Monster Tulpar t5 v4.4 Oyunlarda Dalgalanma ve Performans Sorunu

Yer
Kocaeli
Merhaba öncelikle ilk konumu açmaktayım. Alakasız yere açtıysam affola.
Biraz uzun bir yazı oldu ama okuyup yorum yapanlara şimdiden teşekkür ederim.

Monster tulpar t5 v4.4 satın aldım birkaç gün önce. Grafiker olduğum için program fazla kullanan birisiyim.
29 Temmuzda Windowsları crackli kullananların windowsu patlayacak ve orjinal almanız gerekiyor denildi ama ben crackli windows kurdum. Ama UEFİ olarak yüklemedim. (Yükleyemedim) Technopat'ın paylaşmış olduğu Uefı kurmalı videosunu izledim ama UEFİ Enable yaptığımda "Reboot and proper select device" gibi bir şey yazıyor ve herhangi bir tuşta bastığımda o yazı artmaya devam ediyor. Ben Windowsu UEFİ Disabled yaptığımda kurabildim. UEFI kurmayla UEFİ olmadan kurmanın bir zararı yada farkı var mıdır? İlk defa böyle bir bilgisayar alıyorum ve bilgim yok. Ayrıca tam performans aldığımı düşünmüyorum. Driverlarım da güncel. Eski bilgisayarım Lenovo Y500 4 senelik olmasına rağmen yeni aldığımdan daha erken açılıyor. 240 GB Intel SSD Mevcut. Lenovo'da 120 GB Samsung SSD mevcut. Bu nedendir peki? Lenovonun özellikleri 16 gb ram 120 gb SSD 2+2 GB GT750M SLI 2.4 ghz. Ben çok mu gözümde büyüttüm GTX970 Var abi uçar bu bilgisayar diye acaba? Benchmark testi yaptığımda yüksek fark attı Lenovo'ya göre sadece 16 gb ram olduğu için düşük kaldı o kadar. Benchmarkta bu kadar ezen bilgisayar nasıl geç açılır? SSD Markasından olabilir mi?
NVidia denetim masasında hangi ayarları yaparsam performans alırım? ve PhysX ayarını nasıl yapmalıyım? Ek olarak Overwatch oynarken Ultra'dan mıdır, Hıgh ayarından mıdır, Nvidia experience optimize ayarından mıdır bir bozulma oluyor. Oyun gayet akıcı, kasma donmadan bahsetmiyorum hiç olmuyor da. Görüntüde problem yaşıyorum. Mesela 2K16'da ekranda dalgalanma oluyor menüde falan. Orjinal olmadığı için mi acaba? Bunlar neyden kaynaklıdır? Overwatchda da 2-3 kare dalgalanmalar oluyor.

Forumu da dolaştım fakat net bir sonuç bulamadım. Monitörü 2 ay oldu alalı. Marka ve özellikleri burada. Sorunun neyden kaynaklandığını çözemedim. Yardımcı olacak yok mu? V-Sync açıp kapatmak denmiş ama Nvidia denetim masasının ayarlarında Adaptive Vsync açıp kapama gibi bir seçenek yok.
Bir de bilgisayar şarjda değilken oyun açtığımda sadece fps düşüyor. Onun dışında yukarıda belirttiğim Overwatch ekranda noktalar halinde parçalanma da olmuyor. Şarja takınca oluyor. Çok garip.

Edit : Fan hızını en üste çıkartınca dalgalanma da, oyundaki renk bozulması da ortadan kalkıyor. Monitördeki dalgalanma da kalkıyor. Bir cevap geleceğini de sanmıyordum, aktif olmayan foruma üye olmuşum.

Öncelikle bende monster t5 v4.4.2 modeli kullanıyorum . Birçok şey yazmışsınız ama genel olarak cevaplarsam şunu söyleyebilirim. Anladığım kadarıyla windowsu kendiniz kurmuşsunuz bunla ilgili problemler vs. performans kaybına veya geç açılmaya sebep veriyor olabilir. Bunun dışı ekranda dalgalanma dediğiniz olay nedir tam olarak onu biraz daha ayrıntılı anlatabilir misiniz . Resim veya video vb. şekilde bi paylaşım yapabilirseniz belki daha iyi yardımcı olabilirim. Bende herhangi bir sıkıntı yok bu konularda cihazın açılma süresi yaklaşık 18 sn de masaüstünü görüyor. Dalgalanma konusunu bilmeme fakat windows geç açılması veya performans kaybı bence windowsu kurarken ki sıkıntılarla ilgili olabilir.

Cevap için çok teşekkürler..
Windowsu kurmada evet biraz sıkıntı yaşadım Technopatın videosunda UEFI Enable yaptıktan sonra F2'den USB belleği seçip kuruluma başlıyoruz denilmiş. Bende UEFI Enable olunca hiçbir şekilde kurulmuyordu. Disable olarak kurdum. Sorunsuz çalışıyor.
Performans kaybına gelirsek o da Intel HD Graphics'ten kaynaklandığını fark ettim. Control Center'dan tamamen devre dışı bıraktım şuan problem yok.
Bir de şöyle bir şey fark ettim dün cihaz şarjda değilken Overwatch oynadım sadece fps düşüyor.(Normal) Şarja taktığımda ise Fps düzgün fakat ekranda karakteri seçip oyuna başlayınca mouse'la sağ sol yaptığımda ışıklarda, grafiklerde nokta nokta parçalanmalar oluyor görüntü birbirine giriyor..(Ekran görüntüsü ekleyeceğim.)
SSD'yi kısmı da eski bilgisayarımın ssd markası Samsung EVO 850 ve sanıyorum ki Okuma/Yazma hızı benim bilgisayardaki İntel olandan biraz yüksek. Ondan kaynaklanıyor. Problem değil.
Genel olarak Intel'i devre dışı bırakınca %80 performans farkı gördüm.Nvidia denetim masasından ayarlasam bile sapıtıyor bazen. Video oynatmalarda falan çok sorun yaratıyor.

İntel'i tamamen devre dışı bıraktım. Sorun çözüldü... Dalgalanma falan kalmadı.

Oyunlarda fps'i 59'a sabitlemeyi denermisiniz.
Nvidia inspector ile sabitleyebilirsiniz.
Her oyuna girmeden önce 30'a sabitliyceksem 29'u seçip sabitlerim. Dalgalanma sorunumu böyle çözmüştüm.

Aynı cihazı kullanıyorum herhangi bir ayar vs. soracaksan konu altına yaz özelden bi yerden iletişim kurabiliriz her şekilde yardımcı olmaya çalışırım ayrıca sistemin ayarlarının ekran görüntüsünü paylaşabilirim ben windowsu hazır kurulu aldığım için fazla windows kurulumu hakkında bilgim yok ama elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Oyunlarda fps'i 59'a sabitlemeyi denermisiniz.
Nvidia inspector ile sabitleyebilirsiniz.
Her oyuna girmeden önce 30'a sabitliyceksem 29'u seçip sabitlerim. Dalgalanma sorunumu böyle çözmüştüm.
Cevap için teşekkür ederim.
Dalgalanma sorununu İntel hd graphics'i tamamen devre dışı bırakarak çözdüm. O bozuyormuş. Söylediğiniz program da aklımda olsun indireyim onu da.

Aynı cihazı kullanıyorum herhangi bir ayar vs. soracaksan konu altına yaz özelden bi yerden iletişim kurabiliriz her şekilde yardımcı olmaya çalışırım ayrıca sistemin ayarlarının ekran görüntüsünü paylaşabilirim ben windowsu hazır kurulu aldığım için fazla windows kurulumu hakkında bilgim yok ama elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Ben de Windows'u satın almayı düşünüyorum açıkcası. UEFİ Olayı canımı sıktı çünkü. Bilgisayarda UEFİ Enable olunca Monster Logosu küçük, Disable olduğunda ekrana yedirilmiş doldurma bir şekilde Monster Logosu olarak geliyor sonra Windows başlatılıyor. Çok kötü bir görüntü oluyor. UEFI olarak kurmamda satın almadan yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim açıkcası.. Özel mesaj atmayı bulamadım forum biraz karışık geldi. İntel HD Graphics ayarlarını, Nvidia denetim masası ayarlarını paylaşabilirsen iyi olur ama.. Ben ayarlarla biraz oynamıştım daha güzel görüntü versin diye ama dalgalanma sorununu yapacak kadar bir şey yapmadım, sadece kontrastla oynadım. İlginç açıkcası performansı etkilemesi..

Mustafa, bir de parmak izi driverın duruyorsa paylaşır mısın? sitede link çökmüş..

Mail atarsanız ekleyeceklerdir driver'ı hemen. Windows'uda satın almanızı öneririm. Zaten OEM lisanslar 60 TL'ye kadar düşmüş durumda. Korsan oyunların da son güncellemelerini yükleyin.

Geç açılması UEFI ile ortadan kalkacaktır diye tahmin ediyorum. Teknik servislede konuşabilirsiniz bu konuyu.

Bugün 2. aramamı gerçekleştirdim. Arkadaş izinli dediler. 1 hafta önce arayıp söylemiştim, gün içinde tekrar siteyi kontrol edin demişlerdi. Yapmamışlar :) Geç açılma değil de SSD Marka ve Okuma/Yazma hızından kaynaklandığını düşünüyorum. Eski Laptopumdaki SSD 540 Okuma 520 Yazma. Bendeki İntel SSD 520/490. Test ettiğimde eski laptopum daha önce açılıyor. Rakamsal olarak 20/30 MB kadar fazlalık da 4-5 saniye önce açılmaya eş değer sanırım.. Ben böyle değerlendirdim. :)

Malesef driver cihazımda yok şuan ama windows 10 single language de parmak izi çalışmıyor diye biliyorum. Windows 10 pro alınca galiba çalışıyormuş ama tam emin değilim sanki technopatın inceleme videoların birinde duydum gibi hatırlıyorum.Ayarları da şimdi screenshot alıp paylaşıyorum.

Bunlar dışında paylaşmamı istediğinde veya eksik varsa yazabilirsin. Ben önemli gördüklerimi paylaştım.

Dosya Ekleri

• a.png
    a.png
    62 KB · Görüntüleme: 153
  • Adsız.png
    Adsız.png
    30,4 KB · Görüntüleme: 212
  • b.png
    b.png
    28,1 KB · Görüntüleme: 173
  • f.png
    f.png
    513 KB · Görüntüleme: 180
  • ff.png
    ff.png
    500,8 KB · Görüntüleme: 153
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı