Monitörün tazeleme hızından fazla FPS almak neden fark oluşturur?

Merhaba. Sıkça merak edilen ve tartışılan bir konu hakkında ufak bir yazı yazmak istedim.


Oyun oynuyorsunuz, görüntü ayarlarıyla oynarken V-Sync adlı bir ayara denk geldiniz. FPS değerini, monitörün tazeleme hızıyla eşitlediğini öğrendiniz, oldukça da mantıklı geldi. Sonuçta, monitörünüzün tazeleme hızının üstünde FPS almak nasıl bir fark oluşturabilir ki? İşte, bugünün konusu da tam olarak bu.

Daha fazla araştırdığınızda, daha yüksek FPS değerlerinin daha düşük gecikme sağlayacağını, bunun da daha akıcı ve sezgisel bir oyun deneyimi sağlayacağını belirten birkaç yorum görebilirsiniz. Peki tamam da bunun sebebi nedir?

Bu makalede yaygın olarak kullanıldığından 60 Hz’lik bir monitör kullandığımızı varsayıp, FreeSync ve G-Sync gibi işi biraz daha karmaşıklaştırabilecek teknolojileri göz ardı edeceğim.

Öncelikle konuyu daha iyi anlayabilmek için monitörün tazeleme hızını (Hz birimini kullanıyoruz), FPS’in ne olduğunu (Frame per Second, Saniye Başına Kare olarak çevrilebilir) ve monitörün kareleri nasıl çizdiğini anlamamız gerekiyor. Özellikle monitörün tazeleme hızı ile FPS oldukça fazla karıştırılabiliyor.

Bir monitörün tazeleme hızı, basitçe o monitörün saniyede kaç tane kare gösterdiğini gösterir. Bu düzenlidir, yani kareler arasındaki süre, birazdan FPS kavramında göreceğimiz gibi değişiklik göstermez. Basitçe (1 saniye = 1000 milisaniye) 1000/60 = 16,66 hesabıyla her kare arasında 16,66 milisaniye olduğunu görebiliriz.

Konu FPS’e gelince işler değişiyor. Bu noktada monitörden ekran kartına dönüyoruz. Bildiğiniz gibi ekranda gördüğümüz görüntüleri çizen donanım ekran kartıdır. Başta çizilen karelere ve ekran kartının işlem gücüne göre her karenin çizilme süresi değişebilir. Yapılması gereken hesaplamaların zorluğunun artması (örneğin Ray Tracing teknolojisi) karelerin çizilme süresini uzatabilir. Dolayısıyla kareler arasında kesin olarak zamanlar yoktur. Kimisi çok kısa sürerken kimisi çok uzun sürebilir. Sürekli olarak değişen bu süreler neticesinde ekran kartları sabit bir FPS değeri vermek yerine değişken FPS de üretebilir.

Şimdiye kadar tazeleme hızıyla saniye başına üretilen kare sayısı arasındaki farkı anladık. Bir de monitörün kareleri nasıl çizdiğine bakalım.

Monitörler kareleri bir anda göstermez. Satır satır çizerler. Monitörün tazeleme hızıyla FPS arasındaki farkı biliyoruz, bu durumda ekran kartının görüntüyü çizdiği ve kendi içinde pikselleri güncellediği an ile, monitörün o pikselleri gösterme anı aynı anda olmak zorunda değildir. Peki ya daha monitör kareyi yansıtmayı bitiremeden ekran kartı yeni bir kare üretmişse ne olur? Evet, doğru bildiniz. Yırtılma (tearing) denen olay yaşanır. Bu durumu engellemek istersek V-Sync ayarını etkinleştirerek kolayca kurtulabiliriz. V-Sync ayarını açarsak, monitör bütün kareyi çizmeyi tamamladığını ekran kartına bildirecek, daha sonra ekran kartından yeni kareye dair bilgileri alabilecek. Ama şimdi diyorsunuz ki, gecikme (input lag) olmaz mı? Evet, bildiniz. Bu ayar gecikmeye neden oluyor.

Grafik_EkranKarti-Monitor.jpg


Şimdi diyorsunuz ki biz bunları zaten biliyoruz, sen ne anlatıyorsun? Bunun konumuzla ne alakası var? Tamam tamam, biraz uzattım ama önce bunları iyice kavramak gerekiyor. Kabul, buraya kadar biraz sıkıcı geçmiş olabilir. Halen sıkılmamış ve buraya ulaşmışsanız, şimdi konumuza geçebiliriz. Şimdi sizden şu kareyi incelemenizi istiyorum:

SS3.jpg


Şimdi size bir kare gösteriyorum. Dikkatli incelerseniz görüntü pek de normal görünmüyor, ortadan bölünmüş gibi sanki. Aslında yırtılma yaşanmış bir görüntü bu. Monitör henüz kareyi ekrana yansıtmayı tamamlayamamışken ekran kartı görüntüyü güncelledi. Tabii monitör de bu güncel veriyi çizmeye devam etti ve önceki kareyi bırakıp yeni kareyi çizmeye başlamış oldu. Şimdi daha dikkatli bakarsanız, alttaki görüntüde bir adamın bacaklarını görüyoruz. Ekran kartının yeni çizdiği görüntüde adam görünüyor.

Ekran kartı burada iki tane kare üretti. Monitör birinciyi çizemeden ikinci görüntü hazır olduğu için, henüz birinci kareyi tamamlamadan ikinci kareyi ekrana yansıtmaya başladı. Üretilmiş olan iki farklı kareyi ayrı ayrı incelemek isterseniz:
1.

CS_SS1.jpg


2.

CS_SS2.jpg
Peki ya daha düşük FPS almış olsaydık, (ya da V-Sync açmış olsaydık) ne olacaktı? Yeni kareye dair hiçbir bilgiyi henüz edinememiş olacaktık. Elbette, yırtılma olmamış güzel bir kare bizi bekliyor olacaktı ancak adamı görebilmek için monitörün eski veriyle devam edip görüntünün kalan kısmını çizmesini, ardından yeni kareye geçip adamın olduğu yere kadar çizmesini bekleyecektik. Eh, rekabetçi bir oyun oynarken ne kadar hızlı tepki verirseniz o kadar iyi, değil mi?

Buradan anlayacağımız üzere, ne kadar çok FPS alırsak, kareler ne kadar erken çizilirse, o kadar güncel bir görüntü elde ederiz. Buradan yapabileceğimiz basit çıkarım budur. 100 FPS yerine 400 FPS alırsak, yansıyacak görüntü o kadar güncel olacaktır.

Peki ya akıcılık ne âlemde? Tamam, yüksek FPS almak gecikmeyi azaltıyor ama akıcılığı etkiliyor mu? İnsanların belirttiğine göre akıcılıkta artış oluyor. Siz mouse’u hareket ettirdiğinizde bunun etkisi monitöre daha erken yansıyor, bir tuşa basıp bir eylem gerçekleştirdiğinizde bu ekrana daha çabuk yansıyor. Bu da daha iyi bir oyun deneyimi sağlayabiliyor.

Okuduğunuz için teşekkürler, umarım keyifli bir makale olmuştur. Lütfen eksik gördüğünüz veya yanlış bulduğunuz noktaları düzeltin. İyi Sosyal'ler.
 
CS:GO oynarken 150FPS'de oynarken (75Hz monitöre sahibim) yırtılma çok oluyor. Bu sefer karşıdaki rakibin bana karşı gösterdiği refleksi A-D yapmak zıplamak peeklemek gibi hareketleri yırtılmadan dolayı algılıyamıyorum. Bu sefer aimimi net bir şekilde adamın üstünde gezdiremiyorum.
Onun yerin 80-90FPS'de oynadığımda hem FPS değerim monitör Hz'nin altına düşüp kasma yapmıyor hem de yırtılmanın önüne geçmiş oluyorum. Bu kendi tecrübem. Belkide monitörüm eski olduğu için böyle bir sorun yaşıyorum.
İnternet kafeye gittiğimde 60Hz'lik bir monitörde 300FPS'de oynarken daha sağlıklı bir şekilde oyun oynuyorum. Çok ilginç gerçekten. İnternet kafe sistemi bende olsa sanırım 60hzle globala kadar çıkarım.
 
Yazının nesine katılmıyorsunuz?
Evet rekabetçi oyunlarda açılan v-sync ayarının input lagını arttırdığını söyleyebiliriz. Fakat 2 GPU kısımda G ve free sync teknolojileri bulunmakta ve input lag testleri mevcut. Ayrıca bu monitörden monitöre değişir. 60-75Hz bandında bu farkı pro olmayan kullanıcı anlayamaz zaten. Monitörün desteklediği HZ değerine kitlemek oyunu daha akıcı ve oynanabilir kılıyor (tearing olmuyor).

1000 fps alırsanız cs go üzerinde 1ms input lag olur fakat tearing olacağı için oynanmaz hale gelir. Bu yüzden yüksek Hz monitörler ile birlikte Sync yapılıyor. 260HZ monitörler bu sebepten mevcut. 2 türlüde çok önem arz ettiğini sanmıyorum normal kullanıcılar için.

Edit: Klavye mouse faktörü mevcut.
 
Gerçekten elle tutulur bilgiler mevcut. Ayrıca görseller ile mükemmelleştirmişsiniz. Gerçek anlamda bir rehber olmuş diyebilirim kesinlikle. Ellerinize sağlık. Artık sürekli anlatmak yerine atabileceğimiz bir rehberimiz var. Tekrardan elinize sağlık hocam. İyi sosyaller.
 
Değerli yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim. Bir faydam olduysa ne mutlu bana. 🙂


Evet rekabetçi oyunlarda açılan V-Sync ayarının input lagını arttırdığını söyleyebiliriz. Fakat 2 GPU kısımda G-Sync ve FreeSync teknolojileri bulunmakta ve input lag testleri mevcut. Ayrıca bu monitörden monitöre değişir. 60-75Hz bandında bu farkı pro olmayan kullanıcı anlayamaz zaten. Monitörün desteklediği Hz değerine kilitlemek oyunu daha akıcı ve oynanabilir kılıyor (tearing olmuyor).

1000 FPS alırsanız CS:GO üzerinde 1ms input lag olur fakat tearing olacağı için oynanmaz hale gelir. Bu yüzden yüksek Hz monitörler ile birlikte Sync yapılıyor. 260Hz monitörler bu sebepten mevcut. 2 türlü de çok önem arz ettiğini sanmıyorum normal kullanıcılar için.
Öncelikle G-Sync ve FreeSync gibi nispeten daha karmaşık teknolojileri bu rehberi hazırlarken göz ardı ettiğimi belirtmiştim.
Bu makalede yaygın olarak kullanıldığından 60 Hz’lik bir monitör kullandığımızı varsayıp, FreeSync ve G-Sync gibi işi biraz daha karmaşıklaştırabilecek teknolojileri göz ardı edeceğim.

Tearing için o kadar kesin konuşmak pek mantıklı olmayabiliyor zira sadece karenin çizim süresi ve monitörün kareyi ekrana yansıtma süresinin dışında ikisinin de yenilenme anlarının farklı anlara denk gelmesi gibi bir durum var, tam olarak aynı FPS üretilse bile yenilenme anları aynı noktada olmazsa tam bir senkronizasyondan bahsedemeyiz. V-Sync etkinleştirildiğinde yeni görüntü monitör kareyi tamamen ekrana yansıttığını belirttiği zaman veriliyor.

Ek olarak, 1000 FPS gibi değerler bu noktada ekstrem kalabiliyor. Ancak 60 FPS ile 180 FPS arasındaki farkın kayda değer olduğunu düşünüyorum şahsen. Kaldı ki 1000FPS gibi değerler sıklıkla gördüğümüz değerler değil, ama 120 FPS birçok kişinin ulaşabildiği bir değer. Tabii burası işin teknik kısmı, bir de insanı işin içine katınca sezgisel olarak farklılık hissetmek duruma ve kişiye göre değişiklik gösterebiliyor.

260Hz ya da 144, 240Hz gibi daha yüksek tazeleme hızına sahip monitörlerin mevcut olma sebebi, gerçekten saniye başına o kadar kare gösterilebilmesi. Benim burada belirttiğim nokta ekrandaki kare sayısında bir artış olacağı değil, ki gerçekten daha yüksek tazeleme hızları kullanmanın getireceği daha fazla avantaj da mevcut.
 
Son düzenleme:
Değerli yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim. Bir faydam olduysa ne mutlu bana. 🙂



Öncelikle G-Sync ve FreeSync gibi nispeten daha karmaşık teknolojileri bu rehberi hazırlarken göz ardı ettiğimi belirtmiştim.


Tearing için o kadar kesin konuşmak pek mantıklı olmayabiliyor zira sadece karenin çizim süresi ve monitörün kareyi ekrana yansıtma süresinin dışında ikisinin de yenilenme anlarının farklı anlara denk gelmesi gibi bir durum var, tam olarak aynı FPS üretilse bile yenilenme anları aynı noktada olmazsa tam bir senkronizasyondan bahsedemeyiz. V-Sync etkinleştirildiğinde yeni görüntü monitör kareyi tamamen ekrana yansıttığını belirttiği zaman veriliyor.

Ek olarak, 1000 FPS gibi değerler bu noktada ekstrem kalabiliyor. Ancak 60 FPS ile 180 FPS arasındaki farkın kayda değer olduğunu düşünüyorum şahsen. Kaldı ki 1000FPS gibi değerler sıklıkla gördüğümüz değerler değil, ama 120 FPS birçok kişinin ulaşabildiği bir değer. Tabii burası işin teknik kısmı, bir de insanı işin içine katınca sezgisel olarak farklılık hissetmek duruma ve kişiye göre değişiklik gösterebiliyor.

260Hz ya da 144, 240Hz gibi daha yüksek tazeleme hızına sahip monitörlerin mevcut olma sebebi, gerçekten saniye başına o kadar kare gösterilebilmesi. Benim burada belirttiğim nokta ekrandaki kare sayısında bir artış olacağı değil, ki gerçekten daha yüksek tazeleme hızları kullanmanın getireceği daha fazla avantaj da mevcut.
Gözüme çarpmamış, özür dilerim.
 
Sizde neden katılmadığınızın kaynağını verir misiniz? Ben de sizin yazınıza katılmıyorum.
Google'a screen tearing, input lag, v-sync, g-sync, freesync comparison, what is vsync, monitor input lag list gibi terimleri yazarsanız bahsettiğim her şeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Ayrıca, Frame Rate (FPS) vs Refresh Rate (Hz).
 

Geri
Yukarı