Monster Laptop Abra A5 V15.6 - Termal Bakım Sonrası GTX 1650 "Kod 43" ve GPU-Z "0 MB VRAM" Hatası

Concorde

Decapat
Daha fazla  
Ekran kartı
GTX
İşlemci
i7-10750
Esenlikler,
Monster A5 V15.6 laptopuma dün genel bakım yaptım (Termal macun, fan temizliği vb.). Bakım sonrası bilgisayar sorunsuz açıldı, boşta 40 dereceleri gördüm.
Ancak Crysis Remastered ile yük testine soktuğumda, en düşük ayarlarda sıcaklıklar gayet düşük (60 derece civarı) seyretmesine rağmen oyun 17-20 FPS görüyordu ki eskiden bu en düşük ayarlarda 60+ FPS alıyordum. Sonra kontrol edince bilgisayarın sadece Intel işlemciyi kullandığını fark ettim. Sorun bilgisayarın açılışı sonrası GTX 1650 GPU yerine işlemci GPU'yu tercih etmesi değildi. Sorun direkt GTX 1650'yi tam olarak görememesiydi ki görev yöneticisinde GPU olarak sadece işlemci GPU'su mevcut. Görev Yöneticisi GTX 1650'yi görmüyor direkt.

1764101258248.png

GTX 1650'yi gören iki şey varsa o da Aygıt Yöneticisi ve GPU-Z.

1764101397513.png

1764101421324.png

Önceden söyleyeceklere söyleyeyim, hayır. Aygıt Yöneticisi'nden aygıtı kaldırmayı ve yeniden başlatmayı denedim. Bir sonuç vermedi.
NVIDIA Denetim Masası ise direkt mevcut olarak sağ tıkta gözükmüyor.
Yani işin özeti şu ki ekran kartı fiziksel olarak olsa bile yazılımsal olarak hayalet durumda.

Mevcut Durum:
Görev Yöneticisi: GTX 1650 hiç yok.
Aygıt Yöneticisi: Kart görünüyor ancak üzerinde ünlem işareti var (Kod 43).
GPU-Z: Kartı algılıyor fakat Memory Size: 0 MB, Bus Width: Unknown ve GPU Clock: 0 MHz olarak görünüyor.
NVIDIA Denetim Masası: Sağ tık menüsünde yok, açılmıyor.
Şimdiye kadar denediklerim:
1) NVIDIA App'ten sürücüleri güncelleme, her güncelleme sonrası "Kurulu sürücü bulunamadı" ibaresi kaybolmayıp kurma tuşu tekrar beliriyor.
2) BIOS sıfırlamak.
3) Önce DDU ile tüm GPU driverlarını silip ardından tekrar geri yüklemiştim. Bilgisayar açıldığında NVIDIA Denetim Masası sağ tıkta gözüküyordu ki heyecanla kontrol etmek için Görev Yöneticisi'ni açmaya çalışınca bilgisayar dondu ve DRIVER_POWER_STATE_FAILURE uyarısı ile mavi ekran verdi. Ardından geri açılınca tekrardan GPU gözükmüyordu. Daha sonradan aynı işlemi güvenli modu açıp denemiştim o zaman mavi ekran söz konusu değildi lakin sonuç hala aynıydı. Aygıt aktif olarak gözükmüyor ve çalışmıyor.
Bu sabah bilgisayarı ilk boot ederken ve mavi ekranda oluşan minidump dosyaları:
Dosyalardan değiştirme tarihi 08:57 olan bilgisayarı ilk boot ederken, değiştirme tarihi 10:36 olan ikincisi ise yukarıda belirttiğim DRIVER_POWER_STATE_FAILURE hatası sırasında oluşan minidump dosyasıdır.
Ek bir detay: Soğutma bloğu montajında bir hata yapmış olsam CPU'nun da bundan etkilenmesi gerekmez miydi diye düşünüyorum. Şu an CPU sıcaklıkları ve performansı kusursuz (boşta 40, Crysis Remastered 60 derece civarı), sorun tamamen GPU tarafında izole olmuş durumda. Bu yüzden sorunun bilgisayarı geri montajlarken mi olduğunu kestiremiyorum.
Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bakımı yaparken batarya takılıysa ve değmemeniz gereken yerlere iletken bir şeyle temas ettiyseniz kartın güç devresine, VRAM veya direkt karta hasar vermiş olabilirsiniz. Ne kadar ihtimali var bilmiyorum ama fazla baskı olduysa da zarar görmüş olabilir.

Bakımı yaparken batarya takılıysa ve değmemeniz gereken yerlere iletken bir şeyle temas ettiyseniz kartın güç devresine, VRAM veya direkt karta hasar vermiş olabilirsiniz. Ne kadar ihtimali var bilmiyorum ama fazla baskı olduysa da zarar görmüş olabilir.
Bakım yaparken bizzat bataryayı çıkarıp ardından güç düğmesinden statik elektriği boşaltarak işleme başlamıştım. Fazla baskı fikrinden dolayı soğutma bloğunun vidalarını bir tık gevşeterek çalıştırmayı denemiştim gerçi lakin sonuç yine de aynıydı maalesef.

Bakım yaparken bizzat bataryayı çıkarıp ardından güç düğmesinden statik elektriği boşaltarak işleme başlamıştım. Fazla baskı fikrinden dolayı soğutma bloğunun vidalarını bir tık gevşeterek çalıştırmayı denemiştim gerçi lakin sonuç yine de aynıydı maalesef.
Baskıdan dolayı olduysa kalıcı hasar oluşmuş olabilir, lehim çatlağı olduysa reball yapılır. Zaten hem bakımdan sonra olmuş hem de yazılımsal çözümleri denemişsiniz bir servise verin bence.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı