Monster Abra A5 laptopta Valorant oynanırken 250 FPS'ten 100 FPS'ye düşüyor

911955

Yoctopat
Hocalarım selamlar,
Birkaç ay önce arkadaşıma Monster Abra A5 aldık. Gayet memnun, hiçbir sorun yaşamadı. Genelde oynadığımız oyun olan Valorant'ta da hiçbir driver güncellemesi veya NVIDIA ayarı yapmadan minimum 350, maksimum 450 FPS alıyor.

Ben de uzun zamandır almayı düşünüyordum. 10 gün önce cihazı aldım, tüm driverları yükledim, NVIDIA Denetim Masası ayarlarını yaptım, Monster'ın önerdiği tüm performans ayarlarını uyguladım. Ancak Valorant'ta 150-250 FPS arası alıyorum, zaman zaman 100 FPS'ye kadar düşüyor. En ince detayına kadar araştırdım ama hiçbir şey işe yaramadı. Üstelik ekranda bir de ölü piksel vardı.
Bu nedenle cihazı değişim (eğer değişim olmuyorsa iade) talebiyle servise gönderdim.

Onaylanırsa yeniden aynı ürünü alacağım, bu kez 16 GB RAM daha eklemeyi düşünüyorum.
Yani 2x16 olacak (Özellikleri sonda yazdım).
Sizce bu FPS farkı neden kaynaklanıyor? Bu durum normal mi?

Arkadaşımın cihazı şu an 38 bin TL civarında, benimki ise 44 bin TL.
12 taksit imkanı vardı, bu fırsattan yararlandım diye sevinirken hiç beklemediğim bir sorunla karşılaştım. Gerçekten moralim çok bozuldu.
İki cihazın teknik özelliklerini aşağıda karşılaştırmalı olarak yazıyorum:

Benim bilgisayarım.
İşlemci: Intel® Core i5-12450H (8C/12T, Max 4.40GHz, 12MB Cache, 45W)
Ekran Kartı: NVIDIA® GeForce® RTX 4050 Max-Performance, 6 GB GDDR6, 96-Bit
RAM: 16 GB (1x16 GB) DDR4 3200MHz.
SSD: 1TB M.2 SSD PCI-e 4.0 X4 (Okuma: 5000 MB/s - Yazma: 3600 MB/s)
500GB M.2 NVMe SATA 4.0 X4 (Okuma: 4700 MB/s - Yazma: 1900 MB/s)
Windows: Windows 11 Home Single Language.

Arkadaşımın bilgisayarı.
İşlemci: Intel® Core i7-12700H (14C/20T, Max 4.70GHz, 24MB Cache, 45W)
Ekran Kartı: NVIDIA® GeForce® RTX 2050 Max-P, 4 GB GDDR6, 64-Bit
RAM: 16 GB (2x8GB) DDR4 3200MHz.
SSD: 1TB M.2 SSD PCI-e 4.0 X4 (Okuma: 4125 MB/s - Yazma: 2950 MB/s)
Windows: Windows 11 Home Single Language.

Valorant işlemci odaklı oyun olduğu için işlemcisi daha güçlü bilgisayarda daha yüksek FPS vermesi normal değil mi? Senin bilgisayarında birden FPS düşüşünün sebebi yüksek sıcaklıklıktan dolayı işlemci hızını düşürüyordur veya sürücülerin güncel değilse ondan olabilir.

Aynı modeli almak gibi bir hata yapmayın, direkt para iadesi isteyin. Monster tenekelerinden uzak durun, alayı ısınma sorunlu modeller. İşlemciniz throttle yiyordur büyük ihtimalle bu sebeple böyle FPS düşüşü yaşıyorsunuz.

Hocam dediğiniz gibi işlemci farkını ben de göz önünde bulunduruyorum ama ekran kartı etkeni de var en azından birbirine yakın bir fps sonucu çıkması gerekmiyor mu? Bir de tüm sürücüler güncel, bir de cihazı soğutucu ile beraber fanları açık şekilde kullanıyorum. Çok serin çalışıyor ısınma ile ilgili bir sorunum yok.

Bugün sorunu detaylı bir şekilde yazıp servise gönderdim ilk talebim iade, mümkün değilse aynı özelliklere sahip sıfır cihaz ile değişim yazdım. Umarım iade olur farklı bir modeline veya alternatif cihazlara bakarım... Böyle bir şey olacağını hiç düşünmemiştim.

Tekrar okuyunca fark ettim. Senin bilgisayarında tek ram var, haliyle tek kanal olarak çalışıyor. FHD çözünürlükte işlemci ve ramin oyuna olan performansı, ekran kartının etkisinden daha yüksek olabiliyor. İşlemcide ısınma sorunu olmadığına göre tek kanal ramden dolayı anlık düşüş (drop) olması muhtemel.
Oyunun grafik ayarlarını en yükseğe çekip yükü ekran kartına kaydırmayı deneyebilirsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…