi griden griye de oluşan tepki süresinden daha fazla olduğundan firmalar genelde griden griye tepki süresini baz alırlar.

Monitörlerdeki GTG Nedir? (Tepki süresinde Grey To Grey) | Technopat Sosyal

Recep Baltaş konuda 10 ms'nin altındaki değerleri insan gözü fark edemez demiş. Burada bahsedilen 10 ms monitörün mağazalarda belirttiği tepki süresi değildir. Çünkü daha önce de dediğim gibi monitörlerin her renk geçişinde verdiği tepki aynı değildir.

Bakınız:

Çok ciddi oyuncular TV kullanmıyorlar, Lag oluştuğunu iddia ediyorlar ve çözümü yokmuş. Monitör alman daha sağlıklı olur monitörlerin gelişimi TV'lerden daha önde.
Düzgün marka ve kaliteli bir panele sahip ürün alındığı takdirde o LAG denen durumu çok yaşamazsın.

@son_goku gayet yeterli bir açıklama yapmış. @Silinen üye yine benim dediğim kapıyı çıkıyor konu. Yalnız uzaktan yakından alakası yok derken direk etkisi yok.
Yani ghosting'in tepkime süreleri ile bayağı bir yakından alakası vardır.
demiş fakat her gecikme süresi de ghosthing ile bağdaşamayabilir. Örneğin 10 senelik Samsung 17" LCD monitörüm de 8-10 gibi yüksek bir değerken şuan da monitör olarak kullandığım Vestel 22" TV'ye göre çok daha canlı, çok daha temiz ve saf görüntü sunuyordu. Mesela ben ghosting denen şeyi Vestel ile öğrendim. Tek şey MS olarak bakılmamalı. Yine belirttiğin gibi panel kalitesinde yatıyor iş.

O Vestel iyi bir seçim değil artık. Vestel daha iyi panel kullanıyor muhtemelen onun içinde WM8650 gibi bir çip seti var o çok yavaştı ondan. Öyle oyun için monitör almak daha iyi ama AOC E960SWN modeli oyun için iyi değil bunu bil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…