Monitörde "no DP Signal" hatası almak

AkariMisaro

Centipat
Daha fazla  
RAM
G-Skill 2x8GB
SSD veya HDD modeli
SanDisk SSD Plus 240GB
Ekran kartı
AMD Radeon RX 7600 XT
Anakart
Asus Prime B450M-K II
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600G
Öncelikle, iyi günler veya iyi akşamlar. Yaklaşık 1 aydır devam eden ve 6 kere başıma gelmiş bir hata bu. Bazen oyun oynarken, bazen internette gezinirken, monitörüm (Dell G2722HS) aniden siyah ekran veriyor bir süre sonra no DP Signal yazan bir hata görüyorum ve monitörüm standby moduna geçiyor. Farklı bir DP kablosuyla da denedim, görüntü gelmiyor, bir fark olmuyor. Bu hata yaşanırken Discord aramasında arkadaşımı duyabilirken, o benim sesimi duyamıyordu. Bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalıyordum, ne kadar beklersem bekleyeyim düzelmiyordu. Hatanın 2. 3. ve 4. tekrarlanışında ekran kartı sürücüm silinmişti, DDU ile silip yeniden yüklediğim de sürücü silinme sorunu ortadan kalktı. CrystalDiskInfo uygulaması üzerinden disk kontrolü yaptığım zamanda sistemimin kurulu olduğu 240 GB'lik SSD'nin sağlığının %46 derecesine indiğini gördüm (şu anda %45), 1 TB'lık HDD'mde ise bir sorun yoktu. 5. tekrarlanıştan sonra sorunun PCI-e portunda olduğunu düşünerek ekran kartımı yerinden söküp geri taktım ve 1 hafta boyunca bu hata ile karşılaşmadım, 30 dakika önce oyun oynarken tekrar yaşandı. Hata herhangi bir göstergesi olmadan aniden ve tamamen rastgele anlarda yaşanıyor. O yüzden test etme şansım olmuyor. Ben sorunun ya SSD diskimde ya da PSU'mun (kasa ile birlikte gelen 650W 80+ Bronze) yetersiz olduğundan dolayı yaşandığını düşünüyorum. Şu anda hatırladığım bütün ayrıntılar bu kadar, daha fazla detay sorabilirsiniz, belki siz sorunca aklıma gelir. Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ediyorum. Yanıtlarınızı bekliyorum.

Dilerseniz bir format atın, yazılım ihtimalini düşük de olsa eleyelim. Monitörü başka cihazlarda test edin. Ekran kartını da test edin. Bunlarda sorun yoksa sırayla diskleri, güç kaynağını ve işlemciyi deneyin stres testinde.

Ekran kartını sök tak sonrası çalışması uzun bir süre beni anakart sorunu konusunda şüphelendirdi ama. İmkan varsa başka bir anakartta aynı parçaları deneyin.

Sık sık programlar için plugin indiren birisiyim, bende düşünmüştüm belki bilgisayarımı kilitleyen bir virüs vardır tarzında ama Ekran Kartını tak çıkar yaptıktan uzun bir süre sonra tekrarlanmamasından dolayı yazılım şüphesini bırakmıştım ama bugün tekrarlandığından dolayı yeniden şüphelenmeye başladım. Yarın formatlayacağım.

Bekliyorum. Bir şey olursa haber edersiniz.

5 dakika önce tekrardan yaşandı 7. sefere, arkadaşımın dediğine göre Discordda yayınım donmuş ve aramadan düşüp Discord'da inaktif olmuşum, 10 saniye sonrasında tekrar aktif olmuşum aynı anda da Steam üzerinden oynadığım oyuna tekrardan girdiğimin bildirimi çıkmış, Arkadaşımın Discord'da düştüğümü söylediği sırada bana Ekran Kartı driver reset sesi geldi ve Discord'un sesi gitti ama arkadaki şarkı açıktı ve klavyemdeki tuşa basarak şarkıyı duraklatıp başlatabiliyor ve sistem sesini kısıp arttırabiliyordum, yani bilgisayar tam anlamıyla donmuş değildi. Monitör'ü resetledim, DP kablosunu çıkar tak yaptım, başka bir kablo denedim ama görüntü gelmedi. Belki bu ipuçları daha yardımcı olur olayı tam anlamıyla anlamakta.

hocam bir çözüm bulabildin mi ?
Baya bir çözüm denedim, şu anda da deney yapıyorum. Öncesinde Ekran Kartını söküp PCIe portunu ve ekran kartını temizlediğim de 4 gün boyunca tekrar yaşanmamıştı. Yine denedim ama bu sefer ilk başta Ekran Kartını görmedi bilgisayar ama aygıt yöneticisinde vardı, biraz bekledim sistem kendi kendine Ekran Kartını yeniden gördü sonrasında bende DDU ile driveri silip baştan kurdum. Şu anlık bir sorun yok, 3 gündür tekrarlanmadı. Yeniden olursa Ekran Kartımı geçici süreliğine babamın bilgisayarı ile değiştirip kullanıcam sorunun Anakart/PSU da mı yoksa Ekran Kartında mı olduğunu anlamak için.

Ben psu olduğunu düşünüp değişmiştim ama bir düzelme olmadı aynı şekilde anakartta problem olabilceğini düşünüyorum. Bir çözüme ulaşabilirsen yazarsan sevinirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…