Monitör ve TV Arasındaki Fark ?

ercanbekos

Hectopat
Katılım
10 Ocak 2015
Mesajlar
40
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba hem topladığım bilgisayarımı kullanabileceğim hemde HD uydu alıcımı takıp izleyebileceğim bi 40inch TV arıyorum ama bazı kaynaklardan edindiğim bilgiye göre monitör ve TV farkı çokmuş oyun oynarken felan sıkıntı oluyormuş ne kadar doğrudur bilmiyorum ama oyun oynarken monitörden aldığım performansı TVden alamazmıyım ? Sizce nasıl bir tercih yapmalıyım ?
 
Tepki süresi TV'lerin monitöre göre çok daha yüksek oluyor. Bu da ghosting dediğimiz olaya sebep oluyor.
Ghosthing'in MS ile uzaktan yakından alakası yok. Bol keseden sallama yapmayalım.

Ghosthing tamamen panelin kalitesiz oluşundan ve önceki ekrandaki renkleri yeterli hızda yenilememesinden kaynaklı olarak olarak oluşur.

Monitör ile TV arasındaki tek fark boyutları, o kadar. Şaşalı bir fark olmaz kaliteli bir TV üreticisinin modeli alındığı takdirde.
 
Yani 40'' iyi bir televizyon aldığım vakit oyun oynarken sıkıntı yaşamam değil mi? Ekran kartım "Asus R9 290"
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleyen: Moderatör:
Siz "uzaktan yakından" alakası yok diyorsunuz ama, 5 ms monitörde ghosting olur mu? | Technopat Sosyal burada @son_goku MS ile de alakası var diyor. Bir de MS Nedir? | Technopat Sosyal burada @Kaan Arslan 'ın verdiği bilgi var. Beni lütfen yanlış anlamayın, amacım sadece doğru bilgiyi edinmek.

Ghosting sorunun oluşmasının sebebi ekrandaki karelerin yeterli hızda değiştirilememesidir. Değiştirilememesinin sebebi monitörün renk değişimlerinde gecikme yapması olabiliyor. Bazen de anlık kare takılmaları veya karelerin üst üste binmesi sonucu oluşur.

Örneğin aynı panel kalitesine sahip 3 monitör düşünelim. Bunlardan biri 30, biri 60, biri de 120 Hz olsun. 3 monitöre de maksimum Hz değeri kadar kare aktarıldığını düşünelim (Hz: Saniye başına düşen kare sayısıdır. Yani 60 Hz bir monitöre saniyede 60 kare, 120 Hz monitöre ise 120 kare aktarılır). 120 Hz monitörde ekrana gelen kare daha kısa sürede değişeceğinden ghosting 60 Hz'e göre daha az hissedilecektir. Panelin tepkime sürelerini ise sadece teknik verilere bakarak anlayamayız. Monitörün incelemesini bulmak bu konuda büyük avantaj sağlayacaktır.

Ghosting oluşmasına sebep olan şey monitördeki panelin ekrandaki renk değişimine verdiği tepki, hızlı kare aktarımlarına verdiği tepki, yenileme hızıdır. Mağazalarda monitörlerin ms değeri verdikleri değer monitörün griden griye verdiği tepkinin değeridir. Yani ghosting'in tepkime süreleri ile bayağı bir yakından alakası vardır.

Ayrıca bakınız:

Merhaba,

Öncelikle basitçe ön bilgi vereyim. Bildiğiniz üzere monitörler piksellerden oluşur ve bu piksel ekrana gelen görüntüye göre renk ve resim değiştirir. Yani kısaca İngilizcede "Responde Time" diye adlandırdığımız tepki süresini ifade eder o ms değerleri. Ms de milisaniye demektir. Yani çok kısa bir zaman dilimidir ve bu rakam ne kadar küçükse piksellerdeki renk ve resim değişimi o kadar hızlı olur. Tabii o değer her renkte aynı olmamaktadır. Genellikle griden griye renk değiştirirken ki tepki süresi belirtilir.

MS Çok Yüksek İse Ne olur?

1) Ghosting

Ghosting dediğimiz olay oluşur. Ghosting'i Türkçeye hayaletlenme diye çevirebiliriz. Yani piksellerin değişimi esnasında arkasında iz bırakır. Örneğin bir futbol oyununda topu ileriye doğru attınız, top monitörde belirli pikseller üzerinden geçiş yapar ve geçiş yaparken topun geçtiği yerlerde dikkatli bakıldığında görülen topun şeffaf izi kalır.

Çok basitçe örnek vermek gerekirse:
Eki Görüntüle 32958

2) Input Lag

Input Lag'ı da Türkçeye gelen görüntü ile gerçekte olan görüntünün farkı diye adlandırabiliriz. Buna da Battlefield oyunundan örnek vereyim. Örneğin sniperla bir yere pusmuşken bir düşman gördünüz. İleriden de koşarak bir düşman gidiyor. Dürbünü açtınız, düşmanı görüp ateşi ettiniz ama o da ne? Düşman ölmedi. Bu da monitörde görülen görüntü ile gerçekte olan görüntünün farkından kaynaklanan bir durum. Tabii bunu tam anlamıyla anlamak için multiplayerda değil, single player modda denemek gerekir. Çünkü multiplayerda işin içine internetin ping değeri de giriyor. O da internetteki gecikme sebebiyle görünen görüntü ile gerçekte olan görüntünün farklı olmasına yol açıyor. Bu sebeple yüksek ping değerlerinde oyunda kare atlamaları olur, objelerin bir anda farklı yerlerde olmasına yol açar.

3) Motion Blur

Motion Blur da Türkçede hareket bulanıklığı demektir. Hatta günümüz oyunlarının çoğunda isteğe göre bu efekt verilip, verilmeyebilir. Bunu da bir araba yarışından örnek verebiliriz. Araç giderken iz bırakır ve sanki araç uzamış gibi his verir. Aslında bu biraz da fotoğrafçılıkta kullanılan uzun pozlamaya benzer.

Eki Görüntüle 32959
(Fotoğraflar alıntıdır.)

Yukarıda Bahsedilen 3 Sorunu En Aza İndirmek İçin Neye Dikkat Edilmeli?
  • Panel tipi (LED, IPS, PLS vs.), panelin yenileme hızı (Hz değeri), tepkime süresi
  1. Oyun amaçlı kullanılacak ise LED panel, iyi bir monitör. Görüş açısı ve renk kalitesi ön planda olacak ise IPS, PLS vs. panel monitör.
  2. 60, 120 veya 144 Hz olabilir. Bu değer arttığında yukarıda bahsedilen sorunlarda azalma meydana gelir, oyunlarda hissedilecek FPS değeri ile doğru orantılıdır. 60 Hz monitörde 60 FPS görülür. Üstüne çıktığında hissedilmez aksine tearing denen yırtılmalar meydana gelir. Yani 144 Hz bir monitör aldığınızda 144 FPS'ye kadar hissedebilirsiniz. Bu da ekrandaki karelerin daha kısa sürede geçiş yapması ve oyunların daha akıcı olması demek.
  3. Tepkime süresi de önemli kriterlerden biridir. Fakat bir monitörü alırken sadece sitedeki teknik bilgiye bakmamanızı tavsiye ediyorum. Eğer monitörün detaylı bir incelemesi varsa oradaki değerleri baz alıp, kıyaslama yapınız.
Sorunuza gelecek olursak almak istediğiniz monitör iyi özelliklere sahip bir monitör. Amacınız oyun ise ve sizin için oyunda saniyelerin önemi varsa alabilirsiniz. Oyun çok oynamam ya da profesyonel değilim, daha çok film izlerim vs diyorsanız IPS panel alabilirsiniz. Donanımlarınızı ve kullanım amacınızı belirtirseniz daha iyi tavsiye yapabiliriz.
______

Bilgide ufak bir hata var. Tepki süresi sadece siyah rengin beyaza, beyazın da siyaha geçiş süreci değildir. Monitörün herhangi bir renkten başka bir renge geçiş sürecidir. Her rengin geçiş sürecindeki ms değeri aynı olmayabilir.
Tepki süresi LCD televizyonlarda görülen, siyah rengin beyaz renge ve tekrar siyah renge geçiş sürecidir. Diğer bir deyişle hızlı görüntülerde LCD tv'nin ekranında görülen bulanık gecikmeler de denilebilir. Örnekle açıklamak gerekirse; Futbol maçı seyrederken çekilen şutlarda topun arkasında gölge oluşması gibi. Tepki süresinin birimi ms(Milisaniye)'dir. İlk çıkan lcdlerde 32ms. 16ms. gibi rakamları yaygındı. Gerçekten de tatmin edici değildi bu süreler. Ancak son çıkan teknolojilerle bu sayı düşürüldü. Lcd televizyonlarda hızlı görüntülerde en iyi performans alınacak tepki süreleri 2, 4 ve 5 ms'dir.
En Ucuz Teknoloji Fiyatlarını arayanlara incehesap.com
______

Siyahtan beyaza tepki süresi griden griye de oluşan tepki süresinden daha fazla olduğundan firmalar genelde griden griye tepki süresini baz alırlar.

Monitörlerdeki GTG Nedir? (Tepki süresinde Grey To Grey) | Technopat Sosyal

Recep Baltaş konuda 10 ms'nin altındaki değerleri insan gözü fark edemez demiş. Burada bahsedilen 10 ms monitörün mağazalarda belirttiği tepki süresi değildir. Çünkü daha önce de dediğim gibi monitörlerin her renk geçişinde verdiği tepki aynı değildir.

Bakınız:
 
Çok ciddi oyuncular TV kullanmıyorlar, Lag oluştuğunu iddia ediyorlar ve çözümü yokmuş. Monitör alman daha sağlıklı olur monitörlerin gelişimi TV'lerden daha önde.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çok ciddi oyuncular TV kullanmıyorlar, Lag oluştuğunu iddia ediyorlar ve çözümü yokmuş. Monitör alman daha sağlıklı olur monitörlerin gelişimi TV'lerden daha önde.
Düzgün marka ve kaliteli bir panele sahip ürün alındığı takdirde o LAG denen durumu çok yaşamazsın.

@son_goku gayet yeterli bir açıklama yapmış. @Silinen üye yine benim dediğim kapıyı çıkıyor konu. Yalnız uzaktan yakından alakası yok derken direk etkisi yok.
Yani ghosting'in tepkime süreleri ile bayağı bir yakından alakası vardır.
demiş fakat her gecikme süresi de ghosthing ile bağdaşamayabilir. Örneğin 10 senelik Samsung 17" LCD monitörüm de 8-10 gibi yüksek bir değerken şuan da monitör olarak kullandığım Vestel 22" TV'ye göre çok daha canlı, çok daha temiz ve saf görüntü sunuyordu. Mesela ben ghosting denen şeyi Vestel ile öğrendim. Tek şey MS olarak bakılmamalı. Yine belirttiğin gibi panel kalitesinde yatıyor iş.
 
O Vestel iyi bir seçim değil artık. Vestel daha iyi panel kullanıyor muhtemelen onun içinde WM8650 gibi bir çip seti var o çok yavaştı ondan. Öyle oyun için monitör almak daha iyi ama AOC E960SWN modeli oyun için iyi değil bunu bil.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı