Monster Tulpar V7 20.2 Package TDP (Watt) Sorunu

fatiksahin

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, dün başlıkta belirttiğim Gaming Laptop'u aldım. Ancak bir sıkıntım var. Intel Extreme Tuning Utility programında bilgisayar stres altındayken gereğinden fazla güç alıyor ve bu durumda ısınmasına yol açıyor.(Bilgisayar Özellikleri; RTX 2060 6 GB - i7 10750H - 8x2 GB RAM - 256 Samsung SSD - 1 TB WD HDD). Mesela gönderdiğim ekran görüntüleri
Ofis modunda boşta Package TDP kabul edilebilir değerlerde, sıcaklar ise 48 - 55 arasında değişiyor,
Turbo modunda boşta Package TDP yine aynı değerlerde ancak sıcaklıklar Turbo Fan açık olduğundan sıcaklık 42 - 47 arasında git gel yapıyor,
Turbo modu stres altıyken işler biraz karışıyor ve Package TDP 59 - 69 arasında seyrediyor ve daha cok 63 üzerinde kalıyor ve bu sebepten gereksiz bir ısınma meydana geliyor.
Belirttiğim olaylar resim olarak ektedir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoda ise aynı laptop üzerinden Turbo ve ofis modunda stres testi yapılıyor ve Package TDP çok daha düşük ve stres altında iken sıcaklıklar gayet makul hatta çok iyi.

Benim boştayken sıcaklıktan yana çok bir problemim yok ama yük altında bilgisayar fazla güç aldığından gereksiz bir ısınma yapıyor. Normal şartlarda 68 - 72 arasında seyretmesi gereken ısı çok daha yukarılara vuruyor. Bilgisayarın alabileceği gücü düşürmek içine ne yapabiliriz veya hangi değerlerde undervolt yapılabilir performanstan çok kısmadan. Ben biraz voltaj düşümü yaptım ancak pek bir etkisi olmadı.

Konu ile ilgili arkadaşların cevaplarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Dosya Ekleri

• Office Modu Boşta.png
    Office Modu Boşta.png
    85,3 KB · Görüntüleme: 111
  • Turbo Mod Boşta.png
    Turbo Mod Boşta.png
    85,4 KB · Görüntüleme: 105
  • Turbo Mod Stres.png
    Turbo Mod Stres.png
    67,3 KB · Görüntüleme: 107
  • i7 -10750h.png
    i7 -10750h.png
    13 KB · Görüntüleme: 113
Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcinin aldığı güç normal, 70W power limiti var galiba laptopun soğutabilidiği sürece o kadar güç çeker. Tabi işlemcinin oyunlarda vs hep tam güç çalışması tam ideal olmuyor bunu değiştirmek kolay. XTU ayarlarını sıfırla ve onu kaldır, Throttlestop indir. Laptop işlemcileri için daha iyi bir undervolting vb. uygulaması. Oradan TPL menüsüne girip power limitlerini indirebilirsin.
1591915977101.png
Bir de laptopunuzu stresslerken mönitörleme için HWiNFO kullanın tüm gerekli bilgileri gösterir.

3 dakikalık test sonucu bu, en azından güç yönetimi kısmı var bu sefer :)işlemci hızını daha doğrusu unfied tab kısmını bulamadım hocam @asdaa
İşlemcinin aldığı güç normal, 70W power limiti var galiba laptopun soğutabilidiği sürece o kadar güç çeker. Tabi işlemcinin oyunlarda vs hep tam güç çalışması tam ideal olmuyor bunu değiştirmek kolay. XTU ayarlarını sıfırla ve onu kaldır, Throttlestop indir. Laptop işlemcileri için daha iyi bir undervolting vb. uygulaması. Oradan TPL menüsüne girip power limitlerini indirebilirsin.
Eki Görüntüle 589330
Bir de laptopunuzu stresslerken mönitörleme için HWiNFO kullanın tüm gerekli bilgileri gösterir.
Hocam indirdim throttlestop ve dediğiniz sekmeye geldim, değeler gördüğünüz gibi, burada tam olarak ne yapmam lazım açılayabilir misiniz ?

Dosya Ekleri

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    50,9 KB · Görüntüleme: 111
  • Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    28,1 KB · Görüntüleme: 70
3 dakikalık test sonucu bu, en azından güç yönetimi kısmı var bu sefer :)işlemci hızını daha doğrusu unfied tab kısmını bulamadım hocam @asdaa

Hocam indirdim throttlestop ve dediğiniz sekmeye geldim, değeler gördüğünüz gibi, burada tam olarak ne yapmam lazım açılayabilir misiniz ?
İşlemci 75W çekiyor full stress altında bayağı iyi. TPL'de zaten 35W limit gözüküyor ama Monster power limitleri çok yüksek sıcakliğa ulaşana kadar kayda almıyor olabilir emin değilim. İsterseniz ana menüden disable turbo'yu tikleyip test edin, daha sonra undervolt da bakabilirsiniz ama bence sıcaklığınız çok iyi gerek olmaz.
1591918891612.png
Unified tab de o karede gösterdiğim olacak.

Hocam turbo disabled hali bu, sıcaklık değerleri 2.60Mhz için iyi, olay turbo modda başlıyor demek ki. Sizce söylediğiniz TPL ayarından sıcaklığı düşürmek için birkaç şey yapılmalı mı yoksa böyle iyi midir ? @asdaa
Şu an farkettim TPL'de ayarları otomatik bu şekilde yapmış streste turboyu tekrar açıkca 3100 Mhz'de kalıyor, önerdiğiniz ayarlar nedir ?
Son stres test ve TPL ayarları bu şekilde ancak işlemci turbo mod'a geçmiyor ortalama güç 45 W

Dosya Ekleri

• Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    75,9 KB · Görüntüleme: 70
  • asdasd.png
    asdasd.png
    9,7 KB · Görüntüleme: 66
  • tpl.png
    tpl.png
    80 KB · Görüntüleme: 70
Son düzenleme:
Hocam turbo disabled hali bu, sıcaklık değerleri 2.60Mhz için iyi, olay turbo modda başlıyor demek ki. Sizce söylediğiniz TPL ayarından sıcaklığı düşürmek için birkaç şey yapılmalı mı yoksa böyle iyi midir ? @asdaa
Şu an farkettim TPL'de ayarları otomatik bu şekilde yapmış streste turboyu tekrar açıkca 3100 Mhz'de kalıyor, önerdiğiniz ayarlar nedir ?
Güzel o zaman 45W a sınırlayabilirsiniz, bu değer sizin işlemciniz için hedef rakam zaten üstüne çıkmak sadece kar. 50-55W da rahat tutabilir ama ben önce işlemci ve ekran kartını birlikte zorlamayı denerim önce, termal sınırlarını öğrenmek için. Heaven Benchmark'ı indirip bu videoda ki gibi AIDA64 ile birlikte stressleyebilirsiniz. 45W ile deneyin, çoğu oyunda bu kadar sıcak olmaz yani burdan elde edeceğiniz sıcaklıkları ulaşabilcek max değer olarak değerlendirin. Sıcaklıklardan memnun olana kadar power limiti değiştirip yeniden benchmarklayabilirsiniz :).
1591919827342.png 1591920001034.png
Heaven ve AIDA ayarları.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı